Dilema - ako mi v mojom prípade vyrátajú materskú?

evitka83
7. sep 2019

Ahojte, prosim o radu kompetentne damy, ktore maju realne skusenosti s vypoctom materskej. Moja situacia je nasledovna. Som na predlzenej RD s 5r dcerou, kvoli zdravotnemu stavu. Poberam rodicak. Presvihla som termin na predlozenie noveho potvrdenia na upsvar, termin sme dostali az teraz v septembri. Zatial mi rozhodnutie o odnati neprislo, pani na upsvare som vysvetlila co je vo veci a ze papier bude koncom septembra. Povedala, ok, ze pocka. U zamestnavatela mi stale trvaTPP. S tym som zatial dohodnuta, ze cerpam neplatene volno.
1.OTAZKA: je potrebne sa ist zatial niekam prihlasit, resp. platit si zatial mesacne socialku, alebo zdravotku?

Toho casu som znovu tehu. Termin mam v polke marca. Asi rok mam v jednej firme ciastocny uvazok, neviem presne na kolko percent, chodi mi nieco cez 200eur na ucet.
2, OTAZKA: moze mi typ a vyska vedlajsieho uvazku ovplyvnit vysku materskej? Resp. bol by narok na matersku iny, pokial by vedlajsi uvazok neexistoval?
3. OTAZKA: z coho sa vypocitava v mojom pripade vyska materskej? Z existujuceho TPP? Je vyska maximalnej materskej pri 2. dietati viazana na retazovy porod do 3r, alebo na obdobie RD?

Naskytla sa mi momentalne moznost si privyrobit este v jednej institucii vo svojom
4.OTAZKA: aka je maximalna vyska prijmu, ktoru by som mohla mat na papieri, aby/ak mam stale narok na maximalnu vysku materskej vzhladom na vyssie spomenute okolnosti? Resp. aky typ uvazku? Pri prvej materskej som mala narok na maximalnu vysku, vzhladom k svojmu platu.

Naozaj budem vdacnq za relevantne odborne odpovede. Odpovede typu ja si myslim a frustrovane komentare si prosim nechajte pre seba 😉 dakujem a pekny den 🙏🙏🙏🙏😊

draik
7. sep 2019

1. Pokým ste na RD, tak nie. (Ak ste na RD, prečo čerpáte NV?Odkedy?)
2. a 3. Materské sa bude počítať z pravdepodobného príjmu z TPP a aj z ďalšieho PP, ak sú splnené podmienky. Snáď ste boli tehotná ešte pred NV.
4. Pre tento rok príjme niečo nad 1900 e.