Dobrovoľné nemocenské poistenie a druhá materská
Ahoj,ak viete niekto ohladom tychto veci,poradte 🙂 takze som zamestnana na dobu neurcitu,momentalne s rocnou dcerkou na rodicovskej dovolenke a v maji budeme mat prirastok.no a pred prvym tehptenstvom som si platila a neskor aj poberala dobrovolne nempcenske poistenie.kedze idem z materskej/ rodicovskej znova na matersku,mam narok na tu zvyhodnenu matersku?alebo z coho mi to budu vyratavat?dakujem mudre zeny🙂
tak to by aj mňa zaujímalo, ako to je, lebo ja som na tom podobne, síce ešte nie som tehu, ale premýšľali sme nad ďalším a bola by som rada, ak by som mohla mať vyššiu materskú. Tak ak ti niekto povie ako to je, dal vedieť....pls
@anetkaadamko aká ochranná lehota?
@barakr Čo sa týka poberania materského zo zamestnania, tak tam sa ti bude počítať z roku 2013.Ak si v roku 2013 bola celý rok na materskej, tak z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Z DNP, ak nie si poistená, tak nárok ti nevznikne. No nepíšeš od kedy do kedy si bolo dobrovoľne nemoc. poistená?
@barakr Aby si mala nárok na materskú aj z DNP musíš byť nemocensky poistená ako DNP a spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ak túto podmienku spĺňaš, tak sa ti stačí poistiť pár dní pred nástupom na materské a zaplatiť za tieto dni poistenia (podľa mňa stačí 1-2 dni pred nástupom na materské) a tak by si mohla dostať materské aj z DNP, síce nie z max., ale z minima, no aj to by bolo niečo na prilepšenie k materskej zo zamestnania. Z max. by si musela platiť a byť poistená 26 týž. pred pôrodom.
Ak by si sa chcela ešte poistiť, či to je naozaj tak, môžeš sa ešte obrátiť na @zalka. Ona by to buď potvrdila, alebo poradila niečo iné......ale podľa mňa by to takto stačilo.....
@barakr Je dôležité nie dokedy si si platila, ale dokedy si bola poistená.....lebo v dobe PN a materského sa neplatí DNP, len či si bola aj v tú dobu poistená.....zrejme áno.....to si len ja myslím.....No raz píšeš, že si si platila do 1/2013 a druhý raz do 1/2012...Tak teraz neviem, ktorý dátum je ten pravý.....? 😒
@barakr 2 roky dozadu od pravdepodobného pôrodu, ktorý ako píšeš bude v máji 2014, sa počíta od mája 2012. A ak od tohto dátumu nemáš nemocenské poistenie z DNP 270 dní, tak nárok na materské z DNP ti nevznikne (t.j. máj 2012 - máj 2014 = 270 dní nemocenského poistenia z DNP). Preto je dôležité kedy ti poistenie z DNP skončilo.