Budem mať nárok na materskú pri druhom dieťati?

gilmoregirl
4. nov 2013

Ahojte opíšem Vám môj špecifický problém. Je to ešte skoro ale chcem vedieť na čo sa mám pripraviť.
Presne 16.4. 2011 som nastúpila na materskú dovolenku s prvým synom. Momentálne čerpám rodičovskú dovolenku. Zamestnaná som od r. 2000, u súčasného zamestnávateľa od r. 2008. Pracovný pomer je na dobu neurčitú a stále trvá. Termín druhého pôrodu mi vychádza na 11.6.2014. (T.j. nástup na MD by vychádzal okolo 30.4.2014). Syn dovŕši 3 roky 3.6.2014. Pred prvým pôrodom som si ešte zároveň platila aj dobrovoľné nemocenské poistenie, z ktorého mi tiež vznikol nárok na materské.
Mám 2 otázky:
1. Vznikne mi opäť nárok na materské ?
2. Ak mi vznikne nárok na materské, budem si môcť uplatniť nárok z oboch poistení /pretože medzi časom sa podmienky DNP trochu zmenili) t.j. bude mi musieť lekár opäť dávať 2 tlačivá na materské?
Ďakujem za rady.

tixi
4. nov 2013

ahoj, prave pred tyzdnom som sa bola pytat ohladom podobneho problemu na UPSVR, tam mi pracovnicka povedala, ze im je uplne jedno, kedy matka kde pracovala a ako dlho, ci pomer trva alebo nie, davku vyplatia vzdy! Ide o to, ze si dieta porodila (alebo vlastne este len porodis) a stat nezistuje zamestnavatela, pretoze plnu davku vyplaca stat a nie zamestnavatel. Ja som totiz pocas tehotenstva pracovala v zahranici, kde som aj dala vypoved, kedze sa tam materska pobera len 6 mesiacov. Teraz mi MD skoncila, no nemam narok na ziadnu davku v nezamestnanosti, kedze som poslednych 280 dni nebola vedena u ziadneho zamestnavatela.Poslavene na hlavu, ale co uz...

salome123
4. nov 2013

ano, budes mat narok na matersku (ak si mala nejake oficialne drobne prijmy po nastupe na RD tak sa ti to moze kus zkomplikovat co sa vysky materskej tyka) a myslim, ze z DNP uz matersku brat nebudes moct.

havana_frost
4. nov 2013

tixi píše o rodičovskom príspevku, keďže sa pýtala na UPSVaR. Gilmoregirl sa pýta na materskú dávku, tú vypláca SP a tam pravdaže je súvislosť so zamestnaním, jeho dĺžkou a výškou platu. Gilmoregirl na materskú zo zamestnania nárok máš, DNP bohužiaľ neporadím, neviem. Uplatniť si môžeš isto, maximálne ti napíšu, že nárok (z DNP) nemáš 🙂

miriama11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
senta_sofia
4. nov 2013

Narok na materske budes mat urcite z poistenia zamestnanca, kedze ti pracovny pomer trva. Pokial si prihlasena aj na dobrovolne nemocenske poistenie a platis si ho, tak ti samozrejme vznikne narok aj z toho, ak si sa vsak po narodeni prveho dietatka odhlasila, tak uz nie.