icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie: Kedy ho ukončiť?

aiana24
14. jan 2025

Som na materskej s 2-ročným, druhé dieťa sme plánovali s ohľadom na to, že pracovná zmluva mi skončila, takže aby som mala nárok na materskú a ďalšie príspevky, dala som si dobrovoľné nemocenské poistenie. Volala som práve s dvoma paniami zobsociálnej poisťovne, som mierne zmätená... Niečo som asi nezvládla zarátať :(

1) Ku koncu januára budem mať zaplatených 276 dní v soc. poisťovni. Termín pôrodu je 17. apríl. Čiže nárok na príspevok pri narodení a na materskú mám, áno? (Splnená podmienka 270 dní poistenia v dvoch rokoch pred termínom pôrodu)

2) Toto dobrovoľné poistné musím platiť ďalej, až do dňa nástupu na MD? Aby som splnila nárok aktívneho poistenia, lebo teraz keď sa odhlásim tak mi nebude obnovená žiadna ochranná lehota... :(

3) Nárok na tehotenské som myslela že budem mať, ale teraz čítam že tých 270 dní nestačí aby bolo kubdňu pôrodu splnených, ale k 13. týždňu tehotenstva, a to nemám. :(

Viete mi to potvrdiť/vyvrátiť? Ďakujem...

melanta
14. jan 2025

1. 270 dní musíš mať splnených k termínu pôrodu. Takže ak ich máš splnené už skôr, tak dobre.

2. Áno, poistenie musí byť aktívne v čase žiadosti o MD alebo musíš byť v ochrannej lehote. Čiže v tvojom prípade musí byť aktívne. Takže áno, musíš ho ešte platiť, aj keď 270 dní už máš splnených.

3. Áno, nárok na tehotenské vzniká vtedy, ak je 270 dní poistenia splnených k 13tt, takže nárok nemáš, bolo potrebné začať platiť skôr.

aiana24
autor
16. jan 2025

@melanta ďakujem!!

123profil321
18. jan 2025

@melanta 1 a 3 sa nebijú? Či to nie je "1 a/alebo 2", ale "1 aj 2"?

melanta
18. jan 2025

@123profil321 1 hovorí o nároku na materské, 3 o nároku na tehotenské. Takže nebije sa to. A na materské musí splniť 1 aj 2.

123profil321
18. jan 2025

@melanta ďakujem za vysvetlenie