Dobrovoľné poistenie a materská dovolenka
ahojte, neviem sa dopatrat k tomu, ako to je, ak clovek pobera podboru, a ci je mozne byt este aj dobrovolne nemocensky poistena, aby vysla potom materska. Ma s tym niekto skusenost?
Dakujem
@adelusha ja som sa pytala u viacerých pracovníčok na soc.poistovni a stale neuspesne, kazda inak tak skusim este pozistovat. dakujem za radu
@petrarasto no toho som sa presne obávala, žiaľ aj mam takú skúsenosť, ze každá pracovníčka vraví niečo ine ☹ napr ked som prišla podať žiadosť o materské, tak pani ktorá žiadosť preberala pozrela na moje údaje v počítači a hovorila pracovníčke pri vedľajšom okienku ze: "este len v októbri sa poistila a v decembri donesie žiadosť a mysli si ze dostane peniaze" tak ma to naštvalo, som jej povedala svoje, ze ja mam zistené ze na materskú nárok mam a ona sa hneď ohradila " veď ja to neviem, to overuje iná pracovníčka a od nej dostanete rozhodnutie" tak ked nevie tak načo komentuje 😠
@adelusha to je tak vsade poznam to. ale snad nieako to dobojujeme 😉
@gapa no toto bolo trosku komplikovane na mna ale snad to dotiahnem dokonca tak aby dobre bolo 😀

@petrarasto myslím, že chápeš, že ak nemáš možnosť toho nového nem.poistenia zamestnanca (dohody) s nem.poistením, tak je výhodnejšie ukončiť dohodu a prihlásiť sa na ddp+dnp napr. den dva pred nástupom na md. Výhodnejšie pri tvojom konkrétnom dátume očak. termínu pôrodu ak poberáš mateské 34týž. tých 8týž. pred termínom, lebo dostaneš o 1 rodič.príspevok 203,2e navyše (ak teda tvoja mzda za 2týž. nie je vyššia ako ten RP 🙂
Zaplatiť dobr.poistené treba v splatnosti!!!! (do 8meho dna nasledujúceho mesiaca) a v správnej výške (za obdobie pred nástupom na md=požiadania o materské) a so správnymi špecific. a variabilným symbolmi. Potom sa nezabudni odhlásiť, ak už dnp nechceš platiť, tak najneskôr posledným dnom poberania materského, aby si nemala dlhy.