Doktorantské, živnosť a bábätko
Ahojte baby,
som taký špecifický prípad - som interná doktorandka, poberám doktorandské štipendium, zároveň popri tomto "štúdiu" (neviem, ako to nazvať, podľa mňa je to teda skôr práca🙂 podnikám na živnosť. Z tejto živnosti neplatím sociálne odvody a ani tak robiť neplánujem.
V roku 2016 očakávam príchod prvorodeného potomka 🙂 a rozmýšľam, ako to bude vyzerať s príjmom. Už som dohodnutá na VŠ, že štúdium prerušovať nebudem, lebo malé sa narodí práve na prázdniny a ako začne semester, už bude väčšie. Vyjdú mi veľmi v ústrety aj čo sa rozvrhu týka a aj toho, že nebudem musieť sedieť v robote celé dni, ale odučím všetko naraz a dostanem robotu na doma. Aj živnosť zrejme stíhať nebudem, ale nechcela by som ju prerušovať a ak pôjde robota okolo a bude čas, chcela by som mať možnosť ju urobiť.
Chcem sa opýtať, či za takýchto podmienok (aj živnosť, aj štipko) mi môžu odmietnuť dať rodičovský príspevok, respektíve, či neviete o iných problémoch, ktoré mi z tohto "bordelíku" (uvedomujem si, že je to trošku zložité🙂 môžu vzniknúť, alebo o inom riešení, ktoré by pre mňa bolo výhodnejšie.
Vopred vďaka za každú radu.
@venividivikinka stipendium a interne dokt studium by nemal byt problem pre poberanie rodicovskeho ... neviem ale ako je to s nastupom na matersku, v tom je bordel .. pocula som aj nazory ze studentka musi prerusit studium z dovodu nastupu na matersku a vzapäti hoci aj po kratkej dobe nastupit (cim jej vsak moze vzniknut nadstandardny rok) ... ale celkovo tie zakony okolo dokt aj pravidla univerzit je jedna katastrofa, neviem ci su vobec v sulade. Ak ti na studijnom dovolia neprerusit, si ok. Soc poist by s tym tiez nemala mat problem, lebo ti len da papier ze na matersku narok nemas a dalej riesis upsvar kvoli rodicovskemu .. a rodicovsky nema zakazanu akukolvek zarobkovu ci inu aktivitu
musis poriesit aj odvody - v soc. poist. aby za teba platili dochodkove - ako matka mas narok aspon na minimalne dochodkove poistenie co ako doktorandka nemas
zdravotna - tam budes vlastne dvojity poistenec statu - ako doktorand aj ako matka .. asi je dobre im odniest aspon rodny list nech to maju v tvojej dokumentacii
s tou zivnostou neviem ... ale to si asi prvy rok ked teraz nemusis platit odvody a potom uz budes musiet (?)
btw. zelam velmi kludne dieta a spave dieta aby si nemusela po par tyzdnoch menit tieto plany 😀
@meluela vdaka za odpoved 🙂 my mame aj este plan B a plan C, ak by bol nejaky problem, ze by sa s malym nedalo, naozaj v robote su strasne zlati v tomto smere a je mi jasne, ze lahke to nebude teda... ale dobre sa narodi, akurat prazdniny, tak to vyuzijem :D
hovoris o problemoch pre doktorandku pri nastupe na matersku... ale ja na matersku nenastupujem, nie? cize to by som riesit vobec nemala, ci? lebo ja vlastne nemam aku matersku poberat.
a ak chcem poberat rodicovsky, to musim mat najprv vyjadrenie socialnej poistovne, ze nemam narok na matersku?
a zivnost mam uz druhy rok, cize nie, nie som v tom prvom roku, len zarabam tak, aby socialka nevysla (sporim si na dochodok a podobne veci radsej sama) a aj toho roku mi to tak vyslo, cize nebudem ich platit urcite.
a na tu zdravotku asi len zavolat, vsak?
@venividivikinka V prvom rade keď sa dieťa narodí potrebuješ vyjadrenie od SP, že nemáš nárok na MD, potom môžeš začať vybavovať rodičovský príspevok, prídavky a potom aj príspevok pri narodení dieťaťa. Do ZP treba ísť osobne - aj s rodným listom dieťaťa-tiež treba prihlásiť, a taktiež do SP. Vybavovačiek je určite dosť - a nikdy by som sa nespoliehala na to, že len zavolám prípadne pošlem e-mail, nakoľko aj keď sme už v 21.storočí, tak to ešte na týchto inštitúciách ešte poriadne nefunguje-bohužiaľ. 😉
@evittam dakujeeem 🙂 uz som si zapisala vsetko. samozrejme, pochodim vsetko osobne ja alebo buduci ocko, ja som skor myslela tym zavolanim, ze zavolam a sa poinformujem... ale nie ze zavolam a vybavim. to viem, ze sme za opicami v tomto 🙂 velka vdaka za info!

@venividivikinka rodicovsky prispevok je prispevok na dietatko, a je uplne jedno, ci zena sedi doma a hackuje, alebo chodi do prace a zaraba 2 litre, ten rodicak dostavaju obe, lebo je urceny pre dieta, na jeho potreby