icon

Dostanem prídavky, keď som nepracovala na Slovensku?

katka3212
17. apr 2023

Ahojte, dnes mi pani na úrade povedala že prídavky ani rodičovský nedostanem , lebo som nikdy nepracovala na SVK. Zdravotne si platím sama. Priatel nie je Slovák … čo môžem urobit ? Diky

andrea_82
17. apr 2023

zdravotné nemá s prídavkami a rodičovským nič spoločné. Pracovala si niekde v zahraničí? Mala by si mať nárok tam.

katka3212
autor
17. apr 2023

@andrea_82 Ano pracovala , ale len sezónne …

eva193
Autor odpoveď zmazal
andrea_82
17. apr 2023

máš trvalý pobyt na SR? Lebo v tom prípade by si mala mať nárok aspoň na prídavok na dieťa.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

pelopeia
17. apr 2023

Ak ty na Slovensku nepracujes a otec dietata pracuje v zahranici, narok na pridavok aj rodicovsky prispevok vznikaju v tej krajine, kde je vykon povolania. Dolezite je tiez, kde je obvykly pobyt, t.j. kde sa s dietatom zdrziavate ci na Slovensku alebo v zahranici (obvykly a trvaly pobyt nie je to iste).

plankina
17. apr 2023

kde ste pracovali a kde mate trvaly pobyt. podla mna od toho vela zalezi... no ak tu mas trvaly pobyt, myslim, ze apson ten pridavok na dieta by ti mal patrit

janka_266
17. apr 2023

@katka3212 takto, prečo si myslite, že keď ste nikdy na Slovensku nepracovali, ani neodviedli inak žiadne euro do štátnej kasy, mali by ste mat na niečo z toho nárok?

olimuc
17. apr 2023

Zalezi na tom, kde si teraz, kde pracuješ atd, takisto kde je dieta, ma pediatra atd. Prídavok na dieta ti patrí podľa toho v ktorej krajine poberas MD/ RD alebo kde pracuje priateľ … mat Svk pas nestačí

ivangeline
17. apr 2023

Matersku nie. Rodicovsky a rodinne by mal byt,ked ostavas na SR zit. (Moj pripad.) Ked si mimo SR a cakas,ze nieco dostanes,tak nie.. Ziadaj v state,kde pracujes.

katka3212
autor
17. apr 2023

@ivangeline bývam na SVK, pediatra mám na SVK , aj som tu rodila . Len proste nemám nič odpracované na SVK , takže tým pádom nemám nárok na nič . Aký bol tvoj prípad ?

katka3212
autor
17. apr 2023

@plankina pracovala som v Rakusku , ale už 3 roky som doma . Trvalý pobyt mám na Slovensku, aj tu žijem .

katka3212
autor
17. apr 2023

@olimuc nepoberám nic v žiadnej krajine . Pediatra mám na Slovensku

olimuc
17. apr 2023

@katka3212 tak by si mala mat narok na pridavky ak otec nepobera v inej krajine. RD do 3 rokov ten nizsi. Ale ziadas spatne? Lebo tam su tiez nejake casove limity…

selest
17. apr 2023

Nikto neriesil co a kde mam odpracovane. Dolezite bolo ze sa s dietatom trvalo nachadzam na sk, ze som tu aj zdravotne poistena a ze partner/manzel/ otec dietata sa tak isto zdrzuje na sk a nepracuje v zahranici. Museli sme doniest doklady z byvalej prace k ukonceni prac pomeru, , z "mestskeho uradu" a z agentury co prenajimala byt v zahranici o ukonceni pobytu, potvrdenie z uradu ze v zahranici nepoberam obdobne davky ako materska, rodinne pridavky atd dokonca listky z lode..Mala som rodicak aj pridavky, tak isto ako by mala ktorakolvek absolventka ktora tiez nikdy nic neodviedla kedze nepracovala. Podstatne je asi ze to ze partner pracuje a je v zahranici a preto si mas ziadat o tieto prispevky tam.

alexka89
17. apr 2023

@janka_266 a keď je ten prípad že rodičky ktorych je na sk neúrekom čo rodili hneď po strednej škole niektoré kultury ani po tej ...neprispeli nič do kasy ...tie maju nárok na rd

janka_266
17. apr 2023

@alexka89 to tiež nie je fér voči tým, čo si to odpracovali, ako aj tie, čo si to obdobie celé len zaplatia. Rovnako nie je, Resp. Nebolo fér, že roky niektoré robili. Dostali výpoveď, otehotneli, a nemali nárok na matersku.