Druhé bábätko a rodičovská dovolenka
Ahojte,rada by som sa poradila so svojou situáciou
Mám vyše 2 ročne bábätko. Pracovný pomer mi už skončil ( počas MD)
V októbri mi Končí RD ale premýšľame nad druhým bábätkom. Ale do októbra,kedy mi končí RD už porodiť aj keby teraz otehotniem nestihnem . Aké mám možnosti čo sa týka druhého tehotenstva podľa vašich skúseností?
Ďakujem.
kedy skoncil pracovny pomer? ak otehotnies do 180 dni od ukoncenia pracovneho pomeru, tak si v ochrannej lehote a budes mat narok na matersku aj vyssi rodicak
ak skoncil pracovny pomer davnejsi ako pred polrokom, tak zial aktualne nemas narok na nic, je potrebne k porodu splnat 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky a mat aktivne poistenie alebo tu ochrannu lehotu - budes mat teda narok len na nizsi rodicovsky prispevok
@petamich ďakujem. Pracovný pomer so mnou ukončili mesiac po pôrode. Tak teda mám nárok len na 270€ mesačne RP.
Aj keby stihnes do 3r nárok na materskú nevznikne, ak čítam tvoj koment vyššie. Čiže ten nižší rodicak, od februara myslím 301€ ..
Ešte dodám že som bola na brigáde asi pol roka ale to sa asi neráta
@jeanne14 ďakujem, čiže bez MD mám nárok len na nižší rodicak,v tomto čase vo výške 3)1€
301€
Áno od februara, za január bude 301€ plus pridavky. Majú byť 60€ na dieťa. Tiež mám ten nižšší, skončila mi zmluva počas prvej materskej. 😉
Ešte máš možnosť si začať platiť dobrovoľné nemocenské poistenie a ak si stihneš zaplatiť do pôrodu ďalšieho bábatka tých 270 dní, tak získaš nárok na materské a tým pádom aj vyšší rodičák.

Myslím skôr na nárok na RD,v akej výške ( momentálne mam400€).