Evidencia na úrade práce a materská

iva123a
4. feb 2014

prosím o radu....31.12.2013 mi skončila pracovná zmluva, od 3.1.2014 do 31.1.2014 som bola na PN nakoľko som potratial:( . Od 1.2.2014 som evidovana na úrade práce, chcem vedieť akú budem mať materskú ked budem znova tehotná?nakoľko mi na sociálnej povedali že kedže som na úrade, a nahodou by som otehotnela, nemala by som nárok na materskú...ako to funguje?to človek nemá nijakú podporu od štátu?

jankaviel
4. feb 2014

Ahoj. Je mi velmi luto co sa ti prihodilo. Ale je to smutne, v nasom state, sa poctivy clovek k peniazom nedostane. Na to, aby si mala narok na matersku musis platit odvody do Socialnej poistovni aspon 270 dni za posledne 2 roky a musis byt k datumu nastupu na matersku zamestnana. Preto, ak by si zistila, ze si tehotna, co ti prajem, radila by som ti, aby si sla niekde pracovat hoci len na dohodu. Potrebujes, aby si bola socialne poistena. Vypis sa hned na dalsi den na PN, ak si o babatko uz prisla, tak asi by to nebol problem u tvojho gynekologa. Pocas PN a materskej ta zamestnavatal vyhodit nemoze. Na PN zotrvaj az dokonca. A potom z PN prejdes na matersku. Ako vymeriavaci zaklad sa ti bude prat prijem za rok 2013.
Ja by som to riesila asi takto.
Prajem ti vsetko dobre.

iva123a
autor
4. feb 2014

@jankaviel pracovala som tri roky bez PN,len toho 31.12.2013 som skoncila.teraz som na urade,a nestacilo by keby som bola na urade a len by som sa dobrovolne pripoistila?pretoze pochybujem ze si hned nieco najdem:(

jankaviel
4. feb 2014

Ak by si sa zamestnala, bolo by to pre teba mozno financne lepsie. Neviem, kolko vychadzaju odvody na dobrovolne pripoistenie a kolko by ti potom davali matersku. Dnes sme to boli riesit s manzelom na Socialke, lebo je na Urade prace, a chceme aby siel na matersku so synom, tak pri dobrovolnom pripoisteni, by si musel poistenie platit minimalne 26 tyzdnov, aby dostal minimum. Zajdi sa opytat na Socialku, alebo im posli otazku cez web.
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

Odpovedaju velmi rychlo.