Informácia o materskej

juri272
6. júl 2022

Dobrý večer prajem chcel by som sa spýtať ako to je 🤷: s manželkou máme dvojicky(9.mesiacov) v júni jej skončila materská dovolenka a prešla na rodičovskú dovolenku, teraz je opäť tehotná a je v 5 mesiaci tehotenstva za dvojičky bude dostávať 479€ +200 do pôrodu to mi je ešte jasne, ale ako to bude keď nástupy opäť na materskú dovolenku bude dostávať opäť 75% z hrubej mzdy od zamestnávateľa alebo to je inak? to je prava otázka a druhá je že keď skončí s materskou ako sa ráta rodičovská dovolenka pri troch deťoch keď na dvojičky je to 479€ ako rátajú to tretie, ďakujem za odpoveď s pozdravom Juraj.

zojanka
6. júl 2022

@juri272 Do nástupu na materskú (nie do pôrodu) bude mať aktuálny rodičovský príspevok. Pred nástupom na materskú požiada písomne o odňatie rodičovského príspevku a začne poberať materskú. Tehotenský príspevok sa jej bude vyplácať do pôrodu.
Po skončení materskej si môže opäť požiadať o rodičovský príspevok na dvojky. Ten bude poberať do ich 3rokov. Keď budú mať 3r a rodičák na tieto deti jej zanikne, podá žiadosť o rodičák na to jedno najmladšie dieťa (tiež do jeho 3r.). Rodičovský jej za 3 deti naraz vyplácať nebudú.

zojanka
6. júl 2022

@juri272
+ keď pôjdete vybavovať prídavky a príspevok pri narodení na to mladšie dieťa po pôrode, pýtajte si aj žiadosť o príspevok na starostlivosť na obe staršie deti. To vychádza 2 (alebo 3) mesiace * 41€ * 2 deti.

juri272
autor
7. júl 2022

@zojanka ďakujem