Je možné byť na rodičovskej dovolenke bez nároku na príspevok?

maci113
7. jún 2021

Ahojte maminky, ak by mi niekto vedel poradit, chcela by som sa velmi pekne spytat, ci je mozne byt na rodicovskej dovolenke bez poberania rodicovskeho prispevku. Na ten nemam narok, kedze manzel pracuje v Madarsku, ktore ma, podla UPSVAR vyplacat rodicovsky prispevok. Ja som stale zamestnana na Slovensku, kde mam aj trvaly pobyt. V zdravotnej poistovni sa musim nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov, aj ked ma mala len 6 mesiacov? A co so socialnou poistovnou? Tiez bude za mna platit stat, aj ked nemam narok na prispevok? Obtelefonovala som rozne miesta, ale nikto mi nevie poradit presne, co v mojom pripade robit. Mozno bol niekto v podobnej situacii, tak budem vdacna za kazdu radu. Dakujem pekne.

tehulka2011
7. jún 2021

ano, tak ako si pisala, obe poistovne ta prihlasia ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov, nevadi ze nepoberas prispevok

maci113
autor
7. jún 2021

@tehulka2011 dakujem pekne za odpoved 🙂 Z Madarska nebudeme dostavat takmer nic, tak mi ide o to, aby som aspon tu nemusela platit ani za zdravotnu ani nemocenske/ dochodkove poistenie. Neviete mi, prosim, este poradit, ci mozem v praci zostat na rodicovskej dovolenke? Alebo musim nahlasit neplatene volno, ak s tym zamestnavatel bude suhlasit?

tehulka2011
7. jún 2021

@maci113 s pracou neviem ako sa to berie

baccio
7. jún 2021

@maci113 nerozumiem prečo by mal manžel dostávať rodičovský príspevok v Maďarsku? Veď na rodičovský príspevok má nárok každá mamička ...to nieje materská.

majulino
7. jún 2021

@baccio pretože plati zakon, ze sa rodicovsky a materska pobera z krajiny kde pracuje druhý rodič, su s tym len problémy. Sestre sa po 5 rokoch ozvala zdravotna, ze evidujú dlh v case od narodenia do 4 mesiacov pretose z CR aa neunuvali poslať potvrdenie

kloranebebe
7. jún 2021

@maci113 mne manzel pracuje v CR. Rodicovsky dostavam tu zo SR. Len som vypisovala dost papierov. Dala som ziadost a hlavne prilozila moju zmluvu aj s vymerom o materskej. Na zaklade toho som poberatelom RP zo slovenska.

maci113
autor
7. jún 2021

@baccio
@majulino
@kloranebebe Mame este aj druhu dcerku, ktora chodi do skolky v Madarsku, takze podla toho je rodina situovana v Madarsku a platit maju tam, co je mozno 80 - 100€ mesacne, kedze ja som tam nepracovala a nechcela by som este aj na SK platit vsetky odvody ako samoplatca, kym som s malou doma do 3 rokov. Su s tym veru len problemy :(

kloranebebe
7. jún 2021

@maci113 tak to je potom ine. Ja som dokladovala, ze starsi syn navstevuje skolu na SR. Aj potvrdenie od lekara, ze ma vsetky osetrenia tu.

maci113
autor
8. jún 2021

@kloranebebe ano, vtedy by to mali uznat lebo je rodina situovana na sk. Nas pripad je trosku iny.