icon

Je možné kombinovať opatrovateľský a materský príspevok?

gabrielka121
12. feb 2025

Zdravim mamičky chcem sa vás opýtať... Opatrujem svoju maminu čo je na vozíku ... No a zistila som že som tehotná je možné že môžem brať aj opatrovateľsky aj materskú... ? :

A otázka kde mám nahlásiť že som tehotná ? 🙂

Ďakujem za odpovede ❤️

mogaa
12. feb 2025

ak poberáš len opatrovateľský príspevok na rodiča, tak neplatíš nemocenské poistenie....takže budeš dostávať len RP po narodení dieťaťa...detto nemáš nárok na tehotenské, takže to nikam nemusíš nahlasovať

patta89
12. feb 2025

@gabrielka121 presne tak ako pise mogaa...Ak si neotehotnela v OL 180 dni od skoncenia PP (a predtym mas zaplatene 270 dni NP) tak na matersku nemas narok....lebo opatrujes a neplatis NP, takze ak sa ti narodi dieta podas si ziadost na UPSVaR a budes dostavat nizsi RP

veverkaa2
12. feb 2025

@mogaa @patta89 NP nahradí náhodou štát pri opatrovani ZŤP osoby? Pokiaľ viem opatrovanie je riadne hlásené sociálnej poisťovni.

abby11
12. feb 2025

@veverkaa2 Štát za ňu platí zdravotné poistenie a dôchodkové poistenie, nie celý balík poistení (ani nárok na podporu jej nevznikne z rokov poberania opatrovateľskeho).

veverkaa2
12. feb 2025

@abby11 ďakujem za vysvetlenie. Mne povedali na Sociálnej poisťovni, že nahlásena starostlivosť o ZŤP osobu pri poberaní príspevku na opatrovanie sa berie ako by som bola zamestnaná, napríklad že sa mi bude rátať po dôchodku

abby11
12. feb 2025

@veverkaa2 Áno do dôchodku sa rátať bude.

gabrielka121
autor
13. feb 2025

@mogaa takže budem poberať opaterrivalty a rp ? 🙂

gabrielka121
autor
13. feb 2025

@mogaa a nemusím tedy hlásiť na úrade kde som bola žiadať opatrovateľské že som tehotná ? 🙂

A Rp kde si zaziadam 🙂

gabrielka121
autor
13. feb 2025

@mogaa a inak mne až od teraz piatku schválili opatrovateľske

eva08
23. mar 2025

@gabrielka121 súčasne môžeš poberať, rodičovský príspevok a opatrovateľský