Je možné kombinovať predĺžený rodičovský a škôlku?
Ahojte,prosím Vás vysvetlite mi,viem,že je tu tich tém už viac ,len by som to potrebovala vedieť na 100% ,malý ma 4 roky,kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu ,nám imunologicka navrhla predĺžený rodičovský príspevok.Ja však mám prácu o ktorú by som nerada prišla.Je teda možné pri prípadnom schválení,že pokým to bude drobcov stav dovoľovať,môže byť v škôlke normálne celý deň a ja 8 hodín v práci?A teda až ochorie primárne s ním musím byť doma ja?Treba to nahlásiť v práci m
@lienka.7 presne presne presne toto som mala rozpísané aj ja len som to radšej vypla, aj to o socializacii v rámci svojej choroby prípadne denných centier, aj to že matky s deťmi s rakovinou majú rovnakú podporu ako s deťmi s alergiou alebo intoleranciou na mlieko 🤦 proste celé zle. a fakt som netušila že tieto deti môžu na 8h do škôlky a že rodičia môžu normálne do práce 😡
@lienka.7
@zuzanka.zuzu Deti môžu kľudne chodiť aj do špeciálnych škôlok kde sa im vedia prisposobit a venovať s ohľadom na ich stav. Ja poznám prevažne také prípady vo svojom okolí. A aj pre dieťa je lepšie keď sa socializuje vrámci možností ako keď je len doma.
@dzejny656 aj v tomto prípade by som zatrhla dvojité financie! veď to je ešte lepšie ak chodia do špecializovaných škôlok kde sa im odborníci venujú 👍 potom treba financie presunúť radšej sem. ale nie že šupneme decko do škôlky resp. špeciálnej škôlky, rodič na 8h do roboty a ešte aj rodičak poberať... to aký je rozdiel? 😂 však to je to isté
Tam sa berú peniaze,že sa musí začať zarábať viac alebo sa na terapie už chodiť nemôže.neni z čoho.to poniektoré ,čo tu ako škaredo píšete, to je voľačo hrozne.
Pred rokmi to bolo tak,že dieťa pri platenom mohlo byť 4 hod.v škôlke.
Čož by aj davalo väčší zmysel.Ale keď dnes dávajú platený a matka môže byť na 8hod.,akože čo má povedať, viete čo ,nemám záujem?tak je nastavený systém.
Tie terapie sú finančne likvidačne ,ak teda môžu pomôcť len do 6 rokov,kým sa dá poberať.tak nech poberajú.
A keď si odkladajú peniaze,nech si odložia.
Keby ste nadávali na štát ,ale sa tu vysmievate nám matkám s nevýhodnenymi deťmi.
Úplný výsmech nám tu dávate.
@lienka.7 písala som niekde ,že som sa sama toho domáhala alebo vzhľadom k zdravotnému stavu mi to doporučil odborník,ktorým vy asi nie ste,či?
@derdia ďakujem 🙂,sa tu niektoré maminy obuli do príspevku,avšak neovplyvní ako to je ,len sa pýtala.Pretoze som za tým nechodila ani nič nechcem zneužívať
@candii no nás drobček po od septembra v škôlke asi 7 týždňov,možno to je dôvod prečo nám to imunogivka odpocila 🤝🙂
@nikpa Hej. Hej. Toto je tiež také slovenské...vykrikovať, že si závidíme ešte aj choroby a nos medzi očami. Tiež som bola pre svoju matku dieťa so špeciálnymi potrebami, tak sa tu prosim neohanajte takýmito dristami, že si ešte aj rodicovsky na dieťa so speci potrebami človek závidi.
@janka_266 ak máš dieťa s vaznymi dg. tak ho na celý deň do škôlky nedáš ak do tej škôlky vôbec chodiť pre svoj zdravotný stav môže.
Mám kamošky čo majú deti ťažkých alergikov, astmatikov alebo problém so správanim spojený s ADHD či autizmom a všetky z nich môžu svoje deti nosiť do škôlky len na 4 hodiny.
Pre deti s ťažkými dg. tu máme denne stacionáre, nie obyčajne štátne škôlky, kde nemáš vyhradenu triedu pre deti s handikepom.
Takých škôlok kde sa snažia o integráciu deti so speci potrebami je na SVK ešte stále málo a ak aj sú, počet deti v takej triede je limitovaný. V takých triedach su poradovníky aby sa tam dieťa dostalo aspoň ako predškolák pretože zákon nezaujíma či je dieťa so svojou dg. vôbec schopné navštevovať školské zariadenie. Zapísané musí byť či v predskolskej alebo v samotnej škole...
@michelle567 neviem ako u vás, ale u nás sa nahlasuje ci má dieťa diagnózy a ake a na základe toho riaditeľka rozhodne či je dieťa ochotna prijať a na koľko hodín denne . Budem sa opakovať, ale to bude asi dosť individuálne a záleží od konkrétnej škôlky.
@zuzanka.zuzu no ako prepáč ale fakt nemáš poňatia o čom píšeš.Su možno deti čo chodia do školy na 20 dní v mesiaci a potom deti čo 5 dní,ja to tu neriešim z dôvodu ,že dieťa šupneme do škôlky a ja pôjdem po salónoch 🙂😉
@autorka ešte raz, pokial mas tak vážne chore dieťa, mas byt s nim doma a vtedy poberas RP. Pokial ho tam nechávas na celých 8 hod., tak asi to také vážne nie je. Ci? Co robíš pre jeho zdravie a imunitu ty? Pchat do neho lieky nie je riešením. A tieto problémy ako ty, má 70% deti, ako som písala. A sú oveľa vážnejšie diagnózy, kedy matky poberajú predlzeny RP.
@chvostik1 áno keď ma diagnózu veď sa nahlási. Ale nenahlasuje sa predĺžený rp. Na to sa pýtala autorka...či to treba niekde nahlásiť. V škôlke alebo v práci...že pobera tento príspevok... Tak som odpovedala, že nenahlasuje, lebo proste nie 😄
@lienka.7 na predĺženom rodičovskom môžu byť matky s deťmi napr. s mentálnym postihnutím alebo diabetici. Nie je žiaden dôvod, aby také dieťa nebolo 8h v škôlke a takí rodičia dávajú neskutočné peniaze na rôzne terapie a pomocky. Kto si, že tu vypisuješ, že také deti majú byť doma kvôli trápnym pár eurám čo im dáva štát. Sa spamatajte, matky, ktoré ide roztrhnúť, že iní s deťmi, ktoré majú dg majú pár eur navyše. Grc
@michelle567 a ty si myslíš, že riaditelia škôlok sú tak sprostí, že neovláda legislatívu a nepočítaju s tým, že je tu možnosť, že matke vznikol nárok na predĺžený RP? Mňa sa napríklad pri zápise malej pýtali či nemám na ňu predĺžený rodicovsky kvôli zdravotnému stavu. Lebo hold ak na ňu mam predĺžený RP, nemusím ísť do práce. A veľa riaditeľov je takých, že ak sedíš doma na riti kvôli tomu, že máš vkuse chorlave decko (teraz sa bavme o tých ľahších dg ako alergie, oslabená imunita, intolerancie a tak), tak to decko má sedieť doma na riti spolu s tebou ak ty sedis doma na riti kvôli jeho alergiam či imunite alebo problémovému speavaniu. Poznám napríklad aj mamičku, ktorej schválili predĺžený platený RP na recovu vadu a tiež jej dieťa vzali do škôlky len na 4h denne. Až po dovŕšení predškolského veku mohlo byť dieťa v škôlke cely deň.
Len aj tu platí, že nie je diagnóza ako diagnóza. Pri pri tých ťažkých si matka ani nemôže veľakrát dovoliť ísť normálne pracovať. Ten čas kým je dieťa v stacionari väčšinou také matky využívajú na vybavovačky po úradoch, prípadne naozaj krátke brigády na malé prilepšenie k rozpočtu.
Na ťažké dg sú tu už fakt denne stacionare. A aj tam so začiatku začínaš len na pár hodinách lebo nikto nevie ako dieťa na prostredie zareaguje.
Ale tu nejde o RP ako taký, ale o to, že dieťa s diagnózami ti nie všade do škôlky vezmu. Preto majú matky na ten predĺžený platený nárok. Že ak nebudú vedieť ísť do práce, tak im štát pomôže čiastočne aspoň takto.
@chvostik1 áno veď ja rozumiem. Proste máme takýto systém. Autorka sa pýtala, ja som jej odpísala. Jej dieťa do škôlky už chodí. Už ho riaditeľka nemôže neprijať... Autorka je aj zamestnaná. Keď teraz proste začne brať predĺžený RP, nemá povinnosť to nahlasovať. A nejde nahlasovať ani žiadnu novú diagnózu, pre ktorú by dieťa mali zo škôlky vylúčiť/skrátiť dobu. Jedine, že by to mala napísané v rozhodnutí z upsvar. Inak nič také neplatí
@luliu by som chcela vidieť do ktorej škôlky ti vezmú mentálne postihnuté dieťa ak v danom meste nemajú špeciálu škôlku alebo integrovanu triedu pre deti so špeciálnymi potrebami. Všetko je to len o tom, či má daná škôlka možnosť prijať také deti pretože pri mentálnych poruchách, poruchách správania alebo telesných hendikepoch škôlke nestačí mať obyčajného pedagóga ale špeciálneho a k nemu prideleného asistenta.
@michelle567 dieťa ti zo školky vylúčiť môžu....z dôvodu, že nespolupracuje, je agresívne a podobne (ak má adhd, aspergera alebo pas).
Ak máš dieťa s oslabeniu imunitou a je často choré, treba počítať s tým, že učiteľka bude vyvolávať každú chvíľu s tým aby si si dieťa vyzdvihla lebo kašle, prska alebo má sopel a čo ak nákazi iné deti ;)
Dieťaťu s intoleranciami napriklad v niektorych škôlkach musíš zabezpečiť stravu sama... Všade sa nájdu nejaké "skvosty" z ktorých normálnemu rozum zastane

@zuzanka.zuzu ja s tebou uplne súhlasím. Na jednej strane mam údajne dieta tak strasne chore, ze potrebujem predĺžený RP na druhej strane 8 hod.v skolke je potom už asi OK. A to teraz nemá nič so socializaciou, socializovat sa predsa môže aj s matkou v denných centrách. Nie ze ona si chodi veselo do prace, a dieta v skolke. Samozrejme, u iných vážnych diagnóz by to malo byt uplne ine, tam by matka, ktorá sa naozaj stará celodenne o vážne chore dieta a nemôže kvoli tomu teda chodiť do prace má mať aspon nejaký min.plat (min.mzdu?) a nie smiešny RP. ale holt, keďže mame v mnohých prípadoch vymyslene predlzene RP na alergie a sopliky, tak sa potom necudujme, ze inde potom peniaze chýbajú. Sople a zníženú imunitu ma teraz pomaly 70% deti, to teraz všetky majú mať kvoli tomu akoze predĺžený RP?
Len rečnícka otázka, kým sa tu vsetky do mna pustite, ze vám "závidím" aj chorobu. Nie, nezávidím, len sa pýtam, z čoho potom teda tie všetky terapie a liecby, ktoré to vaše dieťa potrebuje a platíte po tom 6 roku keď už predĺžený RP nemáte?