icon

Je možné poberanie RP v jednom mesiaci oboma rodičmi?

janula1818
29. dec 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať či je možný súbeh dvoch RP v jednom mesiaci. To znamená ja ukončím rodičovský príspevok k 1.1.2020, mala by som dostať RP za celý mesiac, manžel nastúpi na RP od 2.1.2020 tiež by dostal za celý mesiac. Ako to rieši UP? Jeden by sme museli vrátiť?ďakujem za odpoveď

marenkap
29. dec 2019

Ak ukončiš RP 1.1. to znamená že dostaneš v januári peniaze za december. Ak tvoj manžel nastúpi na RP 2.1. to znamená že dostane peniaze až vo februári. Ak by sa však stalo že by v vyplatili RP obom v jeden mesiac, jeden musíte vrátiť.

veronikaszabova
29. dec 2019

@janula1818 nie, nie je mozny subeh 2 RP. Bude vam vyplateny len 1 RP

veronikaszabova
29. dec 2019

@marenkap ak ukonci RP 1.1 - ma narok na cely RP za januar ( vyplatene vo febr.)

vickyy82
30. dec 2019

Ahojte a je prosím možné súbežné vyplatenie RP a materskej? Ja ukončím rodičovskú 1.4. a manžel nastúpi na materskú 2.4. Tým pádom by som ja mala mať nárok na rodičovský za mesiac apríl a manžel bude mať narok na materskú za 29 aprílových dní. Jedná sa o to isté dieťa. Ďakujem za radu

veronikaszabova
30. dec 2019

@vickyy82 toto nie je subezne poberanie RP a MP - ty dostanes RP za cely mesiac a muz MP za 29 dni.
Subezne sa to rata, keby muz ziadal o MP 2.4 a ty si ukoncila poberanie RP napriklad 22.4

Nemylim sa, ze @evittam

evittam
30. dec 2019

@veronikaszabova Nie nemylis. Nakolko poberanie RP a MD subezne nie je možné.

janula1818
autor
31. dec 2019

@veronikaszabova dobrý deň.dakujem.jasne ak ukončím RP 1.1. mám nárok za január a manžel tiež lebo nastúpi na RP po mne čiže 2.1. a jemu vznikne tiež nárok za celý január.mba zaujíma ako takýto prípad rieši UP. Lebo v jednom mesiaci nemôžeme mať nárok a vyplateny rodicak obaja 🙂

vickyy82
31. dec 2019

@veronikaszabova Ďakujem

vickyy82
31. dec 2019

@evittam Ďakujem

evittam
1. jan 2020

@janula1818 No tak ze vyplatí len jednému z vas. Nakolko nemozete poberať RP obaja. Vid zakon.