icon

Je možné poberať tehotenský príspevok, keď mi predĺžia rodičovský?

14. apr 2021

Ahojte mamičky.Dcérka bude mať o pár dni3 roky.Idem žiadať a opredĺženie.Je možné poberať aj rodičovský aj tehotenský príspevok súčasne?Ďakujem veľmi pekne.

Strana
z2
zojanka
14. apr 2021

Ja si myslím že nie. Na pandemický rodičovský máš nárok ak si nezamestnaná a nepoberáš žiadnu inú dávku (okrem prídavkov) - teda si úplne bez príjmu.

alenah31
14. apr 2021

len v prípade ak si znovu tehotná, tvoj PP trvá - čiže budeš mať nárok na ďalšie materské.

zojanka
14. apr 2021

Ešte bt bolo dobré upresniť či chceš žiadať o predĺženie pandemického RP alebo zo zdravotných dôvodov

elanor
14. apr 2021

Len tak mimochodom - nevylucuje sa jedno s druhym? Tehotensky predsa maju dostavat tie co su zamestnane (samozrejme tehotne). Na pandemicky rodicak maju narok nezamestnane, bez akekolvek prijmu, ci uz z prace, alebo zo soc. davky (okrem rod. pridavkov), napr. podpory v nezamest..
Cize ak mas narok na pandemicky rodicak, si teda nezamestana, nemas narok na podporu v nezamest., a teda ako nezamestanana nemas narok na tehotenske, aj ked tehotna si.
Ak si zamestnana, na pandemicky rodicak narok nemas. A ak si tehotna mas narok na tehotenske.
Cize nech "pocitam" ako "pocitam" nemozes brat jedno i druhe zaroven.

alenah31
14. apr 2021

@elanor pandemický poberajú aj mnohé zamestnané, no majú v práci odsúhlasené nepl. voľno, lebo nemajú kam dať deti - čiže na čestnom prehlásení uvádzali, že nemajú iný príjem ani inú dávku. Pritom nárok na materské mať budú a taktiež aj nárok na tehotenské - stačí ak si deň pred nárokom požiadajú o znovuzaevidovanie - nástup do práce a tým pádom obnovenie NP u zamestnávateľa. Oni síce mali nárok aj na pandemickú očr - ktorá ale bola u viacerých nižšia ako ten rodičák - tak to riešili takto.

elanor
14. apr 2021

alebo sa nejedna o pandemicky RP, ale ides ziadat o predlzeny RP vzhladom na nepriaznivy zdravotny stav dietata?
Doteraz ale vseobecne platilo pravidlo, ze jeden a ten isty clovek nemoze poberat naraz 2 (ani viac) rozne socialne davky. Teda ak zena pocas RP pride o pracu, nemoze zaroven poberat podporu (ak na nu ma narok), bud berie RP, pocka do ukoncenia, a potom si poziada o podporu (za splnenia istych podmienok), alebo prerusi poberanie RP, vyberie podporu, a potom ak este ma narok, prihlasi sa opat na RP. Ani pocas poberania OCR nemozes poberat PN. bud jedno alebo druhe. a pod.

elanor
14. apr 2021

@alenah31 tak ale tomu sa hovori cisty ojeb. Nuz, to uz je na ich svedomi, len aby ich raz povedzme tomu karma, nedobehla...

alenah31
14. apr 2021

@elanor ja viem a súhlasím...ja som na to prišla náhodou u našich dvoch zamestnacoch, pritom o nepl. voľno žiadali z úplne iných dôvodov - čo ti poviem, moja vec to nie je. Ale tiež som rozmýšľala či to nebude dodatočne niekto náhodou riešiť.

elanor
14. apr 2021

@alenah31 je to mozne,lebo statna kasa nieje bezodna, a raz to urcite niekomu udrie do nosa, a potom to este len bude zaujive, ked vsetky vyplatene peniaze budu musiet vratit a ktomu este nejaka ta pokutka, pripadne 2-3 rocky za podvod...

alenah31
14. apr 2021

@elanor asi len čas ukáže či sa bude chcieť do toho niekomu vŕtať.

havranka31
14. apr 2021

Ano, pokial si stale zamestnana, tak tehotenske a RP sa mozu poberat sucasne. Narok ma aj: "poistenka, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO)"

marryen
14. apr 2021

Málo informácii..o aký predlžený rodičák ideš žiadať? O Pandemický, zo zdravotných dôvodov, neplatený do 6 rokov? Si zamestnaná, alebo nie? Musíš to lepšie popísať, aby sme Ti vedeli poradiť.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
14. apr 2021

@marryen dcérka bude mať 3 roky.Do škôlky ju nezobrali,a keďže obchod v ktorom mám stále tpp,je zatvorený tak by som zostala úplne bez príjmu.A som v 16 tt.

marryen
14. apr 2021

ale si zamestnaná, dobre rozumiem?

autor
14. apr 2021

@marryen áno od roku 2008.

alenah31
14. apr 2021

tak potom nárok na tehotenské máš.

marryen
14. apr 2021

V tom prípade máš nárok na tehotenské.

autor
14. apr 2021

@marryen
@alenah31 ale niekde som čítala že sa dá súčasne poberať aj RP aj tehotenské,aj keď mne sa to veľmi nezdá.

marryen
14. apr 2021

Tak ak bude mať dcerka 3 roky, tak Ti nárok zaniká nakoľko si zamestnaná. Na pandemický nárok nemáš, keďže je pre nezamestnané. Takže buď by si sa mala vrátiť do práce, alebo sa dohodnúť na voľne so zamestnávateľom,prípadne PN .

alenah31
14. apr 2021

pokiaľ PP trvá a si na rodičovskej nárok na tehotenské vzniká neboj - inak obchody od 19.4. otvárajú čiže sa vraciaš do práce nie?

elanor
14. apr 2021

ako zamestanana mas narok na pandemicku OCR - presne z dovodu, ze ti dieta nezobrali do skolky, resp. ze do skolky nechodi (nieje je do ziadnej prijate)

autor
14. apr 2021

@alenah31 ako som pisala dcéru nezobrali do škôlky,až v septembri.Nemám ju s kým nechať,preto zvažujem čo ďalej.

alenah31
14. apr 2021

tak buď požiadať zamestnávateľa o nepl. voľno a v tom čase sa zaevidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" (to je vlastne tá tzv. neplatená RD) alebo podať výpoveď a ísť na ÚP. Keďže ste zamestnaná nárok na pandemický RP nemáte a pandemická očr - keďže škôlky začali fungovať pre všetkých - skončila.

alenah31
14. apr 2021

@elanor už asi nie, toto nám prišlo zo SP mailom:
"12.4.2021 - Rodičom, ktorí doteraz vzhľadom na zatvorené škôlky a školy čerpali pandemické ošetrovné (OČR), sa od 12. apríla, po otvorení materských škôl a prvého stupňa základných škôl, končí nárok na výplatu tejto dávky. Rodičia v tejto súvislosti nemusia Sociálnej poisťovni nič oznamovať. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.
„Vyplácanie dávky sa rodičom ukončí automaticky, ak koncom mesiaca do Sociálnej poisťovne nezašlú formulár čestného vyhlásenia, v ktorom poistenec vyznačuje dni starostlivosti o dieťa, resp. iného príbuzného," informovala poisťovňa."

autor
14. apr 2021

@alenah31 tak výpoveď by som veľmi nerada dala.

dzejsik
14. apr 2021

ja som zo stránky soc. poistovne pochopila, ze pri klasickom rodicovskom do 3 rokov sa dá naraz poberat aj tehotenské, v tvojom prípade neviem .. ale najjednoduchsie co mozes spravit je zavolat na sociálnu a na upvsr a zistit od nich

autor
14. apr 2021

@alenah31 a keď požiadam o neplatené voľno,znamená to že nemusím si platiť zdravotné,budem dostavať tehotenské,a 6 týždňov pred pôrodom nastúpim na materskú.Chaoem to správne?

alenah31
14. apr 2021

bohužiaľ....toto nie je problém len v čase korony - už roky pred koronou sa stávalo, že deti do škôlky z určitých dôvodov bývali prijaté neskor ako rodičia požadovali - je na rodičovi, aby si to zariadil.

autor
14. apr 2021

@dzejsik keď vieš aké sú tam pani ochotné,časť výnimkám,prepáčte 😉Je najlepšie keď je tam niekto známy,lebo oni si tiež musia dávať veľký pozor čo poradia 🙈

Strana
z2