icon

Je možné poberať tehotenský príspevok, keď mi predĺžia rodičovský?

14. apr 2021

Ahojte mamičky.Dcérka bude mať o pár dni3 roky.Idem žiadať a opredĺženie.Je možné poberať aj rodičovský aj tehotenský príspevok súčasne?Ďakujem veľmi pekne.

Strana
z2
autor
14. apr 2021

@alenah31 áno to chápem preto som sem napísala,ďakujem za radu.

alenah31
14. apr 2021

o neplatené voľno žiadate zamestnávateľa - on musí súhlasiť. ZP bude platiť štát. Ešte máš možnosť nastúpiť do práce a požiadať gyn. o PN - nerada radím takúto vec, ale aj to je možnosť a z PN plynulo prejdeš na MD.

autor
14. apr 2021

@alenah31 ďakujem si ozaj milá,ja aj mám dôvod na pn,ale dohodli sme sa s gynekologičkou,že počkáme či sa to nezlepší 😉Hľadala som aj inú ľahšiu možnosť,uvidíme.

autor
14. apr 2021

A ďakujem ešte raz za všetko ❤️

alenah31
14. apr 2021

ale najskôr nastúp do práce...na 2-3 deň choď PN - nech sa ti obnoví NP.

autor
14. apr 2021

@alenah31 ❤️❤️❤️

havranka31
14. apr 2021

Do 3 rokov dcery budes mat aj rodicovsky, aj tehotenske. Predlzeny (plateny) rodicovsky by ti schvalili jedine ak by mala dcera nejake zdravotne problemy.

autor
14. apr 2021

@havranka31 áno,ďakujem ❤️

elanor
14. apr 2021

@alenah31 to ale plati pre rodicov, ktori deti chodia do skolky. Tym samozrejme, ze po vseobecnom otvoreni pre vsetkych OCR automaticky konci (ak nie su zatvoreny hygienou)

elanor
14. apr 2021

ak poziadas o neplatene volno, musis si zdravotne hradit ty sama

autor
14. apr 2021

@elanor ahaaa,to som nevedela.Tak teraz čo je pre mňa najvýhodnejšie?🙈

elanor
14. apr 2021

@alenah31 https://www.socpoist.sk/rodic-uz-neziska-pandem...
posledny odstavec hovori viac ako jasne...
"...U detí, ktoré ešte nie sú žiakmi materskej školy, a u blízkych príbuzných, ktorým je poskytovaná starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená, t. j nárok na pandemické ošetrovné majú oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom."

elanor
14. apr 2021

vychodisko by som zatial videla ako som uz spominala v pandemickej OCR na dieta, ktore nebolo prijate do MS.
vid koment vyssie. Mas na nu narok.

autor
14. apr 2021

@elanor ďakujem mamičky,baby.Bola som z toho úplný jeleň,mám hneď lepší deň.Predpokladám že žiadosť sa podáva elektronicky,potom má bude niekto kontaktovať,alebo mi príde nejaké vyjadrenie?

elanor
14. apr 2021

malo prist, maju nato 60 dni, tak sa nelakni, ze nic nebude chodit. Ale moze sa stat, ze aj nic nedojde, len ti na dalsi mesiac pristanu panieze na ucte. Uz sa mi stalo aj take 😀

alenah31
14. apr 2021

@elanor nemusí si platiť ZO sama - ona má dieťa do 6 rokov - ak sa nahlási ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov platí za ňu ZP štát. Aj keď je zamestnaná - počas nepl. voľna sa týmto spôsobom nahlásiť môže.

elanor
14. apr 2021

@alenah31 dakujem za oparavu, tato moznost spojit to s FO starajucou sa o dieta do 6r. ma nenapadla.
No finacne momentalne jej vyjde podla mna ja tak pandemicka OCR. Lebo bude mat aky taky prijem vo forme soc. davky. Kdezto keby poziadala o neplatene volno a tzv. ludovo povedane neplatenu rodicovsku dovolenku, teda sa na zdravotnej poistovni prihlasila ako FO starajuca sa o dieta do 6rokov, ostatne bez akehokolvek prijmu.
Vyhodnejsie ked aspon kvapka ako nic.

alenah31
14. apr 2021

@elanor ten odstavec mi posielať nemusíte, poznám to - ostatne je to info ešte z r. 2020:
https://www.socpoist.sk/aktuality-socialna-pois...
mne sa teraz vrátili 3 maminky z pandemickej očr, ktoré ihneď po ukončení RD na ňu nastúpili práve preto, že im deti do škôlky nevzali. Od pondelka pracujú - práve preto som si žiadala info, lebo tej jednej do povedali priamo na SP - ešte som si dnes dávala priamo dotaz k tým zamestnancom, ktorí deti do škôlky zapísať nestihli resp. ich nevzali - z toho prvého čo mi poslali to úplne jasné nie je. Ja nepíšem, že to tak je, - ale už nemusí platiť ani to spomínané zo septembra 2020 - nakoľko ani to ostatné spomínané z toho dňa už neplatí.

alenah31
14. apr 2021

@elanor info z pobočky Dca....od 12.4. pandemická očr už len pre žiakov piateho ročníka pokiaľ nedovŕšili 11 rokov alebo s potvrdením od pediatra ak sa jedná o staršie dieťa ročníkov 5.-9. a karanténna očr pre všetkých pokiaľ je/bude lokálne zatvorené predškolské/školské zariadenie z dôvodu výskytu kovid19 hygienou/zriaďovateľom. Ešte ma poučila, že si nemám mýliť pandemickú a karanténnu očr😲 Pandemická očr pre neprijaté deti tesne po dovŕšení 3 rokov fungovala hlavne preto, že počas zriaďovateľmi zatvorenými škôlkami sa neprijímali prihlášky - bolo pozastavené rozhodovanie o prijatí - čo už ale tiež neplatí. Vyslovene k tomuto sa mi presnejšie vyjadriť nevedela. Nové vyjadrenie je vraj už aj na stránke SP a mám si ho pozrieť - no ja som buď slepá alebo blbá - ja ho tam nikde neviem nájsť.

elanor
14. apr 2021

@alenah31 ziadne nove vyjadrenie tam nieje. V kolkoke kto ma narok na pan. OCR je stale to co platilo doteraz.

Strana
z2