icon

Je možný nástup na MD 4 týždne pred pôrodom?

veronikapl
13. júl 2020

Ahojte, poraďte mi prosím lebo sa s manželom o tom hádam a už som si neni istá ničím. Nástup na materskú 6 týždňov pred pôrodom mám mať teraz 27.7. a manžel chce, aby som išla 4 týždne pred porodom na MD, lenže ja som si neni istá či sa to vôbec dá, keďže všade vidím, že sa chodí buď 8 alebo 6 týždňov pred alebo až v deň pôrodu. 🤷

denden77
13. júl 2020

@veronikapl ja som si vyratala na 3.8. (6 tyzdnov pred), pytala sa Dr. a ten mi povedal, ze 3.8. musim.. aj keby som nechcela 🤷‍♀️😁 manzel ta nechce mat skor doma? 😁

veronikapl
autor
13. júl 2020

No vidíš tiež si myslím, že sa inak nedá 🙂 o to nejde len sa bojí kvôli pracovnej zmluve, ktorú mám u jeho kamaráta do 31.07., že by niečo oni museli za mňa platiť

dominci
13. júl 2020

@veronikapl pozor ak pôjdeš neskôr na MD ako je 6 týždňov pred termínom pôrodu budeš mať menej týždňov vyplácanú materskú ...6 týždňov pre porodom = 34 týždňov materská

zuzka251
13. júl 2020

@veronikapl Poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká spravidla uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské.

Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu ako z dôvodu, že nastal predčasný pôrod (ide o tzv. svojvoľný nástup), má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské. Dátum, od ktorého požiadate o výplatu materského, si môžete zvoliť a nárok na výplatu materského si môžete uplatniť aj neskôr ako šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. V tom prípade sa však dĺžka jeho poskytovania bude odvíjať aj od skutočného dňa pôrodu, pričom je limitovaná 34 týždňami od vzniku nároku na materské (t. j. od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom) a zároveň 28 týždňami od pôrodu. Pri predčasnom pôrode sa obdobie poskytovania materského skráti.

lienocka2808
13. júl 2020

@veronikapl nastup na MD menej ako 6 tyzdnov pred planovanym datumom porodu sa neda. tymto som si ista, pretoze som chcela byt v robote dlhsie, ale musela som nastupit na matersku minimalne 6 tyzdnov pred porodom.

e1i
13. júl 2020

@zuzka251 pri predčasnom pôrode sa neskracuje. Mala sa narodila v 29 tt a mala som materskú 34 týždňov, odo dňa pôrodu. Ak by dotyčná išla neskôr ako 6 týždňov pred na MD vtedy by dostávala len tých menej tyzdnov.

zuzka251
13. júl 2020

@e1i to som okopirovala zo stranky soc poistovne!

zuzanockamt
13. júl 2020

@lienocka2808 dá sa to, bude o ten čas skrátená MD

e1i
13. júl 2020

@zuzka251 mne odpísala aj pani zo soc.poistovne že to je tak ako som písala. Aj v papieri o priznaní MD mi tak prišlo napísané a bolo to tak.