Je navyšovanie sociálneho poistenia pre materskú legálne?
Ahojte, zaujímal by ma názor žien, ktoré sa pohybujú v ekonomickej sfére alebo aspoň rozumejú tejto téme.
Kamarátka na rodičovskej dovolenke si pred 2 tehotenstavmi platila naviac sociálne poistenie a bola fiktívne zamestnaná, aby dostala najvyššiu materskú. Jej sa zdá, že ak je to právne umožnené, tak je to ok, ja mám z toho zmiešané pocity, ale neviem presne definovať prečo. Môžete mi prosím vysvetliť ako to je? Nie je to okrádanie štátu, keď reálne výmenou za tú vyššiu sumu nedávala “pracovnú hodnotu”?
Ďakujem
@bublinka1426 nie, ale nemam rada nespravodlivosť keď vidim že sa šetrí na nesprávnom mieste. Ak by bol štat rozumný, ženy by nemuseli takto nezmyselne klučkovať pomedzi zakony, dochodcovia by nerobili najazdy na akciovy tovar a mladi ľudia by si bez problemov mohli zaobstarať byvanie. Ak vidiš problem že sme ako národ nenažraty a vidiš len plne nakupne centra je to zly pohlad. Dobra životna uroveň je žit v pohode tak, aby bola miera medzi pracou a schopnostou mať radosť zo života bez toho, aby si sa obavala vlastnej existencie.Ak sa chceš vratiť spať do komunistickeho režimu, nevieš aky to bol ťažky život a o čom hovoriš.
@monicazbb zial. vidim co vidim. viem aky bol zivot , poucovat ma nemusis. ale zaroven mi nerozpravaj rozpravku o ruzovej doline. na to som uz stara kofa. 🙂
''Dobra životna uroveň je žit v pohode tak aby bola miera medzi pracou a schopnostou mať radosť zo života bez toho aby si sa obavala vlastnej existencie.''
robila som dlhe roky v nakupnom centre, zas az tak zle to nie je a nikdy nebolo 🙂
a kazdy nech sa prokryva tym, na co ma.
co je dobra zivotna uroven?
co je radost zo zivota?
co je to obavat sa vlastnej existencie?
kazdy mame latky nastavene inac.
velmi siahodlha filozoficka otazka.
a jedine s cim suhlasim, stat rozdava tam kde nema, a berie tam kde je to najviac potrebne. viem ze vela ludi je na hranici chudoby , ale na to aby vobec pomohli, by trebalo totalne zmenit zakony. a to sa na Slovensku nestane. chromi ludia chodia do prace, kdezto lenive zenske trcia na vymyslenych predlzenych rodicakoch a Pnkach...stale dokola ta ista pesnicka ...
nikdy to spravodlive nebude, a coho sa najviac desim, je buducnost. ale aj ten dochodkovy system je....
@bublinka1426 lenive ženske na predlženych rodičakoch ??? To fakt ? Ktora chce dobrovoľne byt za 300 ?? Eur doma s chorym dietatom 🤨
@carduelis preco nedava spatnu hodnotu statu? stat zaujima len to, ci dostane svoje dane. ci ty na svoj plat musis driet alebo nic nerobis, to ho absolutne nezaujima. tvoja kamoska zaplatila vsetky odvody a splnila podmienky na to, aby dostala tu matersku.
nejako nerozumiem tvojmu uvazovaniu. to aku hodnotu statu davam, ked pracujem pre sukromnu spolocnost? stat chce vidiet len peniaze, ktore mu posle moj zamestnavatel z mojej mzdy. kasle na to co a ako robim. to skuma moj zamestnavatel, ci robim podla neho adekvatne ku mzde, ktoru mi vyplaca.
@monicazbb ano , kopec je na vymyslenych diagnozach, samozrejme ze nepisem o chorych detoch !!!! urcite nikomu neprajem chorobu a nezavidim chorobu.
@monicazbb Oj, a koľko ich je 😂 sú aj také, ktorým sa chce byť doma. Resp. v pohode robia, plus predĺžený rodičák. Na východe, mám dojem, že je to základ. Lebo mňa sa na to normálne pýtali, že ty to tak nemáš? Najmä keď malý začal chodiť do jasliciek a častejšie bol chorý. Koľkokrát som o fiktívne predĺženom rodicaku rozprávala s rozhorčením nejakej mamičke, toľkokrát som dostala nechápavé pohľady typu" a ty si to nevybavila??" No nie.
@monicazbb preto je dovod odrbavat, super. 👍
@bublinka1426 jj 🫡
@lilinka88 za to prilepsenie treba nieco do statu aj dat.. je to prilepsenie o cca 27% z hrubej mzdy na 4 mesiace.. su to drobne.. fakt drobne a tiez davka v nezamestnanosti.. a ver ze tych ludi v ziadnom pripade nie je ze tisice.. ano deti sa narodi okolo 50000 rocne ale kolko realne rodicov toto spravi...?
@jajanka31 by si bola prekvapená... Kto sa orientuje a sleduje, ten vie, iní neuveria ani keby to bolo čierne na bielom. To, čo do toho dali sa im vráti po 2-3 mesiacoch, materská sa poberá u otca pol roka, u matky takmer 8 mesiacov. Plus, kto toto urobí raz, ide väčšinou na reťazenu materskú,ak nie aj ďalšiu a zákonite potom odrbe aj na dávke v nezamestnanosti, čo je ďalší pol rok. A pri aktuálnej ochrannej lehote +180 dní, môže stihnúť ešte jednu takúto materskú. Aktuálna max materská je takmer 2000€, dávka v nezamestnanosti takmer 1500€.
@lilinka88 po 2 az 3 mesiacoch sa im to urcite nevrati . Ked sa zena zamestna v januari. Odvod musi zaplatit zamestnavatel vo februari. Ona nastupuje na matersku po min.90 dnoch ked chce nieco z toho mat teda v aprili a materska jej pride v maji. Ked to stihnu ak nie tak v juny.. to je pol roka.. a skutocne si daj na papier kolko su odvody z 1000eur v hrubom, celkova cena prace 1360, cista mzda 700 to znamena ze osoba musi zaplatit odvody 660eur a kolko jej vyplatia z 1000 eur hrubej mzdy 750eur co je 75%. Ale odvody plati 660. Teda dostane asi tak o 100 viac vau... vies keby ze tie odvody za nu skutocne zaplati firma zamestnavatel tak ako ok.. ale ak si to umelo nastavi a ma to tomu zamestnavatelovi vratit lebo je to len na oko.. a realne ta osoba ani nerobi tak to nie je ziadne terno.... jedine ze jej to staci platit 3 mesiace a matersku ma 7 a pol ... ale tiez ist do takeho rizika ze presne 90 dni no co ak porodi o tyzden 2 skor.. tak ma smolu..
@jajanka31 odvody si neplatia zo sumy 1000€, ale z 2700€, keď si dáš kalkulačku, odvody z tejto hrubej mzdy za zamestnanca aj zamestnávateľa sú necelých 1700€, materskú dostane necelých 2000€, čiže aj tie prvé tri mesiace materskej je ešte 300€ v pluse a ďalšie viac ako 3 mesiace berie materské 2000€. A to sa bavíme o prípade, keď si aspoň tie fiktívne 3 mesiace zaplatia a nie o dobrovoľnom poistení, kde z tohto vymeriavacieho základu má počítanu materskú,ale reálne zaplatí pár dní a potom jej dr vypíše PN, lebo má nevoľnosti, boli ju chrbtica alebo niečo podobné. Čiže zaplatí takmer nič, berie niekoľko mesiacov PN cez 300€ a následne ešte 8 mesiacov materskú 2000€. Stále mi ideš tvrdiť,že sa to neoplatí a tie ženy z toho nič nemajú?
@lilinka88 vies ake vysoke odvody musis platit aby si mala najvacsiu moznu matersku z hrubej mzdy 2500eur? Teda tych spominnanych cca 2000? Celkova cena prace je 3400eur a cista 1700.. rozdiel je 1700eur odvody a dane.. a to ma potencionalny zaujemca zaplatit na odvodoch za min. 3 mesiace aj viac.. je to cez 5000eur.. ano ak to prejde a vsetko bude sediet a neporodi skor a budu min.90 dni a priznaju bude mat maximalnu matersku.. ale za tie prve 3 mesiace musi zaplatit cez 5000 eur.. na daniach a odvodoch.. to ma k dispozicii kazda buduca matka takto zariskovat ze popyta znameho aby ju naoko zamestnal na maximalne odvody aby ona mala potom maximalnu matersku. Nehovoriac o tom ze vsetko musi byt koser a spravne aby jednak sa v tom nerypali a jednak aby vyplatili.. a ked nieco tak odvody su nenavratne v tahu aj ked to bude 5000 to nikoho nezaujima
@lilinka88 ja nemusim verit robim s tym. Denne to riesim..ako neviem na co konkretne narazas ale ved napis co z toho nie je pravda . Ja sa rada priucim ked sa mylim.. ale prax je prax.. v com konkretne mam chybu.. zas si treba uvedomit ze keby stacilo do toho dat 100 eur tak by to robil kazdy... ale tak to nefungujem. Je to risk a drahy
@lilinka88 ja to velmi dobre viem.. na dobrovolne nemocenske platite automaticky aj starobne a je to 33,15 z hrubej mzdy.. a nie je v tom napriklad davka v nezamesrnanosti. Na to aby si clovek platil dobrovolne nemoze byt sucasne zamestnancom. Je student na urade prace alebo samoplatca kde si plati este aj zdravotku...

@jajanka31 ja viem. ale ked oni sa len tocia cele roky pri koryte a menia len pozicie, lepsie uz nebude