Je potrebné oznámiť nástup na materskú dovolenku počas PN?
Ahojte,
je tu viaceri týchto tém ale ani v jednej som nenašla odpoveď, vždy len dohady.
Som na PN, je mojou povinnosťou zaslať oznámenie o predpokladaný nástup na MD ktorý mi bol určený včera a to na dátum 30.11. aj keď som na pn? Na začiatku tehotenstva som zamestnávateľovi pisomne oznamila tehotenstvo s predpokladaným termínom pôrodu.
Chcela som sa o tom informovať priamo u sestričky (vždy rada poradí) vravela že ak som PN tak by to nemala byť povinnosť oznámiť. ("Nemala by")
Chcela som sa informovať u zamestnávateľa no opäť tam nie je dnes nikto kompetentný, ktorý by mi to ozrejmil. Keďže by sa toto oznámenie malo doručiť mesiac pred chcem vedieť či mam utekať na poštu odoslať to oznamenie alebo nie. Či stačí ísť až potom s tlačivom o žiadosť MD.
@ynned áno, podľa zákona si povinná oznámiť to najneskôr mesiac pred nástupom, písomne. PN s touto povinnosťou nemá nič spoločné. Sestričky alebo lekárky sa takéto informácie nie je potrebné pýtať. Nie sú povinné ovládať zákonník práce, ani ho bežne neovládajú a preto veľmi často komunikujú zavádzajúce informácie.
@ynned áno, podľa zákona si povinná oznámiť to najneskôr mesiac pred nástupom, písomne. PN s touto povinnosťou nemá nič spoločné. Sestričky alebo lekárky sa takéto informácie nie je potrebné pýtať. Nie sú povinné ovládať zákonník práce, ani ho bežne neovládajú a preto veľmi často komunikujú zavádzajúce informácie.
@melanta ďakujem
Pošli im email s oznamenim o nastupne na MD, kludne to oznamenie podpis, oscanuj a posli v prilohe.
Áno, oznamuje sa - u nás stačil mail. Inak SP má lehotnik na webe, podľa termínu pôrodu si tam vieš pozrieť dátumy - aspoň pre Tvoju orientáciu najskôr. Potom už podľa gynekológa nahlásiš presne.
@ynned áno to vážne. Toto by si ako zamestnaný človek ovládať mala.
@1sally12 tak to sa vám hlboko ospravedlňujem že som vam spôsobila pohoršenie, ktoré si vyžadovalo osočujúcu reakciu, mojou schopnosťou zapamätať si celý zákonník práce. Som rada že som na to natrafila pri článkoch o tehotenstve a ďakujem aj ľuďom ktorí mi to tu ozrejmili vrátane vás.
Áno, oznamuje sa - u nás stačil mail. Inak SP má lehotnik na webe, podľa termínu pôrodu si tam vieš pozrieť dátumy - aspoň pre Tvoju orientáciu najskôr. Potom už podľa gynekológa nahlásiš presne.
@michaela329 ďakujem už som to riešila. Nevyžadovali to napriek mojmu odoslaniu.

@ynned Urcite ano, to co su toto za otazky. Ved tam su uplne ine predpisy pri md a pn.