icon

Kedy a ako budem mať nárok na materskú v mojej situácii?

lienooocka
21. nov 2013

Dobrý deň. Chcela by som sa poradiť v mojej situácii. Dňa 7.júna 2010 som odišla na MD (predtým 10 rokov som vkuse odpracovala). Pôrod bol 12.7.2010. Môj zamestnávateľ zanikol k 30.11.2010 - výmaz z ORSR, ja som dostala výpoveď s dvojmesačným odstupným. V čase od 17.01.2012 do 18.10.2012 som si platila dobrovolné nemocenské poistenie v maximálnej výške. Moja rodičovská dovolenka sa skončila 11.7.2013 a odvtedy som evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná, ale nedostávam žiadnu dávku. Ak ostanem tehotná napr. vo februári 2014 s plánovaným pôrodom v novembri 2014, je nejaká možnosť, aby som poberala materskú? Ak budem mať pracovnú zmluvu na TPP od 1.2.2013 s hrubou mzdou 1200 Eur na dobu neurčitú, odpracujem určitý počet dní a potom sa stane, že budem musieť na PN-ku z dôvodu rizikového tehotenstva a ostanem na nej až do konca tehotenstva, teda do novembra 2014, budem dostávať materskú? Viem, že existuje nejaké minimum 90 dní odpracovaných, vzťahuje sa to k mojej situácii? Aké sú hraničné lehoty na skutočne odpracované dni počas tejto doby, keď som zamestnaná, aby vznikol nárok na materské v mojej situácii? Z akej sumy = z akého ho vymeriavacieho základu v tomto prípade počíta materské? Je v mojej situácii rozdiel, ak by bola situácia, že zmluvu na TPP mám už skôr, napr. od 1.12. 2013 alebo od 1.1. 2014 z pohľadu toho, že som si roku 2012 platila 9 mesiacov DNP? Má to vplyv na to, odkedy začnem pracovať na TPP a na poberanie materskej neskôr? Ďakujem.

havana_frost
4. jún 2014

@nataly222 Tým prepustením myslíš uplynutie doby? Alebo prepustenie tehotnej počas pomeru na dobu určitú, ak táto doba pritom ešte nenastala?
Ak ide o prvý prípad - uplynutie doby - to nie je prepustenie, je to naplnenie jednej z náležitostí zmluvy, dohodnutý čas uplynul, koniec zmluvy a práce. Tam tehotenstvo vôbec nehrá rolu, ani PN. Doba uplynie, práca končí, nech je zamestnanec v akomkoľvek stave a kondícií.
Ak ide o druhý prípad, tak tam sa vzťahujú tie isté ustanovenia, ako pri dobe neurčitej a tehotnej žene. Prepustiť tehotnú pred uplynutím dohodnutej doby môže, ale len z veľmi oklieštených dôvodov, napríklad zrušenie/premiestnenie zamestnávateľa (organizačné dôvody).

zalka
4. jún 2014

@nataly222 PP môže skončiť tehotnej žene uplynutím doby určitej , neprepúšťa zamestnávateľ. PP končí uplynutím dohodnutej doby.

nataly222
5. jún 2014

@havana_frost myslela som ten prvý prípad, ďakujem 🙂

lienooocka
autor
28. jún 2014

@zalka Zdravim. S odpstupom casu by som opat potrebovala poradit. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013. Teraz od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur.

1. K akemu datumu musim poziadat socialnu poistovnu o vypoved DNP, aby sa zabezpecila kontinuita, nepretrzitost poistenia? Da sa to k 31.julu 2014? Treba predlozit zmluvu o TPP socialnej poistovni? Je nato nejake tlacivo?

2. Ak by som ostala tehotna v novej praci na TPP, tak kolko je minimum, ktore musim mat vo firme na tento TPP odpracovane, aby som dostavala maximalnu matersku? Je to tych 90 dni? Musi to byt odpracovane nepretrzite u jedneho zamestnavatela na TPP? Nesmie byt pocas tychto 90 dni PN?

Dakujem.

zalka
28. jún 2014

@lienooocka
1. áno dá ... a netreba na SP žiadnu zmluvu len dáš odhlášku z DNP na formulári RFLO ... presne takom istom ako si sa prihlasovala
2. áno je to tých 90 dní bez PN a OCR ... 90 kalendárnych dní

lienooocka
autor
29. jún 2014

@zalka Dakujem velmi pekne za rychlu odpoved 🙂 Este by som poprosila doplnenie k tomu bodu c.2. Musi byt tych 90 dni odpracovanych iba u jedneho zamestnavatela? Iba hypoteticky, ak by tych 90 dni nepretrzite bolo u 2 zamestnavateloch, to so neuzna ako splnenie toho kriteria? Dakujem velmi pekne. L.

lubka1983
29. jún 2014

ahojte.chcem sa opytat.mam stalu pracu uz dlho pracujem v jednej firme na dobu neurcitu tpp.momentalne som na pn na rizikovom t.ked budem p az do nastupu na md ovplyvní to vysku materskej?dakujem

zalka
29. jún 2014

@lienooocka nechápem ako to myslíš?

lienooocka
autor
29. jún 2014

@zalka Ospravedlnujem sa, asi som to zle opisala. V zasade ma zaujima, ze ak mam odpracovanych minimalne 90 dni u zamestnavatel, respektive u dvoch roznych zamestnavatelov (napr u jedneho 60 dni a hned u dalsieho zamestnavatela 30 dni) na TPP a ukoncim pracovny pomer a nove DNP si uz nezakladam a napriklad nastup na matersku je v juli 2014, tak stale mi vznikne narok na matersku, lebo musim splnit, ze za posledne 2 roky mam 290 dni DNP?

lienooocka
autor
29. jún 2014

@zalka Ospravedlnujem sa, asi som to zle opisala. V zasade ma zaujima, ze ak mam odpracovanych minimalne 90 dni u jedneho zamestnavatela, respektive u dvoch roznych zamestnavatelov na TPP (napr u jedneho 60 dni a hned na dalsi den yacne pomer u dalsieho zamestnavatela, ktory trva 30 dni) a ukoncim pracovny pomer a nove DNP si uz nezakladam a ani do prace nejdem, som neyamestnana a napriklad nastup na matersku je v juli 2015, tak stale mi vznikne narok na matersku, lebo musim splnit, ze za posledne 2 roky mam 290 dni DNP?

zalka
29. jún 2014

@lienooocka no i tak nechápem ... nárok na MD má žena ( muž ) ak má splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch ( ak si nemala tie dni poistenia tak 90 dní na MD nestačí )
dalšou podmienkou je, že na MD sa nastupuje priamo zo zamestnania alebo z ochrannej lehoty ak skončí tehotnej zamestnanie ak toto nesplníš nárok na MD nie je.

A čo sa týka tých zamestnaní .... ak odpracuješ u jedného 60 dní a u druhého 30 dní ... a plat by si mala aj 1000 eur u oboch ... tak MD sa bude rátať z minima.
U zamestnancov je podmienka mať odpracovaných 90 dní bez PN a OCR u jedného zamestnávateľa ( samozrejme za predpokladu, že v posledných 2 rokoch je 270 dní poistenia ) , pri odpracovaní menšieho počtu dní sa MD alebo PN ráta z predošlého zamestnania, ktoré trvalo aspon 90 dní ... ak také nie je ... tak PN alebo MD sú minimálne.

Fakt netuším čo chceš vedieť, ale vedz že za 90 dní poistenia žiadnu MD nezískaš .

lienooocka
autor
30. jún 2014

@zalka dakujem, presne to som chcela vediet, ze ci je podmienka, ze musi byt odpracovanych 90 dni bez PN a OCR iba u jedneho zamestnavatela, aby vznikol narok na MD a zaroven ma zaujimalo to, ze ci musi platit podmienka, ze na MD sa nastupuje priamo zo zamestnania alebo z ochrannej lehoty....aka je prosim ta ochranna lehota od ukoncenia prace u posledneho zamestnavatela na TPP po nastup na matersku? Poprosim ta velmi pekne este o pomoc, ze skusim napisat nejake modelove situacie, aby to bolo cele jasnejsie a v zasade mi to da odpovede na moje otazky, ze ako predist zlemu rozhodnutiu, co sa tyka moznej materskej davky. Dakujem.

1. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013 a toto DNP konci 31.7.2014. Od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur. Mam odpracovanych 90 dni bez PN a OCR a zmluva na TPP konci 31.10.2014. Od 1.11. 2014 som na urade prace a nove DNP si uz nezakladam. Na matersku nastupujem od juna 2015. Mam narok na matersku davku? Ak ano, v akej vyske?

2. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013 a toto DNP konci 31.7.2014. Od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur. Mam odpracovanych 90 dni bez PN a OCR a zmluva na TPP konci 31.10.2014. Od 1.11. 2014 som na urade prace a zalozim si od 1.11.2014 nove DNP s vymeriavacim zakladom 1250 Eur. Na matersku nastupujem napr. od juna 2015. Mam narok na matersku davku? Ak ano, v akej vyske?

3. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013 a toto DNP konci 31.7.2014. Od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur. Mam odpracovanych iba 60 dni bez PN a OCR a zmluva na TPP konci 30.septembra 2014. Od 1.10. 2014 som na urade prace a nove DNP si uz nezakladam. Na matersku nastupujem od juna 2015. Mam narok na matersku davku? Ak ano, v akej vyske?

4. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013 a toto DNP konci 31.7.2014. Od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur. Mam odpracovanych iba 60 dni bez PN a OCR a zmluva na TPP konci 30.septembra 2014. Od 1.10. 2014 som na urade prace a zalozim si od 1.10.2014 nove DNP s vymeriavacim zakladom 1250 Eur. Na matersku nastupujem od juna 2015. Mam narok na matersku davku? Ak ano, v akej vyske?

5. Platim si DNP z vymeriavacieho zakladu 1250 Eur od 17.12.2013 a toto DNP konci 31.7.2014. Od 1.8. nastupujem na TPP, kde bude vymeriavaci zaklad 1300 Eur. Mam odpracovanych 90 dni bez PN a OCR a zmluva na TPP konci 31.oktobra 2014. Od 1.novembra 2014 som na urade prace a nezalozim si od 1.10.2014 nove DNP. Potom sa zamestnam na TPP napr. od 1.5. 2015 do 30.5.2015 (teda iba 30 dni bez PN a OCR) a z tohto TPP odchadzam na matersku od juna 2015. Mam narok na matersku davku? Ak ano, v akej vyske?

Dakujem velmi pekne. L.

zalka
30. jún 2014

@lienooocka ako si náročná ...
1) ak si tehotná pri skončení PP , tak z VZ hrubej mzdy zo zamestnania ak 90 dní je odrobených
2) ak stihneš 26t nepretržitého poistenia z DNP tak z maxima , ak nestihneš tak z minima
3) nie je nárok na MD, nie si tehotná pri skončení PP .. a keby si bola tak MD by bola z minima
4)ak stihneš 26t nepretržitého poistenia z DNP tak z maxima , ak nestihneš tak z minima
5) z hrubej mzdy z predošlého zamestnania

lubkasungirl
30. jún 2014

@zalka ty si masina ;)

lienooocka
autor
1. júl 2014

@zalka Ospravedlnujem sa, ze som ta poziadala o tak narocnu odpoved s tymi modelovymi situaciami, ale skusila som to takto koncipovat, kedze som sa v predchadzajucich spravach asi nejasne pytala a nerozumeli sme si , ze na co sa vlastne pytam....velkaaa vdaka za cas a trpezlivost 🙂
Takze teraz je mi to uz uplne jasne, ze ako to funguje a pocita sa to. V zasade pre mna zaver je, ze ak budem po tych 90 dnoch TPP, ked nebola ziadna PN a OCR odchadzat ako tehotna a nove DNP si nezalozim, tak tu matersku v tej maximalnej vyske dostavat budem. Ak by sa tych 90 dni bez OCR a PN v tom danom TPP nepodarilo, i ked by som odchadzala ako tehotna, tak si musim si zalozit nove DNP a byt nepretrzite este potom poistena 26 tyzdnov pred nastupom na MD a vtedy bude ta materska znova z maxima. Dakujem velmi pekne 🙂

zalka
1. júl 2014

@lienooocka rado sa stalo

addrianna00
4. júl 2014

Ahojte, chcem sa spýtať otázku ohľadne PN a ukončenia zmluvy v práci. Som teraz v 3 mes, minulý rok som prišla o dve bábätka. Dr.mi chce dat PN, ja mam v práci zmluvu na dobu určitú a to do 31.8.2014.Robim tam od 1.9.2012. Ako mam pokračovať po tom dátume 31.8? V PN alebo sa zaevidujem na úrade práce a budem poberať podporu pol roka? Ako to bude potom s materskou? Ďakujem za každú radu.

addrianna00
4. júl 2014

@zalka Ahojte, chcem sa spýtať otázku ohľadne PN a ukončenia zmluvy v práci. Som teraz v 3 mes, minulý rok som prišla o dve bábätka. Dr.mi chce dat PN, ja mam v práci zmluvu na dobu určitú a to do 31.8.2014.Robim tam od 1.9.2012. Ako mam pokračovať po tom dátume 31.8? V PN alebo sa zaevidujem na úrade práce a budem poberať podporu pol roka? Ako to bude potom s materskou? Ďakujem za každú radu.

zalka
4. júl 2014

@addrianna00 kludne chod na PN ... PP ti skončí 31.8.14 a ak budeš na PN tak túto info dáš na ZP.
Pred nástupom na MD, zruš pár dní skôr PN a chod sa zaevidovať na UP a požiadaj o podporu... tú ti vyplatia za pár dní... potom ťa z UP odhlásia lebo pôjdeš na MD, a po MD sa chod zaevidovať na UP dobrať podporu .. a mng. nech požiada o RP. Ak ti skončí vyplácanie podpory, tak RP prehlásite z mng. na teba a ty sa odhlásiš z UP .

addrianna00
4. júl 2014

@zalka ďakujem ti za rýchlu odpoveď, ešte sa opýtam.... ja nemusím sa ísť teda hneď toho 1.9 zahlasit na úrad práce? Kto bude za mňa platiť odvody aby som mohla dostávať nemocensku? A ja po ukončení MD po tých troch rokoch mam nárok aj na tu nevybranu podporu počas ktorej som bola na PN? Aj keby som príp . išla skôr do prace, ak by som si nejakú našla? A čo sa týka toho RP, manžela nemám, som sama ☹

zalka
4. júl 2014

@addrianna00 nepochopila si
počas PN ťa na UP nezaevidujú .. takže ak budeš PN 1.9.14 tak ťa na UP nezaevidujú ... preto som ťa posielala na ZP .. aby ZP vedel že si na PN a aby za teba štát platil odvody do ZP ...
a nemocenskú budeš dostávať nadalej

A tiež som písala aby si sa šla opätovne zaevidovať na UP po MD .. MD je v trvaní 34 týždnov ....
takže ak ti skončí MD ... Pôjdeš na UP sa zaevidovať aby si si dočerpala zvyšok podpory ... a tvoj manžel požiada o rodičovský príspevok ... on ho bude brať kým ty budeš na podpore ...
potom prehlásite RP na teba aby si mohla odísť z UP na RD s dieťaťom

Ak by si sa na UP hlásila po 3 rokoch ked ti skončí RD ... ( rozlišuj MD 34t a RD do 3 rokov veku dieťaťa ) tak by si dostala veľké gulové a nie podporu .....

S otcom dieťaťa nežiješ? Nemusíte byť manželia, a môže poberať RP .. ale ak máte na hovno vzťahy tak potom nepomôžem.

addrianna00
4. júl 2014

@zalka ahaa, tak už som ta pochopila. Diky. Ten RP teda ja od začiatku nemôžem poberať?

zalka
4. júl 2014

@addrianna00 bud budeš poberať RP alebo podporu .. oboje sa nedá ....

nataly222
21. aug 2014

@zalka ahoj prepáč, že ťa toľko otravujem, ale moja situácia sa zmenila, som zatiaľ zamestnaná na dobu určitu, ale od 1. septembra mám zmluvu na dobu neurčito. Čakám bábätko, ale v práci som to ešte neoznámila, preto chcem ísť od 2. septembra na PN na mesiac. Môže ma zamestnávateľ vyhodiť?

zalka
21. aug 2014

@nataly222 a dostaneš novú PZ ? budeš mať tam skúšobnú lehotu ? na zmluve na neurčito?

havana_frost
21. aug 2014

@zalka Skúšobnú dobu nemožno znova dohodnúť pri predĺžení zmluvy z určitej na neurčitú.

zalka
21. aug 2014

@havana_frost finta je v tom, že ak skončí PP na dobu určitú. A dajú novú zmluvu na dobu neurčitú, tak vedia tam šupnúť zase skúšobnú dobu ... len ak by predlžovali PP na dobu určitú tak vtedy sa nedá dať opätovne skúšobná doba ...

havana_frost
21. aug 2014

@zalka dokonca (asi sme sa mýlili obe):
"Skúšobnú dobu nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraných pracovných pomerov na určitú dobu."
Takže v prípade nového PP s dobou neurčitou po predchádzajúcom s dobou určitou, by mohla byť nová skušobná doba!

zalka
21. aug 2014

@havana_frost ja som o tom písala ... že môže mať aj skúšobnú dobu ... preto som sa na to pýtala ...

nataly222
24. aug 2014

Nie podpisala som len dodatok k zlmuve ze mi predlzuju na dobu urcitu