icon

Kedy firma preplatí nevyčerpanú dovolenku pri nástupe na materskú?

29. máj 2026

Dobrý deň.
V auguste nastupujem na materskú no ešte mám 30 dní nevyčerpanej dovolenky. Chcela by som dať preplatiť. V poslednej výplate mi preplatí firma (pred nastupom) alebo po skončení materskej? Ďakujem

nelca84
29. máj 2026

Nevyčerpaná dovolenka sa prepláca len pri skončení pracovného pomeru. Takže ak ti PP nekončí, tak si ju buď vyčerpáš pred materskou alebo po materskej/rodičovskej.

anonym_ce41f7
29. máj 2026

Ešte ti ju môžu nariadiť vyčerpať. Napr. u nás sa DV prenáša. Baby ju po rodičovskej normálne vyčerpajú. Kolegyňa takto aspoň vykryla čas od skončenia RD po nástup dieťaťa do škôlky . A ak ti pracovný pomer nekončí, dv ti nemajú prečo preplatiť.

trnavacka
29. máj 2026

Zostane ti 30 dni
Počas 6 mesiacov materskej ti pribudnú ďalšie dni
Ak PP trvá, môžeš napríklad posledné dva mesiace rodičovskej byt doma a dostavať rodičovský príspevok a zároveň si čerpať starú dovolenku. Vtedy ti ju preplatia (jedna z možnosti)

anonym_4b2def
2. jún 2026

Ja som sa dohodla a vyplatili mi ju pred nastupom 😊 Inac by mi ostala, neprepadla, plus pribudaju dalsie dni pocas trvania materskej. Len ja som sa troska obavala, ze ked znova nastupim po rodicovskej, ze uz nebudem mat rovnaku mzdu a znizi sa mi vymeriavaci zaklad, tak by aj dovolenka bola nizsia.
Ake mate vztahy, nepreplatia ti ju pred nastupom, ak sa dohodnete ? 😊

anonym_1e6850
2. jún 2026
@anonym_4b2def

Ja som sa dohodla a vyplatili mi ju pred nastupom 😊 Inac by mi ostala, neprepadla, plus pribudaju dalsie dni pocas trvania materskej. Len ja som sa troska obavala, ze ked znova nastupim po rodicovskej, ze uz nebudem mat rovnaku mzdu a znizi sa mi vymeriavaci zaklad, tak by aj dovolenka bola nizsia.
Ake mate vztahy, nepreplatia ti ju pred nastupom, ak sa dohodnete ? 😊

@anonym_4b2def tak zrejme si ju vyčerpala, preplatenie nie je možné