icon

Kedy je najvýhodnejší nástup na materskú dovolenku?

6. júl 2026

Ahojte, chcem sa spýtať kedy je najvýhodnejšie si dať termín nástupu na Materskú dovolenku, keď termín pôrodu mám 22.10.2026? Momentálne som na Úrade práce bez poberania podpory. Staršia dcéra už má 4 roky, takže rodičovský nepoberám. Ďakujem.

anonym_b8ae35
6. júl 2026

To je uplne jedno ci nastupis pred porodom alebo tesne v case porodu na tom nezalezi, dlzka sa nezmeni takze financne ta to vyjde uplne rovnako nech si vyberies akykolvek datum, nato bude nadvazovat potom RD. Pre zamestnankyne je vyhodnejsie ist skor kvoli praci aby nechododili az do dna TP ale kedze ty si na UP si myslim, ze je to uplne jedno.

anonym_140c5d
6. júl 2026

Ak sa nemylim, na matersku ty nenastupujes, nemas na nu narok. Az na Rodicovsky prispevok a ten ti vznika az dnom porodu.

lilinka88
6. júl 2026

Pokiaľ nemáš nárok na materské, 6 týždňov pred termínom pôrodu

petamich
6. júl 2026

Kedy ti skoncil pracovny pomer? Splnas podmienky pre ziskanie materskej?

autor
6. júl 2026
@anonym_140c5d

Ak sa nemylim, na matersku ty nenastupujes, nemas na nu narok. Az na Rodicovsky prispevok a ten ti vznika az dnom porodu.

@anonym_140c5d som v ochrannej lehote

autor
6. júl 2026
@petamich

Kedy ti skoncil pracovny pomer? Splnas podmienky pre ziskanie materskej?

@petamich tehotenské poberám, pani na sociálnej hovorila že aj materská vyjde

anonym_140c5d
6. júl 2026
@anonym_autor

@petamich tehotenské poberám, pani na sociálnej hovorila že aj materská vyjde

@anonym_autor nabuduce teda napis vsetky skutocnosti. Kazdopadne, termin nastupu na matersku urci lekar, 6 t pred TP, respektive 8, ak mas zdravotne komplikacie. Takze ti to vypocita lekar.

autor
6. júl 2026
@anonym_140c5d

@anonym_autor nabuduce teda napis vsetky skutocnosti. Kazdopadne, termin nastupu na matersku urci lekar, 6 t pred TP, respektive 8, ak mas zdravotne komplikacie. Takze ti to vypocita lekar.

@anonym_140c5d nepýtala som sa vás či budem poberať materskú alebo nie 😄 otázka bola iná...

anonym_140c5d
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_140c5d nepýtala som sa vás či budem poberať materskú alebo nie 😄 otázka bola iná...

@anonym_autor ale ved od toho sa to odvija. Ked vies, ze budes brat matersku, tak tuto otazku poloz lekarovi, ten urcuje nastup

autor
6. júl 2026

Neurčuje to lekár ale pacientka ale v pohode 😄

lilinka88
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pokiaľ si v ochrannej lehote, vypočítaj si do kedy ti trvá a podľa toho sa zariaď. Nastúpiť môžeš v rozmedzí 6-8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_140c5d
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak v pohode si urci, kedy chces ist. Preco sa to potom pytas? Ved si chod kedy chces v rozmedzi 6-8 tyzdnov...

autor
6. júl 2026

Pýtam sa preto, lebo by som chcela aj rodičak aj materskú v jednom mesiaci

autor
6. júl 2026
@anonym_autor

Pýtam sa preto, lebo by som chcela aj rodičak aj materskú v jednom mesiaci

@anonym_autor napríklad nastúpiť 2.9 skončiť 30.4 alebo 7.9 a skončiť 3.5

euka210
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor napríklad nastúpiť 2.9 skončiť 30.4 alebo 7.9 a skončiť 3.5

@anonym_autor ked vies, co chces a matiku ovladas, tak si vypocitaj

letfenixa
Včera o 04:07
@anonym_autor

@anonym_autor mne teda určil lekár.

anonym_410a99
Včera o 04:23

Nevieš si stiahnuť lehotnik sociálnej poisťovne? Tam to máš... Nechápem, že sme tak negramotný národ. Do mobilov čumia všetci, ale keď treba niečo reálne k veci v ňom nájsť, tak to nevedia. 🤷

lilinka88
Včera o 04:37
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor chceš poradiť, ale píšeš veľmi zmätočne, takže ťažko ti radiť. Do 5.5. máš čo? Lebo tento rok už je po tom dátume a do ďalšieho roka ti ochranná lehota zrejme netrvá.
Každopádne, vieš čo chceš, vieš dátumy, tak už len počítaj, aby ti to vyšlo ako chceš a aby si nastúpila v rámci ochrannej lehoty