Kedy odniesť tlačivo na materskú?
Ahojte, 3.9. mám mať nástup na materskú ,som PN a kontrolu mám mať 5.9. vtedy teda ukončí Dr. PN nevadí ze to odnesiem toho 5.9.?
@faith6 nech ti lekar ukončí PN spätne k 2.9.
a odporucam ti riadne nastupit na MD vtedy ked ti to vychadza inak sa ti moze stat ze ju budes mat kratsiu ak porodis skorej lebo ak nejdes 6 tyzdnou pred porodom (pripadne 8 ak to odporuci doktor) ale menej tak nasledne ma MD uz len do narodenia dietata +28 tyzdnou po narodeni..
@blondinka95 takto by si to mala najlepsie.
@oskvarka poistenkyna ma pravo vybrať si akýkoľvek datum v rozmedzí 6-8t pred plánovaným dátumom pôrodu. Dr s tým nemá nič spoločné. Ak má nástup 6t pred očakávaným dátumom pôrodu 3.9. A nastupila by 5.9 tak sa jej to skráti iba o 2 dni pričom by za tie dva dni dostala PN a nie MD... To je celé..
@faith6 spätne sa PN ukončiť nedá a súčasne byt PN a MD tiež sa nedá .. Odporúčam zavolať Dr a dohodnúť sa aby ti ukončil 2.9. PN pokiaľ chceš nastupit na PN 3.9 a vtedy ti stačí odniesť aj tlačivo na sociálku.. Pokiaľ ho nepošle zamestnávateľ... Samozrejme môžeš to tlačivo odniesť o pár dní neskôr
@eva233 aha to som nevedela myslela som ze musi dr odporucit ist skorej.. kazdopadne ak je to 6 a viac tydnou pred porodom tak je materska automatickz 34 tyzdnou od nastupu ked menej tak plati ze sa krati.. ja som takto isla a porodila som 10 dni vopred.. tak som mala o 10 dni kratsiu MD.. s tym ze ani nevravim o tom aky mali na socialnej poistovni a u mojo zamestnavatela chos lebo nieco nebolo tak ako sa to robi standardne.. ale tak to uz je o niecom inom..
@oskvarka neviem ako si to mala nastavene a vybavene a kedy to bolo... Ale čerpanie materského trvá vždy 34t bez ohľadu kedy žena porodí... Podľa predpokladaného termínu pôrodu môžeš nastúpiť najneskôr 6t pred očakávaným dátumom pôrodu vid lehotnik SP .. Ak nastúpis neskôr ako tých 6t samozrejme, že sa kráti z tých 34t..... Ja som rodila 3t pred plánovaným dátumom pôrodu druhé a 2t pred plánovaným dátumom pôrodu prvé a materské som čerpala 34t
@eva233 https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Dĺžka trvania materskej dovolenky
Nastúpiť na materskú dovolenku je možné najskôr od 8. týždňa, zväčša však od začiatku 6. týždňa pred plánovaným pôrodom, pričom materská dovolenka trvá 34 týždňov (v prípade osamelých žien trvá 37 týždňov a žien, ktoré porodili dve a viac detí naraz trvá materská dovolenka 43 týždňov).
Poznámka:
Ak sa rozhodnete na materskú dovolenku dobrovoľne nastúpiť neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom, materská dovolenka sa vám skráti - odo dňa pôrodu na 28 týždňov.
@eva233 môžem sa opýtať? TP mam 16.12 a nástup na materskú mam pisanu 22.10-5.11. Chcela som pôvodne nastúpiť toho 22.10 ale ze sa mi lepšie oplatí potiahnuť PN a nastúpiť až toho 5.11 cize 6tt pred pôrodom. Len pre rypavych na PN som kvôli rizikovemu od začiatku a hrozí mi predčasný pôrod.. čo bude pre mňa lepšia?
Ďakujem za odpovede zavolám doktorke aby mi PN ukončila 2.9. A 3.9. normálne nastúpim na materskú
@mimuska328 záleží aky máte vymeriavací základ na PN a aký na materské... Predpokladám ze ak je to október november tká rovnaký... Ale teda záleží aj kedy vám končí MD aby vám koniec vyšiel na koniec mesiaca aby ste dostali čo najviac dní materskej a kľudne aj jeden deň rodicak.. .... Treba to prepočítať a co sa viac oplatí
@eva233 asi som blbá ale keď som si to pozrela v tabuľke je tam 34 týždňov 30.6 a to znamená od toho 22.10 alebo 5.11 ? 😀
@mimuska328 nakoľko je priestupný rok, tak 1 deň mínus ako je v tabulke
@lienka.7 cize 29.6? Ale to znamená ze mam nastúpiť toho 22.10 alebo 5.11? Ja viem ze vyzerám hlupo ale ja sa absolútne do toho nevyznám
@mimuska328 ja by som nastúpila 4.11 do 3.11 ste na PN, následne koniecv 29.6. Takze dostanete 29 dní materskej a k tomu 1 celý rodičovský príspevok
@mimuska328 keď ti podla tabuľky konci 30.6., tak áno, potom 29.6. Musíš 1 deň odpočítať, lebo lehotnik je na klasicky 365 dňovy rok.
@eva233 pretože ak nastupuje svojvoľne neskôr ako 6 týždňov pred termínom, materské má platené odo dňa nástupu do pôrodu a od pôrodu 28 týždňov, zároveň však nárok nesmie trvať dlhšie ako by trval v prípade,že by nastúpila štandardne 6 týždňov pred pôrodom. Čiže ak by porodila skôr, mala by ten nárok od pôrodu 28 týždňov a to by bolo kratšie ako štandardný nárok 34 týždňov. Musela by porodiť v deň termínu alebo neskôr,aby sa ukrátila len tie dva dni. A zároveň by tie dva dni nemala nijak zaplatené, keďže PN by už bola bez výplaty a na materské ešte nenastúpila

NemožeŠ byť súčastne na MD aj na PN