Kedy sa oplatí nastúpiť na materskú dovolenku?
Zdravím, prosím kedy sa mi výplatí viac nastúpiť na MD 8 týždňov - 7.7.2024 alebo 6 týždňov - 21.7.2024. Ďakujem pekne za odpoveď.
Ale asi zalezi aj od dr. a diagnozy.ja som tiez chcela ist 8tt pred MD a doktor mi to nepodpisal.
Aha a este mi vravel zeby mi musel do papierov nampusat hroziacinoredcasny porod.mas aj nejaku diagnozu ci preco chces ist skor?
Normálne možem nastúpiť 8 týždňov nemusím mat žiadnu diagnózu, myslela som z finančného hľadiska
pozri si lehotník Sociálnej poisťovne, kedy by Ti vychádzal koniec materskej. Najlepšie je na konci mesiaca, lebo v tom prípade dostaneš materskú za (takmer) celý mesiac ale aj plus rodičovský za celý mesiac
Ahoj, v tvojom prípade to je jedno, keďže MD Ti skončí medzi 1 - 15.3. čiže ak pracuješ, tak ostať čim dlhšie v práci/ na PN. Ale neodporúčam vyčerpať si teraz celoročnu dovolenku, len "pomernú čas", nikdy nevieš, čo sa môže stať, žiaľ život prináša rôzne a dovolenka neprehľadné, po MD/RD sa Ti môže hodiť ešte viac ako teraz.
Pre ostatné - dátum nástupu na MD si určuje poistenkyňa - kuk tlačivo žiadosti ;) a môže to byť kedykoľvek medzi 8 až 6 týždňom, nie len tie 2 dátumy. Ja som napr išla 6tyzdnov a 4 dní pred termínom (vo vyššom uvedenom prípade by to bolo 17.7.) a nikto s tým nemal najmenší problém.
@sasesoe to je zaujímavé ja som nevedela ze si to urcuje poistenkyna.tlacivo mi moj dr.dal s tym ze este 2tt mam tahat pn zavrela doma bez vychadzky.co ma nahnevalo.teraz piatok by som maala ist k nemu lebo ofi materska vychadza na 16.6 coz je nedela.

To závisí od mnohých faktorov