Koľko musím odpracovať, aby som mala nárok na materskú?

naty081
3. feb 2017

Dobrý večer, milé dámy,
rada by som sa informovala ohľadom materskej....Pozerala som už aj niečo na internete, ale nenašla som nič také dobré, čo by bolo jasné, stručné, výstižné...Preto sa obraciam na vás 🙂 Pracujem po škole druhý rok na polovičný, resp. 3/4 úväzok...Pomaličky s manželom začíname uvažovať a rozprávať sa o bábätku...Ako je to s materskou? Musím mať odpracovaných niekoľko rokov alebo je to jedno koľko pracujem a materskú dostanem tak či tak?
Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek radu 🙂

draik
3. feb 2017

Všetko podstatné (aj nepodstatné) ohľadom materského je riešené v tunajších diskusiách xyz krát dookola. Stačí prelistovať. Základná podmienka je mať 270 dní nemocenského poistenia v období dvoch rokov pred pôrodom.

jeennyv
3. feb 2017

@naty081 znama sla rovno na socialku a opytala sa ci ma narok, ono su vseobecne podmienky 270 dni atd. Ale pri dnesnych zamestnavateloch nikdy nevies ci vsetko robia ok...najlepsie je preto sa spytat priamo na seba

evittam
4. feb 2017

@naty081 Tak ci tak nedostanes MD urcite.
Zakladna podmienka je 270dni NP za posledne 2roky pred porodom. Dalsou podmienkou je mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote.

liz_lemon
4. feb 2017

@evittam preco by nedostala, ved pise, ze pracuje uz 2. rok, a este ani nie je tehotna

elanor
4. feb 2017

@evittam ako si prosim prisla nato, ze dostane urcite? ak spravne citam, je 2 roky zamestana a pracuje, takze podmienku 270 dni nemocenskeho ma daaaavno splnenu. Za dalsie, stale je zamestnana, takze aj podmienka, ze nemocenske poistenie je aktivne je tiez splnena.

@naty081 musis mat zaplatenych min. 270 dni nemocenskeho za posledne 2 roky pred nastupom na MD, pri nastupe na MD musi byt nemocenske "aktivne", co v podstate polopatisticky povedane znamena treba na MD nastupovat zo zamestania. Alebo ak by si dala ci dostala vypoved, treba na MD stihnut nastupit do 8 mesiacov od ukoncia pracovnej zmluvy.
Ak budes rodis ako nezamestnana, a presvihnes ochrannu dobu 8 mesiacov, vtedy nebudes mat narok na materske, aj keby si hned mala podmienku 270 dni za 2 roky, ale nebudes mat "aktivne" nemocenske, takze tym padom ti koli tomu nevznikne narok.

elanor
4. feb 2017

@evittam ze nedostane?? (vyssie som to zle napisala) zatial ma podmienky splnene vsetky (zatial)

naty081
autor
4. feb 2017

ďakujem, milé dámy za každý jeden príspevok...ste veľmi zlaté 🙂

nadhja
4. feb 2017

@naty081 podla mna si over, ci za teba plati zamestnavatel nemocenske, lebo ked robis na polovicny uvazok - neviem ako to myslis, ale ked myslis, ze robis "na dohodu" tak vtedy ti urcite nemocenske zamestnavatel neplati 😕

evittam
5. feb 2017

@liz_lemon
@elanor Myslela som to "ironicky"....,ze nic nie je "urcite" a "iste".... Podmienky naroku ma MD ovladam.😉

evittam
5. feb 2017

@elanor A napisala som jej to iste co ty😉.
Ta moja prva veta bola odpovedou na tu jej poslednu otazku.😉

evittam
5. feb 2017

@nadhja Nemas pravdu a nezavadzaj. Zalezi od typu dohody,uz aj z dohod sa platia odvody.

evittam
5. feb 2017

@elanor A nemusis mat "zaplatenych" 270dni NP ale musis mat 270dni NP-cize ak by bola napr.zamestnana rok a z toho pol roka PN tak stale tie dni platia a nie je zaplatene NP.😉

naty081
autor
5. feb 2017

@nadhja zamestnaná som normálne...mám pracovnú zmluvu, akurát, že je na 25 hodín týždenne...