icon

Končí mi rodičovský príspevok. Kde, čo si mám vybaviť?

sonazitnanova
21. dec 2009

Dobry vecer Mile mamicky poradte mi som slobodna mamicka a konci mi teraz v 2.januara 2010 RP a zatial nemam vobec pracu a neviem kde mam ist co si vybavit a na co mam narok ....dakujem pekne za vsetky odpovede SOna 🙂

andzi
21. dec 2009

sona, predpokladám, že si si neplatila poistné na poistenie v nezamestnanosti, takže nárok na dávku v nezamestnanosti mať nebudeš. Musíš sa buď zamestnať alebo zaevidovať na úrade práce. Pokiaľ sa zaeviduješ na úrade práce, možno budeš mať nárok na dávku v hmotnej núdzi, ale to posúdiť neviem, lebo nepoznám tvoje pomery. Ak sa nezaeviduješ, lebo nemusíš, zostaneš bez akéhokoľvek príjmu, ale poistné na zdravotné poistenie za teba bude platiť štát ako za osobu, ktorá sa osobne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov. Stačí to len oznámiť svojej zdravotnej poisťovni. Skrátka, okrem eventuálnych dávok v hmotnej núdzi a prídavkov na deti na žiadne peňažné plnenie od štátu nebudeš mať nárok.

martinka17
21. dec 2009

v prvom rade, mrkni
https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...
tam nájdeš odpoveď ohľadne UP...teda po slovensky, najprv sa neeviduj, staň sa samoplatca až do 1.2.2009 a potom sa zaeviduj, dostaneš aspoň niečo.
Čo sa týka hmotnej núdze, ak si ju nebrala doteraz, lebo si nesplňala kritéria, tak asi ani veľmi nebudeš teraz. v každom prípade, ak si slobodná maminka a bývaš vo vlastnom byte sama....tak skoč na UPSVaR v mieste bydliska, kde si vybavovala aj rodičovský a tam sa opýtaj. Mne pri RP vyšiel ešte príspevok v hmotnej núdzi okolo 40 EUR....ale o ten pri zvýšení RP teraz prídem, lebo nová zvýšená RP je vyššia ako hmotná núdza 😝 . Asi som napísala chaoticky, ale napíš, rada odpoviem.

sonazitnanova
autor
21. dec 2009

Dakujem pekne veru nic take som si neplatila keby som vedela ze je take nieco ☹ ......no moje pomery su take ze zijem u mamini s malym okrem RD nemam ziadne prijmi a tak dufam ze aspom davky hmotnej nudzi mi daju lebo zostanem s malym bez penazi kedze u nas nieje praca pre mna ☹

sonazitnanova
autor
21. dec 2009

Martinka 17 chcem sa opytat samoplatca ako zdravotne do toho 1.2.2010?lebo nechapem tomu sa moc nerozumiem dakujem no doteraz som poberala len RP ako normalne do 3 rokou dietata teda este do 2.1........ a od coho to zavisi ten prispevok v hmotnej nudzi ci mi ho daju?

martinka17
21. dec 2009

joj, neviem ti presne odpovedať, hoď túto otázku do tej témy, ktorú som ti poslala, tam je gapa a pán Mihál, dvaja strááášne zlatý ľudia, oni ti poradia 😀

sonazitnanova
autor
21. dec 2009

dakujem 🙂

maznacik007
21. dec 2009

sona.. to zaevidovanie po 1.2 2010 ma zmysel len vtedy ak si bola pocas RD v zamestnaneckom pomere.. teda ak si nastupovala na matersku z prace a tvoj pracovny pomer stale trva inak nema zmysel cakat.
takze ak to tak nie je narok na podporu ti ani po nom nevznikne.

co sa tyka hmotnej nudze.. tu je zakladna otazka kolko mas rokov.. lebo do 25 rokov sa posudzujes spolu s mamou a teda aj s jej prijmom... dalej otazka vyzivneho ci bolo urcene atd.. zapocitava sa do prijmu

za januar samozrejme dostanes plny RP

sonazitnanova
autor
21. dec 2009

Maznacik007 dakujem za radu veru ze uz som bola nezamestnana ked som isla na RD takze nic s toho a te hmotna nudza mam 24rokou tak teda ako pisete budu posudzovat aj mamin prijem a aj vyzivne tak som zvedava co s toho bude .......a chcem sa opytat kedy sa mam nahllasit na urad prace ked maly ma 2.1. 3roky

maznacik007
22. dec 2009

sona teda ak ste dve dospele a jedno dieta tak zivotne minimum je na vas vsetkych spolu 398,89 €

zratajte si prijmy aspon odhadom ale kazdopadne kludne zajdi na UPSVAR a nechaj si to vypocitat za to nic nedas

sonazitnanova
autor
22. dec 2009

Takze hned ako bude mat 3 roky sa mam ist nahlasit na urad prace ?to ano urcite pojdem dakujem

ludmillka
29. dec 2009

Maznacik 007,ako Ti prosím Ťa vyšlo tých 398,89 ? Mne na ÚP povedali, že mi doplatia iba 17 eur. Sme rodina: 2 dospelí + 2 deti. Manžel má podporu okolo 230eur. A to mi vraj zarátali aj príspevok na bývanie. O tých 17 eur neidem ani žiadať, ale keby to malo byť viac, tak áno.