Končí mi rodičovský príspevok

anika42
3. máj 2021

Ahojte chcem vas poprosit o radu, v auguste mi konci rodicovsky prispevok, no chceli by sme este jedno babatko no zatial sa nam nedari nestiham to uz do datumu budem rada az tento rok vobec otehotniem pracovny pomer mi stale trva. Mozem ist po skonceni rodicaku na pnku? Budem mat narok opat na matersku,rodicak ako pri prvom? Mozu ma i prepustit ked pojdem na pn? Dakujem pekne za nazory

sasa1310
3. máj 2021

@anika42 a s akou dg. chceš ísť na PN?

mondolina
3. máj 2021

@anika42
a prečo nejdeš do roboty?

ofzuza
3. máj 2021

Ak si chora, tak mozes.

anika42
autor
3. máj 2021

@sasa1310 od gynekologicky lebo som nedavno potratila cystu mam do toho nevidim zmysel ss vracat na chvilu ked chceme este jedno babo

sasa1310
3. máj 2021

@anika42 a to odkedy sa dáva na cystu PN? My sa ti máme skladať na PN lebo nevidíš zmysel sa vracať na chvíľu do práce. A čo keď budeš rodiť až o 2 roky?

0silvia0
3. máj 2021

@anika42 ale ved to babo sa moze podarit aj o rok... skoda ze ste to nestihli, ale este mozete. ale ked neotehotnies do augusta, vratila by som sa do prace.

anika42
autor
3. máj 2021

@sasa1310 taketo komenty ma nezaujima, prisla som si po rady a nie po mudre reci preco idem na pn a kto sa mi ma skladat na pn....nechapem co tu ludia ako ty i robia!

anika42
autor
3. máj 2021

@0silvia0 neni su v praci teraz vhodne podmienky na vratenie 😂

sasa1310
3. máj 2021

@anika42 a aké rady čakáš? Ako odrbkať systém. Na PN bez diagnozy a ešte sa pýtať či ti vyjde materská. No nevyjde.

anika42
autor
3. máj 2021

@0silvia0 pracovala som 10 rokov pred prvym otehotnenim tak uz chcem vyuzit obe materske, nemam 20 rokov, ze by som mala cas na druhe babo o par rokov, cim skor by sme ho chceli 😇 a v praci teraz mame taku sefovu co nema rada mamicky na materskej dava im vypovede, takze viem co by ma cakalo, zato chcem tomu predist naco som tam robila 10 rokov.....p

0silvia0
3. máj 2021

@anika42 tak ked nechces do prace, tak ako to chces vyriesit? Chapem, aj ja som mala obe deti s dvojrocnym rozdielom, cize som bola doma 6 rokov vkuse...

ivkazba
3. máj 2021

@sasa1310 počas PN ťa nemôžu prepustiť. Po návrate z PN tiež musia byť dôvody na výpoveď zo strany zamestnávateľa (napr. zrušenie pracovného miesta). Ak bude PP trvať a budeš na PN a otehotnieš, budeš mať nárok na MP. Píšeš, že šéfka dáva mamičkám výpovede. Len tak sa výpoveď nedá dať.

A k tomu, že nepotrebuješ múdre reči... nuž blbá otázka, blbá odpoveď. S cystou ani kvôli potratu sa na dlhodobé PN nechodí, či sa ti tento fakt páči alebo nie. Ja mám 3 myómy, z toho 2 majú skoro 10cm, za sebou viac ako 1 potrat a pracujem. Môžeš otehotnieť za mesiac, ale kľudne aj za rok a tak dlho ťa lekár s cystou doma nenechá. Čiže hľadaj skôr inú alternatívu ako byť dlhodobo na PN.

lienka.7
3. máj 2021

@anika42 ako prepac, ale
@sasa1310 ma uplnu pravdu.
Ak sa ti nechce pracovat, ostan doma a plat si sama dobrovolne poistenie.
Tiez ako pise
@ivkazba vypoved nie je mozne dat len tak... ze sefova nema rada mamicky.
Ja osobne by som skor vyhodila taketo rozne "spekulantky" lebo treba sa na to pozerat aj optikou zamestnavatela. Naco mu je vlastne taky zamestnanec ako ty??? Nechces ist do prace? Daj vypoved a nechod. Bodka.

0silvia0
3. máj 2021

@lienka.7 myslim, ze nie je vhodne hned obvinovat niekoho zo spekulantstva... Ved ked sa vrati do prace a o mesiac otehotnie, zas odrobi pol rok a pojde zasa na matersku? Zas zhanat niekoho na zastupovanie atd. Cize bolo by to idealne potiahnut obe materske a rodicovske naraz... A takto autorka asi rozmysla... Skoda, ze jej to druhe tehotenstvo zatial nevyslo.

lienka.7
3. máj 2021

@0silvia0 ja nikoho z nicoho neobvinujem. Ale z prispevku je jasne, ze ona do prace nechce a hlada rozne "klucky". Ked nechce, nech nejde a je to. Namiesto nej tiez moze byt niekto na zastup a toho tiez asi vyhodia... ano, moze otehotniet zmova, po mesiaci, co sa vrati. To je zivot proste.

martina1201
3. máj 2021

@anika42 ak sa ti nepáči terajšia práca do augusta si môžeš nájsť druhu prácu. Vyhodiť ťa len tak nemôžu za to že si matkou. Čerpať PN sa nedá len tak. Lekárom chodia kontroly tiež, takže tá len tak nevypise. Radim radšej ak do určitého mesiaca neotehotnies hľadať inú prácu a následne dať výpoveď k ukončeniu rodičovského. Ale že nenastúpia treba dopredu oznámiť rovklnako aj nástup do práce. Minimálne mesiac vopred nech sa zamestnávateľ vie zariadiť ak za teba zobral náhradu alebo aby za teba náhradu mohol prijať.....

anika42
autor
3. máj 2021

@0silvia0 dakujem vidim, ze aspon niekto to pochopil 😉

lienka.7
3. máj 2021

@anika42 do augusta ci do kedy mas este nejaky ten cas na otehotnenie. A ked ostanes tehotna napr. v juli, to si ako potom predstavujes? Ze budes PN az do porodu???
Ja som tiez robila vyse 10 rokov, kym som sla na MD. A robila som aj pocas MD, a vratila som sa hned po MD naspat do prace. So zamestnavatelom mam korektny vztah, ked potrebujem vyjde mi vzdy v ustrety... cize vsetko sa da ked sa chce.
Ano, su rozne druhy prac, nerobim pri pase a pod. Ale "hram" fer. A to je to podstatne...

dasa07
3. máj 2021

@anika42 ešte môžete požiadať o neplatenu predĺženu rodičovskú dovolenku.Ak vám ide o to aby ste boli doma len v tom prípade nedostávate žiadne peniaze..

konikkon
3. máj 2021

@anika42 ak pôjdeš na pn a tpp ti trvá, máš nárok na materskú. Počas Pnky za teba platí nemocenské štát. Do augusta je ešte dlho, možno sa ti podarí otehotnieť a potom sa daj na pn. Ak by si nebola tehotná, asi je lepšie ísť do práce. Chápem, že sa ti asi nechce opäť pracovať, ale pnkovat s vyplatením nemocenského môžeš len rok v kuse. To si nechaj az na čas, keď budeš tehotná. Ja by som to teda tak riešila. Hlupane, čo sa tu starajú do čoho ich nič, si nevšímaj.

ofzuza
3. máj 2021

@konikkon hlupane su tie, ktore zistuju ako vydrbat so systemom, lebo su lenive pracovat.

konikkon
3. máj 2021

@ofzuza Je každého vec, ako si kto zariadi. Či jej lekár dá pnku alebo nie je len na lekárovi a jeho pacientke, alebo si má doktor pri vypisovani Pnky ísť pýtať povolenie matiek z modrého koníka? Veď zadávatelka sa pýta na niečo úplne iné a to, či bude mať nárok na materskú v prípade, že bude na pn. Piše celkom jasne.

ofzuza
3. máj 2021

@konikkon doktor by mal davat pn opravnene, nie kvoli cyste. Pyta sa, ci moze ist na pn po rd. Ak je naozaj chora, moze. Ale zatial to len vyzera, ze je len leniva a to nie je diagnoza.

lienka.7
3. máj 2021

@konikkon ako prepac, ale tehotenstvo nie je choroba... podstatne je, ze ona pracovat ist nechce (vyhovorka ze sefka neznasa mamicky)
druha vec je ano ked ma niekto naozaj problemy. Kamoska takto prelezala 6 mesiacov v nemocnici a ver tomu, ze ovela radsej by chodila do prace.
A po druhe, preto sme stat v takych srackach ako sme, lebo ludia tu len hladaju priestor a sposob ako "odr...." system. Ale to je asi taka nasa prirodzena "natura" zial.

lienka.7
3. máj 2021

@ofzuza presne, lenivost... poznam jednu kočku co mala 1 dieta (predtym nikde nerobila samozrejme) nechcelo sa jej do prace, tak potom druhe... tretie... ubehlo skoro 12! Rokov a dama este nikde nepracovala 👌👌👌
No a divi sa teraz, ze bez alejkolvek.praxe a po 12 rokoch doma ju nik.nechce zamestnat. A este perlicka, jej platova predstava je asi 1000€ v cistom za 4 hod.max.lebo vsak ona je matka a ma 3 deti... no comment 🙉🙉🙉

sasa1310
3. máj 2021

@ivkazba a prečo to mne píšeš? Myslela si autorku však.

ofzuza
3. máj 2021

@lienka.7 a este sa urazi, ked na to poukazes. Klasika.

sasa1310
3. máj 2021

@konikkon hlupane, hm. Čiže, tie ktoré pracujú a odvádzajú štátu na odvody aj na takéto lenivé individuá, tak tie sú hlupane. A keď poukážu na takúto, čo chce sedieť doma a poberať najvyššie dávky za nič, tak sú hlupane. Tak urobme to všetci a bude na Slovensku sveta žiť.

konikkon
3. máj 2021

@sasa1310 vieš, ale tu autorka píše, že 10 rokov riadne pracovala. Na tu svoju pnku sa sama zo svojho platu zložila. Nejedná sa tu o nejakého parazita, ktorý vyciciava systém ale o normálnu pracujúcu ženu (toho času na materskej) , ktorá do štátnej kasy už čo to odviedla a počas zivota ešte odvedie. Ja sa jej len čudujem, že vám tu píše, z akého dôvodu predpokladá, že ju lekár pošle na pnku. Ak jej lekár pnku dá, zrejme je oprávnená, či nie? Ak nie, na to su tu príslušné kontroly, aby to posúdili a nie my samozvane lekárky z koňa 😅 ved lekár predsa nevystavi dlhodobú pnku len tak.

sasa1310
3. máj 2021

@konikkon vieš čo znamená PN - práceneschopná. To s cystou je asi ťažko. Viac k tomu niet čo komentovať. A lekár tiež nemôže hocikoho poslať na PN.