icon

Koniec materskej dovolenky

moravszky
27. jan 2021

Ahojte žienky viete mi poradiť niektorá z Vás?

Chcela by som sa opýtať končí mi materská dovolenka a uvažujeme, že priateľ by išiel na materskú dovolenku, ale tak že by sa dohodol so zamestnávateľom na inej pracovnej pozícii a on by naďalej chodil do práce a ja by som sa starala o našu dcérku. Chcem sa opýtať, či by som ja nemohla ísť na PN, keďže som zamestnaná na trvalý pracovný pomer na neurčito
Alebo nejaký postup mám problémy s chrbticou a chcela by som si ju dať ako tak do poriadku.
Len neviem či môžem ísť na PN ?
aký je vlastne postup a či je to vôbec možné? ďakujem za odpovede

ikonica
27. jan 2021

Najskor napis, ci ti skutocne konci MD alebo RD a potom sa mozeme odrazit dalej...

moravszky
autor
27. jan 2021

Ahoj končí mi materská dovolenka, teraz v marci uplynie 34 týždňov

lucka_ke
27. jan 2021

môžeš ísť na PN, muž by mohol ísť na materskú, ale určite nie tak, že bude mať zmluvu na celý deň, SP skúma každú takúto zmluvu a môže mu materské zamietnuť

moravszky
autor
27. jan 2021

Ahoj Lucka ďakujem za odpoveď a ja by som PN musela oznámiť zamestnávateľovi alebo Sociálnej poistovni? Ďakujem za všetky rady

babydesire
27. jan 2021

@moravszky ty sa uz musis nahlasit zamestnavatelovi ktorym dnom sa vratis do prace,muz si musi poziadat o matersku (tlacivo na soc.poistovni,,treba sa vsak v sucasnej dobe telefonicky informovat,ci nieje zmena,teda,ci sa to neziada elektronicky atd). Ty musis aspon mesiac pred navratom do prace oznamit nastup. Dnom kedy mas prvy ako nastup do prace ti musi lekar vystavit pnku ktoru odovzdas zamestnavatelovi (kvoli ferovosti ho o tom informuj,aby vedeli ze aj tak nemozu stebou pocitat). A potom ti uz plati pnka (vychadzky,kontroly,atd.) O rodicovsky neziadas,kedze manzel pojde na matersku,ak! mu ju schvalia,co nieje iste

moravszky
autor
28. jan 2021

Ahoj babydesire ale ja len teraz ukončujem materskú a na materskú by išiel môj priateľ ale on by chodil do práce len by zmenil pracovnú pozíciu a ja by som ostala doma s dcérkou len ja uvažujem či by som mohla ísť na PN alebo to nieje možné?

patha155
28. jan 2021

@moravszky nemoze chodit do prace. Socialka na to velmi prisne dohliada. Manzelov kolega siel tiez na md so synom a chodil len na 2h. Mal zmluvu na uplne inu poziciu. A nepriznali mu materske. Lebo bol v praci a nestaral sa o syna. A nezaujimalo ich, ze zenu ma doma na MD s druhym dietatom. Kontrolovali mu aj dochadzku v robote a zamestnavatel je povinny poskytnut sucinnost poistovni. Je jedno, ze ty si doma. To socialku nezaujima. Ty mozes ist PN, ako baby vyssie pisali a socialku bude zaujimat, ci si doma vtedy, kedy mas byt. Priatel sa ma starat o dieta a bodka. On ked bude ziadat o MD, bude dokladat sucasnu zmluvu aj tu na ktoru ma robit potom. A ked vyzve socialka zamestnavatela, ze predloz mi jeho dochadzku, skoncil. Bude bez materskej a bude z toho mat aj problemy

moravszky
autor
28. jan 2021

Aha dakujem za odpovede musim si to este zistit