Koniec RD, výpoveď a PN v ochrannej lehote
Ahojte.
Potrebovala by som od Vas radu...
Končí mi RD, maly ide mat 3 roky. Chodi do skolky. V zamestnani som dala vypoved a z UP mi budu davat 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti.
Chcela by som ist este v ochrannej lehote na PN. Dnes som to spomenula mojmu doktorovi a povedal mi, ze kludne mozem prist, ze mi da PN. Len sa ma opytal, ze ako dlho. Povedala som, ze neviem.
Preto sa chcem opytat, ako dlho ste boli na PN v ochrannej dobe, resp. aku diagnozu vam dal doktor.
Blbo som citila, ked sa ma to opytal, lebo vlastne ani sama som nemala predstavu, ze kolko chcem byt na tej PN. Aby som zas od neho vela nechcela.
Poprosim vase skusenosti.
Dakujem. 🙂
@fokuska To viem. Zaevidovať na UP sa pojdem až po skončeni PN.
Ked pises o syndrome vyhorenia, tak asi tak podobne som na tom aj ja. Asi v "hodine 12-tej" som otehotnela, lebo neviem, ako by som dopadla v praci. Koli tomu aj davam vypoved. Ked si predstavim, ze sa mam do tej prace vratit, tak mi je normalne slabo, ked som si na robotu spomenula prejde taka uzkost, mavam hrozne stavy, zle sny, budim sa spotena. Akonahle sme sa s muzom dohodli, ze do prace nenastupim, vsetko zo mna opadlo. A to som v tej praci pracovala od r. 2007. Keby som normalne nastupila do prace, urcite by som isla na PN hned po tyzdni so syndromom vyhorenia, ale teraz mi je to blbe doktorovi povedat, ze mam syndrom vyhorenia, ked tam nenastupujem a nic mi neni. Fakt ako keby zo mna spadlo 200 kg.
A este druha vec, kedy ako dlho na PN sa robi posudkova kontrola?
A akeho zamestnavatela ma doktor napisat na PN, ked uz budem mat vypoved a budem v tej ochrannej dobe?
@zuzkakovka Vyzera, ze mas lekara, ktory pristupi na takuto "hru", cize mu navrhni napr. syndrom vyhorenia, alebo sa spytaj aku diagnozu ti "moze" napisat, aby z toho nemal on problem.
Neviem aku posudkovu kontrolu mas na mysli, ale po 12 mesiacoch by si mala PN bud ukoncit, alebo poziadat o ID - vtedy sa ide k posudkovemu lekarovi.
Zamestnavatela lekar nenapise ziadneho, kedze zamestnavatela nemas. Papier odnesies rovno do socialnej poistovne ;)
@fokuska Joj, to nie az 12 mesiacov. Ved ja mam blby pocit, ze ci nebude vela ho 1 mesiac pytat. 🙈
A neviem, ci po mesiaci sa nechodi na posudkovu.
Trochu odveci, ale spýtam sa. Aký je prínos z takejto PNky? Veď za ten pol rok na urade práce si určite nájdeš novú lepsiu prácu, ci nie? Celkovo je ináč lepšie “nechať sa vyhodiť” a zobrať odstupné, ale uz je to jedno, ak uz si výpoveď dala, tak uz to nezmeníš.
@zuzkakovka len si treba uvedomit, ze ti moze chodit kontrola zo socialky - ci sa ti neoplati ist radsej na podporu.
@zuzkakovka si premysli či ti to stojí za to, kontrola zo SP chodí aj cez víkendy aj cez sviatky.....takže celé Vianoce sedieť doma a von len v čase vychádzky....na posudkovú sa chodí po roku ale posudkový lekár kontroluje PN každý týždeň....čiže ak máš dlhodobú PN buď ti príde kontrola alebo ti môže zrušiť vychádzky(podľa diagnózy) ....čo sa týka syndrómu vyhorenia môže ťa poslať psychiatrovi.....ja osobne by som si dala rovno podporu
@september2017 Tak ja som dala vypoved preto, lebo som sa do prace nechcela vratit, nakolko to bola velmi stresova robota a kolegyna, ktora za mna robila pocas mojej RD, dava tiez vypoved, ked sa dozvedela, ze nenastupim. A co sa tyka odstupneho, v tejto firme ho nikdy nikto nedostal a to ma firma cca 28 rokov a 100 zamestnancov. Vzdy si ludia dali vypoved sami, alebo ich "donutili" si dat vypoved.
@zuzkakovka OK tomu rozumiem, veľa žien sa nechce vrátiť do pôvodnej práce z rovnakých dôvodov. Ale mne sa zdá, že nechceš ísť pracovať vôbec a hľadáš spôsoby ako to vykryť.
@zuzkakovka A uz si tu vypoved dala?
Ak si nemala pocas RD ziadny iny prijem, tak si mohla mat maximalnu podporu.
@september2017 ano, to mas pravdu. Potrebujem si vykryt aspon rok, kedze pri malom sa mi do roboty da ist len na pol uvazku, nakolko muz ma casovo narocnu pracu. Napriklad maly mi od oktobra chodi do skolky a uz sme 1,5 tyzdna doma, lebo bol chory. A este cely tyzden sa bude doliecovat, do skolky mu doktorka tento tyzden zakazala ist. Doma musim ostat ja, nema mi kto s nim byt. Cize maloktory zamestnavatel to bude akceptovat.
@fokuska Ano, vypoved som uz dala a kedze mi preplatia 40 dni dovolenky, tak mi vyjde maximalna podpora.
@zuzkakovka úplne bežná situácia, aku zaživa mnoho rodín.. nie každý ma pomoc po ruke kym muž je v robote a žena je sama na všetko. Je normálne, že mas z toho stres, ale podľa mna sa to utrasie a nebude to take zle s chorobami ani celkovo.

@zuzkakovka Nemozes byt sucasne na PN a brat nemocenske a zaroven byt evidovana na UP a brat podporu.
Na PN musis stihnut nastupit v ochrannej lehote - nepises kedy ti skonci PP.
Po skonceni PN sa mozes evidovat na UP a poziadat o podporu.
Ja som sa stretla s tym, ze sa davaju vypisat na bolesti chrbtice alebo hlavy, alebo nieco ako syndrom vyhorenia.
Mysli tiez na to, ze ked budes na PN, tak si povinna dodrziavat liecebny rezim. Ak budes mat kontrolu a zistia porusenie, tak ti nemocenske nevyplatia. A ano, kontroluju to a niekde o to viac taketo pripady, ked to vyzera podozrivo, ze je PN len ucelova.