Koniec rodičovského príspevku

dzarika
19. mar 2024

Dobry den prosim o radu, maly mi.dovrsi v aprili 3 roky. Ako mam.postupovat dalej? Zatial nejde do skolky az od septembra. Mam sa hlasit na urade prace? Ist osobne staci obvolat. Alebo.mam.zavolat len ma zdavotnu poistovnu? Ze ostavam doma s dietatom ? Predtym som nepracovala nikde, len škola 🙂 ďakujem za radu. A ohladom pridavku na dieta sa nieco posiela nejake tlacivo ci to uz je automaticky.?

natty0987
19. mar 2024

@dzarika Musíte ísť na úrad práce a zaevidovať sa oni vám dajú papiere všetko vám tam vysvetlia. A ohľadom priedaviek vám dajú nejake tlačivo ktore vypišete alebo to bude automatický bez papierovačiek

dzarika
autor
19. mar 2024

@natty0987 ďakujem krasne ❤️

melanta
20. mar 2024

@dzarika nemusíš ísť na úrad práce. Evidencia nie je povinná. Zato ak budeš evidovaná, tak nejde o evidenciu nezamestnaných ale o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Si povinná hľadať si prácu, si povinná chodiť na pohovory ak ťa úrad pošle, aj nastúpiť ak ťa prijmú do zamestnania, ktoré ti dohodí úrad práce. Takže ak nechceš toto riešiť, evidovať sa nemusíš. Pôjdeš iba do zdravotnej poisťovne a tam sa nahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát za teba bude platiť povinné poistenie a ty nemusíš riešiť povinnosti vyplývajúce z evidencie na úrade práce.

alenah31
20. mar 2024

@dzarika pokiaľ ti PP netrvá čiže sa nebudeš mať kam pracovne vracať, nemáš nárok ani na podporu, dieťa bude s tebou až do septembra doma - tak ti odporúčam ísť iba na ZP s RL dieťaťa a evidovať sa ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". V takom prípade za teba bude štát platiť nielen povinný odvod na zdr. poistenie, ale aj časť dôležitých odvodov do SP - hlavne budeš dôchodkovo poistená. Ak sa zaeviduješ na ÚP tak nebudeš - toto obdobie by sa ti do dôchodku nezapočítalo. No intenzívne by som si hľadala zamestnanie. Pokiaľ ti dieťa v septembri začne na celý deň navštevovať škôlku - takto evidovaná už nebudeš môcť byť.

misicka31
20. mar 2024

Vôbec nemusíte ísť na úrad práce,nahláste na sa zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov,budú za vás hradené odvody,na tej starostlivosti môžete byť do veku 6 rokov,dieťa môže navštevovať škôlku len 4 hodiny denne