Koniec rodičovskej dovolenky v auguste

lludkaa
1. jún 2016

Žienky potrebujem radu : 25.8. Má dcerka 3 rocky,ostávam s nou aj naďalej doma,do škôlky nejde. Som nezamestnana. Je lepšie sa nahlásiť na Úrad práce ako uchádzač o zamestnanie alebo ísť na neplatenu rodičovskú?

gapa
1. jún 2016

@lludkaa ak si na teba uplatnuje manžel odpočítatelnú položku v roč.zúčtovaní, tak by som sa prihlásila (bolo to cca 60eur na mesiac, ak nemáš príjem žiadny okrem RP). ak si neuplatnuje (lebo má vysoký alebo nízky príjem), tak to nejaké výhody nemá. Ja som sa evidovala. Ak budeš evidovaná 1.9., tak aj za sept. bude mať nárok na odpočet, ak sa zaeviduješ neskôr, tak za sept. nárok na odoočet mať nebude.

maciatkolulu
1. jún 2016

@lludkaa
@gapa
ja som na tom rovnako, tiez bude mat maly v auguste tri a neviem, ci ked sa prihlasim na UPSVR, ako nezamestana, ci dostanem nejaku podporu, manzel je podnikatel v zahranici.... Pred materskou som bola zamestana na dobu urcitu, ktora mi skoncila nastupom na matersku

gapa
1. jún 2016

@maciatkolulu bohužial, ak uplynulo od ukončenia pp viac ako 2roky a počas tejto doby si nebola poistená v nezam. (ako zamestnankyna alebo dobrovolne), tak nárok na podporu mať nebudeš. Ja som tiež riešila túto dilemu, že či sa evidovať, ak viem, že nárok napodporu mať nebudem, no nakoniec malá išla do škôlky na viac ako 4hod a tiež kvôli tomu nároku na odpočet. Ak ale odpočet nie je podstatný a dieťa nechodí do škôlky, resp. len do 4hod. denne, tak môžeš byť na tzv. neplatenej RD, aj ked zákon takýto názov nepozná. V takom prípade nadaej môžeš byť dôch.poistená štátom (ak ti netrvá povinné dôch.poistenie zamestnanca na pp alebo dohodu ani povinné poistenie szčo) a tiež zdrav.poistenie štátom, ak chodí max. 4hod. do škôlky.

lludkaa
autor
1. jún 2016

@gapa ďakujem, a kedy sa musim nahlásiť najneskôr? Hned ako dovŕši 3 roky teda toho 26.8 alebo stačí 1.9? A manzelovi každý rok nosím potvrdenie o rodicovskom takzw asi ma na mňa odpočítateľnu položku takže radšej sa zaevidujem ako uchádzač. A ZP si nebudem musieť sama platiť?

lucianka01
1. jún 2016

@maciatkolulu mne končil teraz rodičovský. Nárok na podporu nemám,nakoľko ma pred materskou prepustili. Ja som sa bola zaevidovať,lebo na neplatenom rodičovskom je odvod len do zdravotnej,na dôchodkové neni.

lenkoment
1. jún 2016

ja som na tom obdobne, v auguste bude mať dcérka 3 roky, no pracovnú zmluvu mam na dobu neurčitu. Tiez som pozerala ci by som mala narok na podporu v nezamestnanosti a mne to vychádza, že áno. - na stranke soc. poistovne som našla toto: Základná podmienka nároku na dávku v nezamestnanosti – poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený dobou účasti na poistení v nezamestnanosti. Za obdobie poistenia v nezamestnanosti sa považuje obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol po 31. januári 2010.

lenkoment
1. jún 2016

@lucianka01 ako s tým prosím ta súvisí vypoved? ved ked si súvisle prechádzala z pracovného pomeru na rodičovskú, podmienku by si splňať mala, či? Ako dlho si prosím ťa pred nastupom na rodičovskú pracovala? dakuje vopred za odpoved

lucianka01
1. jún 2016

@lenkoment Ja so, mala zmluvu na urcito a nakoľko som zostala doma na rizikovom,prepustili ma. Takže nemám nárok na podporu.

9lf9
1. jún 2016

@lucianka01 al pri evidenci na urade e za teba platene len zdravotne poistenie..neviem z coho by ti mali platit dochodkove- evdencia sa nepocita do odpracovanych rokov, takze v tomto pripade je uplne jedno ci si na urade alebo na zdravotnej

lenkoment
1. jún 2016

@lucianka01 a to ta prepustili k dátum nástupu na materskú? ci si bola na PN pred nastupom na materskú? prepač ak sa moc vypytujem, snazim sa to dať len do súvisu. Ja som bola pred nastupom na prvu matersku mesiac na PN, potom materská, RD a znova materská a RD 🙂

lucianka01
1. jún 2016

@lenkoment. Hej,bola som na pn, bola som cca v 4m.

maciatkolulu
1. jún 2016

@lenkoment ja som z toho jelen, takze je rozdiel, ked mas zmluvu na dobu urcitu a ked na neurcitu, t.j.ked mne skoncila pracovny pomer pri nastupe na matersku, nie je ziadna nadej na podporu?

9lf9
1. jún 2016

@maciatkolulu ak ti PP skoncil pred 3 rokmi tak narok na podporu nebudes mat

lucianka01
1. jún 2016

@maciatkolulu To je jedno na akú dobu si mala zmluvu. Keďže ta prepustili pred nástupom na materskú, nesplnas podmienku na poberanie podpory ako bolo už vyššie spomenuté.

lenkoment
1. jún 2016

@maciatkolulu ved toto nejde ani mne do hlavy ako s tým súvisí vypoveď, ci je v tom rozdiel, ja si myslim, že by v tom rozdiel nemal byť, skôr ide o to ako to celé chronologicky nasleduje, teda či ti vznikol nárok už pred nástupom na materskú, a ak ano po RD máš na neho nárok. Asi bude najjednoduchšie sa obratiť rovno na úrad s celým príbehom 🙂 a oni ku konkrétnej situácii sa vyjadria

lenkoment
1. jún 2016

@9lf9 a z akeho titulu ti zanikne, kedze si si ho nemohla uplatniť počas materskej, rodičovskej? nepresuva sa to potom na obdobie po RD?

gapa
1. jún 2016

@lludkaa ak má 3roky 26.8. a u nás tak to brali, že tým dnom končí riadna starostlivost (som mala potvrdenie z vedlajších dverí upsvar, dokedy som poberala RP (hned radšej 2x, 1x pre zdr.poistovnu a 1x pre upsvar- netuším, či stačí kopia, no ked pôješ hned do druhých dverí, vypýtaj si 2x). Tj. ak sa zaeviduješ do 7dní od ukončenia starostlivosti, tak ta zaevidujú spätne odo dna nasledujúceho po dni ukončenia starostlivosti, tj. ak dobre rátam, tak 7dní je 2.9. (1.9. je sviatok, tj. neúradný den, neviem či 2,9. je úradný- treba overiť!!!), tak by to malo byť ok a ťa zaevidujú od 27.8., tj. 1.9. budeš v evidencii. Ak by to robili inak (lebo človek nikdy nevie, každá pobočka robí inak a ja som vybavovala pred 1 a pol rokom), tož tak. A hned na upsvar nahlás, kto sa o dieťa stará, ked budeš žiadať potvrdenie dokedy si poberala RP. Teraz=za rok 2016 bude treba vlastne pre manžela to potvrdenie o poberaní RP + potvrdenie o evidovaní ako uchádzač o zamestnanie.

lenkoment
1. jún 2016

@maciatkolulu odporúčam prečítať toto: http://www.socpoist.sk/podmienky-naroku--gfn/13... nároku - rozbaliť podmienky nároku - sú tam aj príklady

miciluci
1. jún 2016

ahoj,moj maly bude mat 15:8. tri roky,neviem ci sa vratim do predchadzajucej prace kvoli nevyhovujucej pracovnej dobe.viete mi povedat,prosim ci budem mat teda narok na podporu v nezamestnanosti a aka je jej vysky(resp.ako sa vypocitava)dakujem 🙂

gapa
1. jún 2016

@lucianka01 dôchodkovo poistená štátom môžeš byť, či už si evidovaná ako uchádzač o zamestnanie alebo si na tzv. " neplatenej rodičovskej dovolenke" po dovršení 3rokov dieťaťa. Ak chceš byť dôch.poistená štátom, podmienka je zjednodušene - zabezpečiť riadnu starostlivost o dieťa do 6rokov osobne alebo plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (jasličky, škôlka, ...) a nemať iné povinéé dôch.poistenie (ako zamestnanec pracujúci na prac.pomer alebo dohodu alebo ako povinne poistená szčo) a teda mať dieťa do 6rokov. To môžeš splnať v oboch prípadoch. Ak ale uzatvoríš napr. dohodu o prac.činnosti, tak dnom prihlásenia do soc.poistovne ako dohodára treba dať odhlášku ako poistenec štátu a to bez ohladu na to, či pracuješ alebo nie. Nanovo sa môžeš prihlásiť po odhlásení dohody.

lludkaa
autor
1. jún 2016

@gapa úplne mi vypadlo že 1.9.je sviatok 🙂 tak sa radšej pôjdem nahlásiť hned este v auguste nech to manzelovi vrátia. A akože to som nepochopila že ,,kto sa bude starať o dcérku,,? To co znamená? Ved ja budem s nou doma. Asi som jeleň z toho :D

9lf9
1. jún 2016

@lenkoment aby ti vznikol narok na podporu musis mat za posledne 3r odrobene 2r co nemas lebo si uz 3r nezamestnaa. Pokial si chcela ist na podposru mohla si tak spravit max. do 1r dietata a vtedy by si este podmienku splnala a na RP sa mohol dat otec dietata.

gapa
1. jún 2016

@maciatkolulu pri zaevidovaní ako uchádzač o zamestnanie je podstatné, aké si mala poistenie v nezam. v posledných 3 resp. 4 och rokoch pred zaevidovaním. Ak si bola v období 3rokov pred zaevidovaním poistená aspon 730kalen.dní, tak ti nárok vznikne a to na 6mesiacov poberania podpory. Ak toto nesplnaš, ale máš v období 4roky pred zaevidovaním len prac.pomer na dobu určitú (prípadne dobrovolné poistenie v nezam.), no nie žiadny prac.pomer na dobu neurčitú ani žiadnu dohodu!!!! a v období 4roky spät máš tých 730dní poistenia, tak nárok na podpru ti vznikne, spoberaním 4mesiace (nie 6). V tom je rozdiel, že pri pp na dobu určitú sú trochu miernejšie podmienky aj kratšia doba poberania podpory.
Ale do tých 730dní poistenia sa rátajú dni trvania prac.pomeru a to aj doba čerpania rodič.dovolenky (nie napr. dni čerpania neplateného volna, napr. po dovršení 3rokov dieťaťa, ked čerpáš tzv. neplatenú rodičovskú dovolenku!!!!). Alebo ak zanikne prac.pomer, tak už nečerpáš rodičovskú dovolenku ale len poberáš rodič.príspevok!!!! t j. tá doba sa už neráta.
Takže ak od ukončenia pp uplynulo viac ako 2roky a nebola si dobrovolne poistená v nezam., tak s istotou nárok na podpru nezískaš.
Ešte niekedy mamičky robia tak, že po ukončení pp sa zaevidujú a poberajú podporu a rodič.príspevok poberá zatial otec dieťaťa. Alebo sa zaevidujú, chvílu poberajú podpru, potom sa dajú vyradiť a nanovo sa zaevidujú do 2rokov od vyradenia (aj tak splnia podmienku, že si dovyberajú podporu, no to len do 2rokov od vyradenia a dovyberajú si zvyšok do tých 6mesiacov, resp. do 4och mesiacov).

gapa
1. jún 2016

@lludkaa to je nová povinnosť, ktorú zaviedli po ukončení poberania RP (len myslím ak si na dalšej materskej nemusíš), tj. treba to spraviť. a nahlásiť zmeny, ked pôjde do škôlky ... tuším do 6rokov??? sa spýtaj tam.

gapa
1. jún 2016

@lludkaa teda nová!!!!, už to funguje myslím vyše 2rokov, ak sa nemýlim.

lludkaa
autor
1. jún 2016

@gapa Ďakujem veľmi pekne za pomoc 🙂 esteze sa nájdu také ochotné žienky čo mi to vysvetlia ;)

lucianka01
2. jún 2016

@lludkaa keď dieťa dovŕši 3r,treba max 1deň po dovŕšení nahlásiť na úrade. Vypisuje sa tlačivo,že kde sa bude dieťa zdržiavať. Je jedno,že vy ste na materskej s druhým dieťaťom,oni musia mať záznam.

lludkaa
autor
2. jún 2016

@lucianka01 ďakujem 🙂

gapa
2. jún 2016

@lludkaa
tu zo stránok upsvar kopírujem:
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

Oznamovacia povinnosť rodiča (oprávnenej osoby) o zabezpečovaní starostlivosti o nezaopatrené dieťa po dovŕšení troch rokov veku do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky
Oprávnená osoba (rodič) je povinná po dovŕšení troch rokov veku nezaopatreného dieťaťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky oznámiť platiteľovi (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa.

Táto povinnosť sa neskúma, ak starostlivosť o nezaopatrené dieťa zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok.

Oznámenie oprávnenej osoby o spôsobe a mieste zabezpečovania starostlivosti o dieťa sa týka výlučne nezaopatrených detí, ktoré od účinnosti zákona, teda od 1. 2. 2014 a neskôr dovŕšili vek troch rokov a nezahrňuje nezaopatrené deti, ktoré dosiahli vek troch rokov do konca januára 2014.

Oznámenie o spôsobe a mieste zabezpečovania starostlivosti o dieťa preukazuje oprávnená osoba najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo tri roky veku.

Pokiaľ by v období od už zrealizovaného oznámenia došlo k podstatnej zmene spôsobu a miesta výkonu starostlivosti o dieťa (napríklad vylúčenie zo zariadenia, zmena zariadenia a podobne) v porovnaní s údajmi podľa už skôr oprávnenou osobou zrealizovaného oznámenia, takúto zmenu je povinná oprávnená osoba oznámiť úradu. Za podstatnú zmenu nemožno považovať napríklad obdobie, kedy dieťa je prechodne u starých rodičov na prázdninách alebo je choré, prípadne na dovolenke, avšak stále je v evidencii predškolského zariadenia.

Tlačivo oznámenia je prístupné TU.
--------------------
máš tam aj odkaz na talčivo

lludkaa
autor
2. jún 2016

@gapa Ďakujem krásne ty si poklad 😉