icon

Koniec rodičovskej dovolenky. Čo a kde nahlásiť?

kollarovav
2. jún 2013

Chcem sa spýtat,ako je to ked poberam rodičovský príspevok a už mi končí,malý bude mat 3 roky...Kde treba ist,kedy?dakujem maminky 🙂

kiss35
12. aug 2017

@slavik a ak tu zmluvu este nebudem mat ked pojdem na urad?
@zuzanadringus dakujem

evittam
13. aug 2017

@kiss35 Budes evidovana ako nezamestnana. A este treba na UPSVaR aj nahlásiť kde sa nachadza dieta kvoli rodinnym pridavkom.

kiss35
13. aug 2017

@evittam cize mam sa zatial nahlasit na upsvar ako nezamestnana s tym ze od 5.9 mam uz istu pracu a potom dolozim prac. Zmluvu? Ano dakujem aj malu rovno nahlasim ze bude v skolke.

nebuska
13. aug 2017

Ako je to s tou predlzenou rodičovskou dovolenkou? Vtedy ostavam vedena v soc.poistovni ako poistenec statu? Alebo si musim nejake poistenie platit sama? A co zdravotne poistenie ? To za mna na mna bude stat platit? Alebo iba na dieta uz ?

A ked ostanem doma na neplatenej rodicovskej, mozem popri tom chodit na brigady resp. pracovat na ciastocny uvazok niekde? Ako je to v tom pripade potom s poistenym ?

evittam
13. aug 2017

@kiss35 Ano presne tak.

evittam
13. aug 2017

@nebuska Ak budes na neplatenej predĺženej RD dieťa môže chodiť do skolky len na 4hodiny. Ty ak sa zamestnas uz sa odhlasujes z SP ako poistenec statu aj zo ZP, čiže uz nie ai poistencom štátu ale odvadzas odvody zo zamestnania.

evittam
13. aug 2017

*nie si

katka253111
13. aug 2017

Kocky a ked nastupujem naspat do prace od septembra, ale rodicak mi konci az koncom septembra (maly je nar.27.9.), tak sa odhlasujem az potom? Ci z dochodkoveho sa mam ist odhlasit? Lebo zmluvu mi nedaju asi ziadnu, kedze pokracujem tam, kde som skoncila...dakujem

evittam
13. aug 2017

@katka253111 Odhlasujes sa hned ako nastúpis do prace z dochodkoveho poistenia ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

margotka_ja
25. sep 2017

Ahojte, chcela by som sa poradit. 10 jula mala dovrsila 3 roky z som sa na soc.poistovni a zp nahlasila na neplatenu rodicovsku dobolenku. Teraz by som sa chcela zaevidovat na UPSVaR. Ake papiere resp. doklady potrebujem. Dakujem

katuska111
27. nov 2017

Ahojte baby. Je tu nejaka z Vas, ktora dokonale ovlada tieto zakony a vedela by mi poradit? Vdaka

evittam
27. nov 2017

@katuska111 Co konkrétne potrebujes vedieť? Pytaj sa konkrétne-je to jednoduchšie.

katuska111
29. nov 2017

@evittam nastupujem po rodicivskej naspat do zamestnania co je 10. aprila, avsak maleho mi zoberu do skolky az v septembri. Tym padom chcem byt urcite doma do septembra, aj ked na neplatenej RD, sice sa bojim aby ma nevyhodilli ale snad nie. Avsak chceli by sme este jednl babatko, otazne vsak kedy otehotniem. Ak by som vsak je vyhodne ist ma tu predlzenu a v momente ak by som otejotnela neviem ako to riesit. Ci si vybrat cast dovolenky co mam nasporenu, alebo nech ma dr. vypise ma PN. Co je najvyhodnejsie

evittam
30. nov 2017

@katuska111 No ak pojdes na neplatenu RD tak zamestnavatel ti nie je povinný drzat miesto a ani ti poskytnúť neplatene volno. Cize za mna-nastupit a vycerpat dovolenku pripadne PN. Ak by si otehotnela a tvoje NP nebude aktívne alebo nebudeš v ochrannej lehote nebudeš mat narok na MD.

katuska111
30. nov 2017

@evittam dakujem. Vies ale po novom roku sa chcem hlasit v praci nakolko mam nastupit toho 10. aprila ze ci vlastne so mnou pocitaju. Priklad ak by som ostala tehotna v januari, mam normalne nastupit s tym ze budem cerpat dovolenku a potom napr. zacat cerpat PN ano? Lebo ja so tak co tak nemozem nastupit v tom aprili, lebo may ide az v tom septembri do skolky. Vdaka

evittam
30. nov 2017

@katuska111 No ano ak by si bola tehotna. Ak nie tak tazko radit-tiez jedine vycerpat dovolenku a potom PN. Alebo ak sa tam nechceš vratit tak dohoda o skončení PP -den po skonceni RD, vycerpes jeden den dovolenky a ostatnu preplatia a budeš mat maximálnu podporu.

libka1
18. dec 2017

Ahojte, konci mi rodicovska dovolenka. Musim pri navrate do prace zamestnavatelovi odovzdat nejake doklady z nejakych uradov? Od zamestnavatela som mala odsuhlasene cerpanie RD do dovrsenia 3 rokov veku dietata a presne v ten datum aj nastupujem.

katuska111
28. jan 2018

Ahojte. Ja musim poziadat o neplatene volno, este som sa zo zamestnavatelom nedohadovala , tak neviem ci ho povoli. Avsak mam nastupit zaciatkom aprila. Viete mi poradit, ci mozem uz poziadat teraz? A moze ma vyhodit este teraz pocas RD?

evittam
28. jan 2018

@libka1 Nie

evittam
28. jan 2018

@katuska111 Požiadať mozes. Vyhodit ta pocas RD nemoze.

katuska111
28. jan 2018

@evittam tak ale ked im tu ziadost poslem napr teraz tak uz mi tam moze napisat ze mi ju da ku koncu RD?

evittam
28. jan 2018

@katuska111 No co ti tam napise ja vobec netuším....Btw.mala by si mat este dovolenku,pokial si ju necerpala medzi MD a RD, a po cerpani dovolenky by som sa dala PN-a mas prijem aj za dovolenku aj za PN a nemoze ti dať vypoved,jedine pocas cerpania dovolenky.

katuska111
29. jan 2018

@evittam no ved to je ten problem ze cerpala som. Ostal mi tan nejaky tyzden dovolenky. Takze ostava mi poziadaten o to volno

katuska111
29. jan 2018

Este sa Ta spytam, ak by mi to neplatene volno schvalil a ja by som ostala tehu, mam narok na matersku?

evittam
29. jan 2018

@katuska111 Pokial si budes platit odvody tak ano.

katuska111
31. jan 2018

@evittam takze uz viem ze dovolenku ani neplatene mi odmietaju dat. Takze ma caka vypoved. Oni ju maju dat mne? Nevies mi poradit este ako to je, v pripade ze oni ju daju mne? Mam narok aj na odstupne?

evittam
31. jan 2018

@katuska111 Pokial dostanes výpoveď zo strany zamestnávateľa tak mas narok na odstupné, v určitých prípadoch aj pri dohode o skončení pracovného pomeru, pripadne do dohody uviest aj odstupné.

katuska111
31. jan 2018

@evittam takze ja sama od seba nemozem dat vypoved. Lebo v podstste oni mi vypoved nespomenuli ani naznakom. Len ze nemam na vyber a volno mi dat nemozu.

evittam
31. jan 2018

@katuska111 Môžeš, prečo by si nemohla. Ale ziadne odstupné.

katuska111
31. jan 2018

@evittam jasne ze ked uz nech mi daju oni vypoved, a aj odstupne. Ja vypoved davat nebudem 😉 robim tam cca 7 rokov dokopy aj s materskymi, tka uvidim