Koniec zmluvy 3 mesiace pred materskou

frogsk
9. jún 2010

Vedeli by ste mi poradit v takejto situacii?
Moja pracovna zmluva na dobu urcitu konci 3 mesiace pre nastupom na matersku. Ochranna doba sa na toto nevstahuje, kedze zmluva konci kedy konci. Moj zamestnavatel mi zrejme nepredlzi zmluvu na dobu do materskej ani nijako inak. 3 mesiace pred materskou ma asi nikto do prace nevezme. Takze skoncim nezamestnana par mesiacou pred materskou. Znizi mi tato doba poberania podpory matersku? 😖

frogsk
autor
10. jún 2010

Tak, a uz mam riesenie. Kedze sa to niekomu moze stat tiez, prikladam kvalifikovanu odpoved:
v zmysle zákona o sociálnom poistení má poistenkyňa, ktorá je tehotná nárok na materské, ak je nemocensky poistená v čase vzniku nároku na materské (6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu), alebo po skončení nemocenského poistenia v ochrannej lehote. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva je šesť mesiacov. Ďalšou podmienkou vzniku nároku na materské je, že poistenkyňa bola nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Na účel splnenia podmienky 270 dní nemocenského poistenia sa započítava obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia.
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, pokiaľ jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu, alebo ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu poberala nemocenské dávky alebo ošetrovné.
Vzhľadom na uvedené, pokiaľ Vám zanikne nemocenské poistenie (zanikne pracovný pomer), môžete si nárok na materské uplatniť v ochrannej lehote. Pokiaľ Vám ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom bude plynúť šesťmesačná ochranná lehota a splníte aj podmienku doby poistenia (270 dní), nárok na materské Vám vznikne.
Ak Vám pracovný pomer skončí, môže si uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti. Pokiaľ splníte zákonom stanovené podmienky, nárok na dávku v nezamestnanosti Vám vznikne. Poberanie dávky v nezamestnanosti nemá vplyv na vznik nároku na dávku materské a jej výšku. Poznamenávame však, že poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých má nárok na výplatu nemocenského, ošetrovného, materského a počas ktorých sa mu vypláca rodičovský príspevok. Z uvedeného vyplýva, že dávka v nezamestnanosti sa Vám na obdobie, kedy budete zabezpečená inou dávkou (dávkou materské, rodičovským príspevkom) pozastaví. Vo vyplácaní dávky v nezamestnanosti by sa začalo po ukončení poberania dávky materské a rodičovského príspevku, a to až do vyčerpania Vášho celkového nároku, avšak len za podmienky, že by ste boli stále vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

gapa
10. jún 2010

Fajn odpoved.

Len k tej poslednej vete dodám, že iný zákon ohovorí, že ťa vyradia z evidencie uchádzačov o zamestnanie dnom začatia poberania materského. Tj. počas poberania materského nebudeš evidovaná na UP v evidencii uchádzačov o zamestnaie (ešte si to radšej preverím v tom zákone, ak bude čas

gapa
10. jún 2010

V zákone o službách zamestnanosti som len našla, že sa vyradí:

§ 36 ods.1 písm.g) dnom narodenia dieťaťa

že sa nezaradí do evidencie uchádzačov o zamestnanie v čase PN a poberania matersého § 36 ods.13 písm. c) + d)

že 6tžý. pred pravdep. termínom pôrodu a 6týž. po pôrode nemusí splnať podmienky napr. aktívneho hladania práce ... (t.j. vyzerá, že ju nemusia vyradiť ani po pôrode???!!!)

a všeobecnú formuláciu, že v evidencii si ak ::: chceš a môžeš pracovať a hladáš zamestnanie ... (tak nejako to je ) v § 6 ods. tuším 2

ale známu vyradili z evidencie nástupom na materské.

gapa
10. jún 2010
gapa
10. jún 2010

OPRAVUJEM:

v tretom odseku dva príspevky vyššie malo byť:
§ 34 ods.13 pím. c) + d) (t.j. nie § 36)

a v dalšom odseku o...
tých 6týž. pred pôrodom a po pôrode je to v § 34 ods.11 Zákona o službách zamestnanosti 5/2004...