Konsolidácia - PN, materská, OČR
Po novom budú ľudia na PN, materskej či počas ošetrovania člena rodiny platiť aj sociálne odvody. Vďaka opatreniu by sa malo vybrať dodatočných 24 miliónov eur.
Vie mi niekto vysvetliť kto sa vyzná ako to má fungovať?
V prípade TPP a v prípade živnosti?
Z príjmu,
zamestnávateľ ti počas MD vyplatí vianočné odmeny ...
doteraz odvody z nich neplatil, po novom odvody zaplatí ... ty dostaneš menej v čistom.
@zalka ako to bude počas PN a živnostník?
bude mesiac chorý, nezarobí nič a má ešte zaplatiť 303,11€ do sociálnej?
@anonym_autor nie prečo by mal?
@zalka no podľa toho textu ku konsolidácii
"Po novom budú ľudia na PN platiť aj sociálne odvody."
Vďaka opatreniu by sa malo vybrať dodatočných 24 miliónov eur.
@anonym_autor ja som tiež tak pochopila, že PN už bude súčasťou vymeriavacieho základu, respektíve sa zavádza povinnosť platiť odvody aj počas PN
@anonym_autor https://www.mfsr.sk/files/archiv/25/KONSOLIDACI...
ZODVODNENIE PRÍJMU POČAS
SÚČASNÉHO VYLÚČENIA POVINNOSTI
PLATIŤ POISTNÉ (PN, MATERSKÉ, OŠETROVNÉ)
Súčasný stav:
z odmien, ktoré dostal zamestnanec počas PN, neplatí poistné
Spravodlivejšie nastavenie systému:
zjednotenie postupu platenia poistného so zdaňovaním príjmu
@anonym_autor ja som tiež tak pochopila, že PN už bude súčasťou vymeriavacieho základu, respektíve sa zavádza povinnosť platiť odvody aj počas PN
@barborka2_2 no ja neviem baby kde vy to čítate? Jedna vec píše sa rovno, že z odmien zamestnanca ...
a za druhé szčo nedostáva od nikoho odmeny, szčo faktúruje a zdanuje svoje príjmy sám.
@barborka2_2 no ja neviem baby kde vy to čítate? Jedna vec píše sa rovno, že z odmien zamestnanca ...
a za druhé szčo nedostáva od nikoho odmeny, szčo faktúruje a zdanuje svoje príjmy sám.
@zalka no dobre a teda ako to bude v prípade PN pre klasického zamestnanca? Lebo ja už som fakt jeleň z toho...
PN je dávka nemocenského poistenia, tá sa nikdy nezdaňuje a ani sa nebude a takisto nie je (a ani v budúcnosti nebude) základom pre výpočet odvodov
tu sa jedná len o to, že ak by niekto na materskej dostal nejaký zdaniteľný príjem napríklad koncoročné odmeny tak z tých sa budú platiť odvody (doteraz sa neplatili)
@zalka no dobre a teda ako to bude v prípade PN pre klasického zamestnanca? Lebo ja už som fakt jeleň z toho...
@barborka2_2 nič sa nezmení ak ti zamestnávateľ počas PN neposielal odmeny, alebo počas MD.
Niektorí posielali, lebo oni ušetrili, neplatili odvody z toho čo ti poslali. Teraz budú platiť odvody.
@barborka2_2 nič sa nezmení ak ti zamestnávateľ počas PN neposielal odmeny, alebo počas MD.
Niektorí posielali, lebo oni ušetrili, neplatili odvody z toho čo ti poslali. Teraz budú platiť odvody.
@zalka aha už chápem, ďakujem
@barborka2_2 nebudú sa platiť odvody z PN,ale ak ti v tom čase príde odmena,prémia,vianočné tak z toho sa budú platit odvody ( v čase keď ty budeš PN, MD)

Z príjmu,
zamestnávateľ ti počas MD vyplatí vianočné odmeny ...
doteraz odvody z nich neplatil, po novom odvody zaplatí ... ty dostaneš menej v čistom.