icon

Krátka materská - otcovská dovolenka, rodičovský príspevok

ivanavin
5. feb 2022

Zdravím, skúsim v krátkosti vysvetliť situáciu. V apríli mám termín pôrodu druhej dcérky. Prvá bude mať vtedy 2,5roka. Vieme, že by som ja mohla ísť na matersku s bábätkom a manžel by mal nárok na materskú so staršou dcérkou. Zrejme to ale nebudeme môcť/chcieť takto využiť, pretože aj keď manžel nezarába v práci tisíce, má dobré miesto v odbore ktorý študoval, baví ho a je pomerne ťažké sa k takej práci v mieste bydliska dostať. Navyše má rozrobený viacročný projekt, na ktorom sa už dosť namakal a určite ho nebude chcieť len-tak niekomu nechať, nehovoriac o tom, že by sa to nemuselo páčiť ani riaditeľovi. Vieme že zo zákona má na to právo, ale radšej by sa nejako rozumne s kompromisom dohodol s vedením. Mne napadlo, že by bolo super, keby mohol ísť na matersku aj len na jeden či dva mesiace. Počítam s poterminovym pôrodom a vykrili by sa tak časté kontroly na poradniach, pobyt v pôrodnici a aj prvé týždne v novej situácii s dvomi deťmi, bez toho, aby si minul snáď všetku tohtoročnu dovolenku a mal by kto byť so staršou dcérkou.
1. Je možné, aby nastúpil na MD napríklad v deň môjho TP? Ja už vtedy budem cca 6t na materskej s bábätkom a na dcérku tým pádom už nebudeme poberať rodičovský príspevok. Nebude problém toto"okno"?

ivanavin
autor
5. feb 2022

Tým oknom myslím tých pár týždňov kedy na staršiu nebudeme poberať ani materskú, ani rodičovský.
2. Môže po mesiaci či dvoch bez problémov ukončiť materskú dovolenku a vrátiť sa normálne do zamestnania?

qetka
Autor odpoveď zmazal
bebotka
5. feb 2022

@ivanavin môže ísť kedy chce, akonáhle ty zrušis RP na staršiu tak si na md a nikoho nezaujíma čo je zo starsou a aj ukončiť môže, ako vám bude vyhovovat.

bebotka
5. feb 2022

@qetka on chce md na staršiu a ona na to, čo sa narodi

qetka
5. feb 2022

@bebotka jaj ok 🤣 tak s tou moze, na tu som trochu zabudla,

qetka
5. feb 2022

@bebotka citala som akurat podobny prispevok, kde kocka chcela, aby siel na matersku muz hned a nejak som si tieto dva dala do jedneho, Moja chyba

ivanavin
autor
5. feb 2022

@qetka ďakujem 🙂

sweetdreams1
5. feb 2022

Manžel môže ísť na MD a popri tom pracovať, avšak musí mať skrátený úväzok (pod 50 percent) a prscovna náplň musí byť iná. Toto nie je pre vás riešenie?

sweetdreams1
5. feb 2022

A na obe tvoje otázky je odpoveď áno. Môže nastúpiť v deň tvojho TP a ukončiť môže aj skôr ako o pol roka.

ivanavin
autor
5. feb 2022

@sweetdreams1 teoreticky by mohla byť, ale keďže ide o miesto ktoré má pod palcom štát, tak neviem nakoľko sa tam bude dať v tomto smere "vymýšľať". Ale bola by to ešte lepšia alternatíva, uvidíme či by sa aj niečo také dalo dohodnúť. Ďakujem za info 🙂

basska_b
5. feb 2022

@ivanavin Jasne, ze sa to tak da... moze cerpat kedykolvek (ty uz musis byt na MD s malickym/na MD, ktoru mas na malicke). Staci si poziadat od zvoleneho datumu a nasledne ju kedykolvek moze ukoncit.
To, ze v danom casovom intervale poberania MD nebude robit na dohodu, ale sa venovat rodine, povazujem za velmi sympaticke, pretoze presne na to MD je urcena.

Ono totiz do roku 2022 sme mali implementovat legislativu EU, ktora hovori, ze po porode by mal muz mat 10 dni dovolenky navyse. Slovensko neurobilo ziadne zmeny navyse, len teda subeh MD na starsie do 3 rokov a mladsie a povedalo, ze sak ak muz chce, moze cerpat MD, ze my tento institut uz mame. Moj muz nad tym hodil rukou, ze to sa mu neoplati - ziadat o MD a po 10 dnoch ju ukoncit. Ale mohol by to teoreticky

ivanavin
autor
5. feb 2022

@basska_b tiež som dúfala že nejaký návrh s tou otcovskou by mohol prejsť kým porodim, ale už asi ťažko, tak keď by bola aspoň takáto možnosť sa s riaditeľom dohodnúť, bola by som rada. Ten skrátený úväzok by bol fajn, lebo by mohol aj len z domu robiť čo-to na ten projekt, ale keďže ide o štátnu inštitúciu, kde sa pracovné pozície nedajú len tak na pol roka vytvárať a rušiť, tak to bude asi skôr o tej 1-2 mesačnej materskej. Stále lepšie než nič, aj keď tých papierov okolo toho... 🙄

janka_266
6. feb 2022

@ivanavin celkom nerozumiem, keď nechce prísť o miesto na projekte, tak nepojde na celu matersku, ale myslite si, že štátna inštitúcia nebude mat problém s tým, že na mesiac dva bezproblémov uvoľní, dá vám skrátený úväzok a ešte si aj nájde náhradu na vaše povodne miesto? Tak to bude musieť byt veľmi benevolentný vedúci, u nás nie je problém, keď ide chlap na matersku, ale celu, kvôli jednému mesiacu by u nás určite nesúhlasili, a tiež sme štátna inštitúcia.

sweetdreams1
6. feb 2022

@ivanavin aha, štátna správa, no tam to síce moc flexibiy nie je, ale za seba musím povedať, že tiež som zamestnanec v statnej službe a mne teda vyšli neskutočne v ústrety po návrate z MD , až som nečakala, že to takto pôjde. čiže môžte vyskúšať. Môže ísť na MD, to mu miesto musia držať, a popritom mať napríklad dohodou ( s iným opisom práce).

ivanavin
autor
Autor odpoveď zmazal
ivanavin
autor
6. feb 2022

@janka_266 o tej práci na dohodu sme nevedeli, určite by ju neriešili na jednej či dva mesiace, to mi je jasné. Na tom projekte manžel pracuje tak nárazovo, niekedy tam mesiac nerieši nič a potom je zase práce okolo toho viac. Preto som rozmýšľala nad 1 mesiacom. Ak bude pre vedenie prijateľnejšie aby bol na materskej pol roka, prípadne pól roka + tá dohoda, boli by sme aj my radi. Verím že sa nejako dohodnú, chceli sme len vedieť, aké sú v tomto smere možnosti.

ivanavin
autor
6. feb 2022

@sweetdreams1 áno, to by bolo tiež veľmi nápomocné, v podstate viac než ten jeden mesiac. Uvidíme, ďakujem.

janka_266
6. feb 2022

@ivanavin mám kolegyňu, kde manžel šiel na matersku, keď sa vrátil ho prepustili, za to to píšem, aby to nedopadlo potom podobne, dobre si to overte, či napríklad už niekoho takto pustili na matersku radšej. Niektorí nemajú radi “zbytočne” problémy a bohužiaľ otec na materskej prémiách taký problém je 🤷‍♀️

ivanavin
autor
6. feb 2022

@janka_266 áno, je mi to jasné, že sa to zamestnávateľom nemusí páčiť, preto by som chcela, aby sa radšej dohodli na niečom prijateľnom pre všetkých. Jasné že prepustiť za toto nikoho nesmú, ale bezpochyby keď zamestnávateľ chce, tak si iný dôvod nájde - takéto niečo je ale zasa v štátnej správe oveľa zložitejšie. Aspoň z toho čo viem, je dosť zložité niekoho so zmluvou na dobu neurčitú prepustiť, tam musí byť naozaj vážny dôvod na výpoveď.