icon

Kto platí PN po skončení zmluvy?

Dnes o 05:27

Ahojte
Hľadala som si na internete ale dostala som sa k rôznym odpovediam.

Zamestnávateľ mi kvôli tehotenstvu nepredlzil zmluvu. Na druhý deň od skončenia zmluvy som šla PN na ktorej budem jeden mesiac a potom už nastupujem na materskú.
Pozrela som si svoju ePN a sociálna poisťovňa tam uviedla môjho zamestnávateľa ale neviem prečo keďže už u nich nie som zamestnaná?

Nemala by mi platiť od začiatku PN sociálna poisťovňa? Niekde som sa dočítala ze prvých 10 dní platí zamestnávateľ lenže ja už nie som zamestnaná. Na PN som síce šla v ochrannej lehote tých 7 dní od skončenia pracovného pomeru lenže prečo by mi mala platiť PNku bývalá firma keď som už od prvého dňa PN nebola ich zamestnanec?

Neviete ako to je?

tinka3435
Dnes o 05:33

Fúha no toto neviem ale veľká chyba je že si nešla na pn skôr ako si mu oznámila tehotenstvo .Vtedy by ťa nesmel vyhodiť a neviem či aj to nieje protiprávne vyhodiť ta kvôli tehotenstvu.Opytaj sa v sociálnej poisťovni

zuzanaete
Dnes o 05:35
@tinka3435

Fúha no toto neviem ale veľká chyba je že si nešla na pn skôr ako si mu oznámila tehotenstvo .Vtedy by ťa nesmel vyhodiť a neviem či aj to nieje protiprávne vyhodiť ta kvôli tehotenstvu.Opytaj sa v sociálnej poisťovni

@tinka3435 Zamestnavatel ju nevyhodil. Len jej nepredlzil zmluvu. Aj keby mi tehotenstvo oficialne neoznamila, tak mesiac pred nastupom na matersku je to neutajitelne. Teda mozne to je jedine v pripade veeelkej obezity.

tinka3435
Dnes o 05:49
@zuzanaete

@tinka3435 Zamestnavatel ju nevyhodil. Len jej nepredlzil zmluvu. Aj keby mi tehotenstvo oficialne neoznamila, tak mesiac pred nastupom na matersku je to neutajitelne. Teda mozne to je jedine v pripade veeelkej obezity.

Aha nevšimla som si že už je už v takom štádiu ale nieje aj tak problém to že jej nepredĺžil tú zmluvu ?pokiaľ viem tak ako tehotná má nejakú ochranu

lenko
Dnes o 06:00
@tinka3435

Aha nevšimla som si že už je už v takom štádiu ale nieje aj tak problém to že jej nepredĺžil tú zmluvu ?pokiaľ viem tak ako tehotná má nejakú ochranu

@anonym_autor si na PN z ochrannej lehoty, preto je tam uvedený bývalý zamestnávateľ, ale jeho sa to už netýka. Od prvého dňa Ti bude PN platiť SP.

@tinka3435 pokiaľ je zmluva na dobu určitú, vtedy zamestnávateľ nie je povinný zmluvu predĺžiť (aj napriek tehotenstvu).

aliziana
Dnes o 06:41
@tinka3435

@tinka3435 nie, jej skončila zmluva, nedal jej výpoveď

sense
Dnes o 06:46
@tinka3435

@tinka3435 zmluva skončila. Zamestnávateľ nemá povinnosť predĺžiť zmluvu.

autor
Dnes o 06:48
@tinka3435

@tinka3435 tak ak máš zmluvu na dobu neurčitú tak nemôže ťa kvôli tehotenstvu vyhodiť. Ja som mala ale zmluvu na rok a tehotným ženám bohužiaľ ,vo väčšine prípadov, zmluvu nepredlzia hoci to znie diskriminačne keď je toto jediný dôvod, ale zmluva na dobu určitú ti končí v nejaký konkrétny deň a zamestnávateľ ti ju proste nepredlzi a je chránený že nemusí nikde uvádzať kvôli čomu ťa už viacej ako zamestnanca nechce. Si myslím že keby sa mal uvádzať nejaký písomný dôvod nepredlzenia zmluvy a dôvodom by bolo tehotenstvo, asi by sa to dalo aj napadnúť. Ale to sa nikdy nestane.

anonym_060b41
Dnes o 08:14
@tinka3435

@tinka3435 nepíšte aspoň bludy, keď tomu nerozumiete

chrobak7
Dnes o 09:03

@anonym_autor Po skončení prac. pomeru si v ochrannej dobe - štandardne 7 kalendárnych dní počas ktorých si stále nemocensky poistená. Keďže si tehotná ,tak pre teba platí ochranná lehota 8 mesiacov - viď § 32:

§ 32 Ochranná lehota
(1) Ochranná lehota je sedem dní po zániku nemocenského poistenia, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2) Ochranná lehota
a) ....
b) poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom, je osem mesiacov,

Teda pokiaľ si do 7 dní ( 8mesiacov) od skončenia PP ochorela, tak máš nárok na nemocenské dávky. Nemocenské dávky ti od prvého dňa vypláca SP - viď § 34 ods. 2 Zákona o SP.

Tým, že ti zamestnávateľ nepredĺžil prac. zmluvu, nič neporušil a postupoval v súlade s legislatívou.

thirstymonk
Dnes o 09:28

Skončila jej zmluva, časová. Tam tehotenstvo nemá vplyv, čo ste...
AJ keby nebola tehotná, tak by jej skončila zmluva. Zamestnávteľ nie je povinný zmluvu predlžiť... môže, nemusí. To, že je tehotná nemá žiadnu rolu, pretože mohol predlžiť aj tehotnej, ale ani nemusel. Rovnako tak mohol predlžiť netehotnej, ale ani nemusel. Ja som ani nebol tehotný a tiež mi nepredlžili. :D

thirstymonk
Dnes o 09:29
@anonym_autor

@tinka3435 tak ak máš zmluvu na dobu neurčitú tak nemôže ťa kvôli tehotenstvu vyhodiť. Ja som mala ale zmluvu na rok a tehotným ženám bohužiaľ ,vo väčšine prípadov, zmluvu nepredlzia hoci to znie diskriminačne keď je toto jediný dôvod, ale zmluva na dobu určitú ti končí v nejaký konkrétny deň a zamestnávateľ ti ju proste nepredlzi a je chránený že nemusí nikde uvádzať kvôli čomu ťa už viacej ako zamestnanca nechce. Si myslím že keby sa mal uvádzať nejaký písomný dôvod nepredlzenia zmluvy a dôvodom by bolo tehotenstvo, asi by sa to dalo aj napadnúť. Ale to sa nikdy nestane.

@anonym_autor Obávam sa, že nie... Tehotenstvo je pekné, ale pozri sa na to aj z pohľadu zamestnávateľa. Ja by som napr. tehotnú nevyhodil a zmluvy by som nepredlžoval len keby na to bol dôvod (a tehotenstvo by tým dôvodom nebolo).
Nakoľko však zamestnávať niekoho je samovražda, radšej nikdy nikoho zamestnávať nebudem. Čas od času pre mňa niekto pracuje, vždy na faktúru. Ja som nikomu nič neurobil, že by som sa mal naťahovať so štátom toľko :D

autor
Dnes o 09:32
@chrobak7

@anonym_autor Po skončení prac. pomeru si v ochrannej dobe - štandardne 7 kalendárnych dní počas ktorých si stále nemocensky poistená. Keďže si tehotná ,tak pre teba platí ochranná lehota 8 mesiacov - viď § 32:

§ 32 Ochranná lehota
(1) Ochranná lehota je sedem dní po zániku nemocenského poistenia, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2) Ochranná lehota
a) ....
b) poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom, je osem mesiacov,

Teda pokiaľ si do 7 dní ( 8mesiacov) od skončenia PP ochorela, tak máš nárok na nemocenské dávky. Nemocenské dávky ti od prvého dňa vypláca SP - viď § 34 ods. 2 Zákona o SP.

Tým, že ti zamestnávateľ nepredĺžil prac. zmluvu, nič neporušil a postupoval v súlade s legislatívou.

@chrobak7 áno áno ja viem že zamestnávateľ nič neporušil lebo zmluva mi mala končiť v určitý deň a bodka. O to mi nešlo. Ja len že som pozrela na svoj účet v SP na tú svoju PNku a proste tam uviedli môjho už bývalého zamestnávateľa a mňa teda zaujímalo že ako to vlastne je. Lebo aj keď som si hľadala info na internete tak bolo to rôzne.

autor
Dnes o 09:40
@thirstymonk

@anonym_autor Obávam sa, že nie... Tehotenstvo je pekné, ale pozri sa na to aj z pohľadu zamestnávateľa. Ja by som napr. tehotnú nevyhodil a zmluvy by som nepredlžoval len keby na to bol dôvod (a tehotenstvo by tým dôvodom nebolo).
Nakoľko však zamestnávať niekoho je samovražda, radšej nikdy nikoho zamestnávať nebudem. Čas od času pre mňa niekto pracuje, vždy na faktúru. Ja som nikomu nič neurobil, že by som sa mal naťahovať so štátom toľko :D

@thirstymonk vieš to je také.. buď je zamestnávateľ trošku "vychcaný" a dá zmluvu len na dobrú určitú a tehotnú si tým pádom nenechá (ak náhodou zamestnankyňa otehotnie) a ani nemá žiadne povinnosti a ani nič neporuší, proste len nepredĺži zmluvu aj keď je nad slnko jasné prečo. A potom su tu aj tak trošku "vychcané" ženy ktoré tehotenstvo držia v tajnosti ako sa len dá kým sa im predlzi zmluva a až potom to oznámia čiže tiež len pozerali na seba a chránili seba rovnako ako aj ten zamestnávateľ sa akože snažil kryť si chrbát a nemusí rozmýšľať ako vyhodí tehotnú ženu lebo len stačí počkať kým skončí zmluva a nepredĺžiť. Každy po svojom 🤷
Somnou boli veľmi spokojní, nič som nezneuzivala, robila som si prácu ako treba , ohodnotili ma veľmi pozitívne ale akonáhle som oznámila že som tehotná tak som skončila 😀 .. ale beriem to športovo. Bolo mi povedané že ak budem pripravená že sa chcem vrátiť do práce tak oni by boli veľmi radi ak by som sa vrátila a znovu má zamestnali lebo boli spokojní ale na druhej strane kto vie čo bude a možno si nájdem potom aj inú a lepšiu prácu 🙂