icon

Ktorý rodičovský mi bude patriť?

wiki21
15. mar 2022

V roku 2020 som otehotnela moja pracovna zmluva skoncila v maji. Od juna som poberala davku v nezamestnanosti a v septembri mi pekne vysla materska a neskor vyssi rodicak.
Teraz som tehotna druhykrat. Na tehotenske nemam narok, materska nemam narok, kedze natrva pracovny pomer.
A co ked sa narodi babo c.2 ? Viem ze 2 rodicaky sa naraz nedaju brat. Ale budem poberat prvy vyssi rodicak riadne do 3 rokov? alebo nizsi rodicak na babo c.2?
Logika hovori, ze preco by som mala dostavat menej ked mam narok 3 roky na ten prvy vyssi rodicak. Je nelogicke ze mam 2 deti a menej penazi dostanem. Je mozne ze by som teraz neziadala o matetsku ani o rodicak a riadne pokracujem v rodicaku prveho dietata a poziadam az ked bude mat starsi 3 roky o rodicak pre mladsie babo?
Dakujem

lenuska9999
15. mar 2022

@wiki21 áno môžeš poberat vyšší rodicak na prvé dieťa do dovŕšenia 3 rokov, potom požiadas o rodičovský na druhé dieťa, ale budeš mať ten nižší

nikpa
15. mar 2022

@wiki21 dá sa poberať vyšší RP, ja som na tom tak isto ako ty. Poberám na staršieho vyšší. Keď mi skončí, budem brať na mladšieho už len ten nižší.

lucka_ke
15. mar 2022

ešte môže ísť muž na materskú so starším a potom s mladším a následne on poberať vyšší rodičovský na mladšie dieťa

wiki21
autor
15. mar 2022

@lucka_ke dakujem za radu je policajt takze nemoze... ale inym mozno pomoze tato rada

wiki21
autor
15. mar 2022

@nikpa dakujem. Nepodavala si ziadost alebo si to nejak konzultovala s uradom?

nikkya
15. mar 2022

Ja som to tiež tak riešila ale papiere na materské som dala normálne pred pôrodom a papier so zamietnutim som si odložila a neskôr o pár mesiacov keď mi staršia dovŕšila 3 roky som ho priložila k žiadosti na mladšie ☺️

nikpa
15. mar 2022

@wiki21 bola som sa na to na úrade pýtať a tam mi pani povedala, že si môžem nechať ten vyšší. Potom som priniesla na úrad len rodný list keď sa syn narodil a uplatnila som si akurát príspevok pri narodení dieťaťa.

beata_k
15. mar 2022

@nikkya Papier na matersku sa musi uradom odovzdat tak ci tak? Aj ked ostavam na RD so starsim?

bibuska12323
23. sep 2022

@beata_k to by aj mňa zaujímalo nakolko som ho nepodavala keďže nemam narok na materskú pri druhom a zo starším ostávam na vyššom do decembra

beata_k
23. sep 2022

@bibuska12323 Ja som nic neodovzdala. Po 3 rokoch som presla na RD s mladsim.