Z rodičovského na materskú

kika1181
30. sep 2023

Dobrý deň, som na rodičovskej dovolenke. Poberala som materskú dovolenku, pracovný pomer mi skončil koncom apríla 2023. Syn bude mať rok aj 5 mesiacov keď sa nám narodí druhé dieťa. Chcem sa spýtať, môže ísť manžel na materskú so starším dieťaťom aspoň na pol roka,kým budem na materskej s mladším. Respektíve budem mať nárok na tehotenské a materské alebo môžem poberať len rodičovský príspevok na jedno dieťa.

lienka.7
30. sep 2023

@kika1181 materska a rodicak sa spolu poberat nedajú. A potom dostaneš len 1 rodicak.

klarissa25
30. sep 2023

Už si tehotná áno? A áno muž môže poberať matersku na staršie a ty matersku na mladšie. Potom môžete poberať jeden rodičovský príspevok ..

lulu8491
30. sep 2023

Pracovný pomer ti skončil v apríli 2023. Kedy si otehotnela? Ak si ešte v ochrannej lehote, materské/tehotenské by si mala dostať. Ak nie, ani na jedno nemáš narok

kika1181
autor
1. okt 2023

@lulu8491 áno v apríli 2023 mi skončil pomer, otehotnela som v júli 2023

lilinka88
2. okt 2023

@kika1181 pokiaľ si mala ten pracovný pomer dlhodobý, že trval cca rok alebo si aj predtým pracovala, tak máš nárok na tehotenské aj materské z ochrannej lehoty. Do žiadosti bude treba uviesť posledného zamestnávateľa (ak sa teda znova nezamestnaš, mezacnes si platiť dobrovoľne poistenie). Žiadosti ti dá gyn a obe zanesies priamo na SP.
Pred nástupom na materskú treba požiadať o zastavenie RP z dôvodu nástupu na materské.
Manžel ak spĺňa podmienky na materské samozrejme môže ísť, súbeh dvoch materských na jedno dieťa je povolený. Po skončení oboch materských opäť pôjdeš na úrad a požiadaš o RP na jedno z detí (ideálne rovno mladšie ak ti naň teda vznikne nárok na materské), aby si už časom nemusela riešiť znova.

Ak by ti nárok na materské nevznikol, môžeš poberať RP na staršieho syna do doby, kým muž nepôjde na materské, vtedy treba požiadať o zastavenie, nakoľko súbeh MD a RP aj keď na rôzne deti nie je možný. Po skončení manželovej materskej by si si ty požiadala opäť o RP,ale na staršie dieťa, keďže pri ňom máš ten vyšší a keď on bude mať 3 roky, tak potom na mladšie. Ideálne ak by potom na mladšie išiel manžel na materské a o RP požiadal on, mal by nárok na ten vyšši, ty iba nižší. Ak sa teda dovtedy nebude meniť legislatíva