icon

Ktorý štát mi vyplatí materskú?

20martina02
21. mar 2017

Ahojte. Momentálne pracujem v Českej republike tretí rok. Avšak, mám v pláne sa vrátiť na Slovensko, kde mám aj trvalý pobyt, a vyštudovať vysokú školu. Napadla ma potencionálna otázka, že keď skončím VŠ, a pôjdem na materskú, ktorý štát mi ju vyplatí? Kedže na SR odrobené nebudem mať nič.. Respektíve, aj keby som neštudovala VŠ, vrátila sa na Slovensko, a žiadala o materskú, ktorý štát by mi ju vyplácal? Troška mám stres z toho, že sa budú vyhovárať jeden na druhého a nedostanem nič.
Nemáte s tým náhodou niektorá skúsenosti? Ďakujem Vám moc krát! 🙂

svetlana35
21. mar 2017

@20martina02 neviem ci sa nemylim ale na matersku musis mat cosi odpracovane, podla mna dostanes len rodicak

lenachmelikova
21. mar 2017

20martina02 Podle mě ti bude vyplácet firma, ve které teď pracuješ v CZ. Pokud nedáš výpověď ale půjdeš na mateřskou, tak by ti měli vyplácet oni. To, že budeš žít na SK už by se mělo dát vyřešit.

popoluska305
21. mar 2017

@20martina02 Materská sa vypočítava z platu,takže bude záležať na tom,v kt.štáte budeš zamestnaná a zdrav.poistená.

kacena4
21. mar 2017

nepochopila som presne co pises teraz pracujes 3roky v cechach chces sa vratit na sk a ist studovat na VS?? a potom otehotniet? ak ano tak budes na sk dostavat len rodicak. ale ak si uz teraz tehotna tak budes dostavat ako zamestnec v cechach ak pracujes na trvaly pracovny pomer matersku odtial. je jedno ci budes byvat tam ci sa prestahues na sk (aspon myslim, len budes musiet nahlasit c.u. kam ti pojde materska - tak to funguje aj z madarska). co sa tyka potom rodicaku to uz presne neviem ci aj ten nebudes potom dostavat z ciech z ich socialnej poistovne, alebo potom od nas z nasej, to ti najlepsie poradia v soc. poistovni. je to pripad od pripadu, podla toho ako si poistena, ako mas zmluvu, kolko si odrobila.... zavolaj tam a poinformuj sa konkretne na seba a uvidis

evittam
21. mar 2017

@20martina02 No najskor musis mat splnenu podmienku 270dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky pred porodom. A z toho co pises mi vychadza,ze tak skoro dieta neplanujes.

evittam
21. mar 2017

@popoluska305 Zdrav.poistenie nema s MD nic spolocne.😉

evittam
21. mar 2017

@kacena4 S rodicovskym príspevkom zase nema nic spolocne Socialna poistovna.

fidorka7
21. mar 2017

@20martina02 situáciu riešiš predčasne, rozhodovať bude aktuálna situácia, nie hypotetické keby čoby ak... Ak ti nevznikne nárok v ČR, na slovensku ho tiež mať nebudeš a potom ešte bude problém, ktorý štát bude vyplácať rodičák a prídavky. to bude ale záležať od aktuálnej situácie rodiny /teda nielen tvojej ale i otca dieťaťa/.

kacena4
21. mar 2017
evittam
21. mar 2017

@fidorka7 Ved presne tak. 😉