icon

Má priateľ nárok na deň voľna, ak sa malá narodila počas pracovného času?

22. júl 2021

Ahojte. Je naozaj pravda ak by sa mi narodila malá počas pracovného času môjho priateľa tak má zo zákona nárok na deň voľna a prísť za malou? Alebo ako to funguje.?!

Strana
z2
klip0
22. júl 2021

A nárok na voľno na čas nevyhnutný na odvoz matky do pôrodnice a odvoz matky a dieťaťa z pôrodnice. Nič iné žiaľ 🤷🏻‍♀️

ancovicka21a
22. júl 2021

Ma nárok aj na otcovsku dovolenku,cca 10 dni..to si musi Vybavit v robote,ked sa dieťa narodi

klip0
22. júl 2021

@ancovicka21a ale toto nieje dane zo zákona, len niektoré firmy to majú ako benefit. Zo zákona nie

ancovicka21a
22. júl 2021

@klip0 ved pisem,ze si to musi Vybavit v robote 😉

autor
22. júl 2021

@klip0 ďakujem za info ale moju otázku tú hlavnú ste aj tak neodpovedali ďakujem 😃

autor
22. júl 2021

@ancovicka21a toľko nám netreba 😛ale ďakujem 🥰

zooeynka
22. júl 2021

@ancovicka21a no, tazko si to vybavi pokial firma taku moznost neponuka. A pre autorku, nie nema narok na den volna.

autor
22. júl 2021

@zooeynka musíme byť manželia či vôbec také nie je?

zooeynka
22. júl 2021

Vobec. Ma narok len na tvoj odvoz do porodnice, ale nie cely den. A potom pri odchode z porodnice moze ist pre teba. Ale potom sa vratit do roboty. Uz ti to tu niekto napisal. Ziaden den volna.

ancovicka21a
22. júl 2021

@zooeynka to neponúka takmer žiadna firma..staci ist na personálne a dohodnúť sa..aj moj manžel tak išiel na drzovku,ze chce voľno,ked sa dieťa narodí..a mal ho vyše dva týždne..

zooeynka
22. júl 2021

@ancovicka21a o tomto asi nerozhoduje personalistka, ani som este nepocula o takejto situacii. Kazdopadne super, ale vo vacsine firiem by ho vysmiali

simca06022011
22. júl 2021

Moze si normlane zobrat dovolenku klasicku, riadnu. Alebo si vybavit Pcko, inak ma narok zo zakona iba "na nevyhnutny cas" - odviezt/doviezť.

zuzanockamt
22. júl 2021

@ancovicka21a neplatí paušálne, nie je to v zákone, žiadna otcovská dovolenka, klasická dovolenka a to je celé

klip0
22. júl 2021

Ale veď práveže som odpovedala, má nárok len na cestu do a z pôrodnice na nič iné 🤷🏻‍♀️ či čo je nezrozumiteľné ? 😁

nafka0483
22. júl 2021

@ancovicka21a Ty pises ze "ma narok" a "to si musi vybavit".
Nema narok. Ak raz niekto ma na nieco narok, tak to dostane a nemusi si nic vybavovat. Bud nerozumies po slovensky, alebo schvalne pises somariny.

Nemozes tvrdit, ze niekto ma na nieco narok, ked nema. Ano, samozrejme, ze sa moze skusit v praci opytat, ale nepoznam zamestnavatela, ktory len tak supne zamestnancovi 2 tyzdnovu dovolenku.

Ale mozno mu dali neplatene volno, nepises ako mal za dany cas evidovanu dochadzku, lebo "volno" to byt nemohlo. Musi to byt evidovane nejako podla zakona.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
22. júl 2021

má nárok len na odvoz a dovoz z nemocnice. Alebo dovolenku. Nič viac

dollyzv
22. júl 2021

To mi pripomenulo kolegyňu ktorá keď začala rodiť tak volala mužovi,tak ten utekal za majstrom a ten mu povedal že keď žena porodi nech príde naspäť do roboty si ten čas nadrobit 🤦😂😂 a majster mu volal asi ešte 3x že či už porodila a kedy príde 🤦🤦

simca06022011
22. júl 2021

@dollyzv maju si vybavit dovolenky ti chlapi, ved zeny maju tehotne doma cele mesiace, tak hadam vedia, ze raz rodit budu a budu chciet volno.. :D taketo cirkusy nemam rada, hlavne ked muzi uz bezne aj pri porodoch chcu byt a teda nie je to odviezt a doviezt. Dieta sa mu narodi par krat za zivot,t ak nech si to zariadia :D druha vec, este sa mi nestalo, aby si chalani, a to teda deti maju uz, v praci prisli pytat dovolenku a nedostali ju.. a v takomto pripade, ze "zena mi rodi" by sme to isto prezili vsetci ho zaskocit a moze do minuty trielit prec:D

simca06022011
22. júl 2021

Inak ma napadlo... Pcko ako "doprovod k lekarovi" by sa pri tomto nedalo pouzit? nestretli ste sa s tym?

sasa1310
22. júl 2021

@simca06022011 nedalo, to je len pre rodinného príslušníka. Nie je jeho manželka

dollyzv
22. júl 2021

@simca06022011
@sasa1310 áno nie sú zobrati,a nie vždy dovolenku dajú keď si ju človek vypýta ;) nie sú povinný umožniť byť zamestnancovi pri porode

viestta
Odpoveď bola odstránená
ancovicka21a
22. júl 2021

No ja neviem,ale v našom okrese je to bežne,ze ma chlap nárok na otcovsku dovolenku..kazdy,co si o nu požiadal,tak ju mal a netýkalo sa to len jednej firmy..tak sa ospravedlňujem,ze pisem akoze bludy..človek aby sa tu bal nieco vobec napisat z vlastnej skúsenosti..ach jaj..

autor
22. júl 2021

@ancovicka21a aj ja som čítala že na také nárok jesto 🙂 .. Len ma zaujímalo či v deň pôrodu by mohol dáko prísť lebo ja budem mať cisársky a v ten deň ja a malou byť nemôžem preto som chcela aby aspoň on ju videl.

klip0
22. júl 2021

Tak a inak keď ti tu píšeme skoro všetky to isté a nič tak fakt najjednoduchšie je spýtať sa v práci priamo

sslobodnamama777
22. júl 2021

Však keď neoperuje, že je lekár, tak neviem prečo by si nemohol vybrať voľno, neni otrok.

ajka0207
22. júl 2021

@ancovicka21a priateľ mal buď šťastie alebo to firma ponúka a on o Tom len nevedel, vo väčšine firiem ktoré otcovsku dovolenku neponúkajú by ho personalistka otočila na päte pretože o takých veciam nemá vôbec právo rozhodovať

venija
22. júl 2021

@sasa1310 ale dá sa. Tiež záleží od zamestnávateľa.

sasa1310
22. júl 2021

@venija bavíme sa zákonnom nároku.

Strana
z2