icon

Má slobodná matka nárok na príspevok od štátu?

lenka311
27. aug 2010

Chcem sa spýtať, má slobodná matka na materskej dovolenke vôbec na nejaký príspevok nárok? Mám 5mesačnú dcéru. O mesiac mi končí predĺžená materská, ale vraj ani po nej nemám nárok na nič, lebo mám nárok na rodičovnský príspevok v hodnote 256EUR a životné minimum na mňa aj na dieťa je 186EUR. Vrátane bývania. Takže podľa sociálky sme ešte bohaté. Bývam u mamy, ale fungujeme každá samostatne, vrátane stravy a na bývanie jej prispievam sumou 100EUR mesačne, čo mi dá aj písomne. Všade ma odpísali, na každom úrade - sociálke... Súd o výživné mám teraz 2.9., ale nevyzerá to dobre, lebo jej otec je nezamestnaný. Do práce ísť nemôžem, lebo po mojom návrate ma aj tak prepustia. Robila som v 3smennej prevádke a len rannú smenu mi tolerovať nebudú. A okrem toho, matka mi ju opatrovať nechce, ani ju nepresvedčím. Jasle sú moc drahé...

maznacik007
27. aug 2010

narok na davku v hmotnej nudzi nemas, nakolko vas prijem presahuje zivotne minimum, to ze mame davas 100 EUR na byvanie je z ich pohladu nepodstatne. Jedine co sa da odporucat pockat do januara a potom ist pracovat, stat matkam prispieva na skolku/jasle od noveho roka do vysky 300 EUR.

tin007
27. aug 2010

@maznacik007 to, ci bude stat prispievat na jasle/skolku az do 300 EUR este nie je schvalene, az ked to vyjde v zbierke zakonov, potom bude takato pravna zmena platna