icon

Má zmysel odvolať sa, keď mi neuznali navýšenie vymeriavacieho základu pre materskú?

19. feb 2026

Dobrý deň, má zmysel sa odvolávať voči rozhodnutiu kde mi neuznali navýšenie vymeriavacieho základu pre materskú? Prechádzam z rodičovskej dovolenky na materskú. Čiže budem mať tú istú sumu ako s prvým dieťaťom aj keď vo firme celoplošne v januári zvyšovali platy. Vraj som mala odpracovať aspoň mesiac, aby mi to uznali. Nikto mi nič nepovedal, ani neupozornil na túto skutočnosť. Pani úradníčka sa mi vysmiala, že odvolať sa môžem, ale zbytočne. Mal niekto takúto skúsenosť a pomohlo odvolanie sa?

Strana
z2
anonym_5ac5a8
19. feb 2026

@anonym_autor to ozaj robi taky rozdiel?

autor
19. feb 2026
@anonym_5ac5a8

@anonym_autor to ozaj robi taky rozdiel?

@anonym_5ac5a8 áno, 300€ by to bolo rozdiel. Povedala, že keby mi to odklepne, je to ,,umelé " navýšenie 🤦🏻‍♀️že to mamičky robia. Mne len bolo oznámené, že sa zvýšila mzda a nie ja som vymýšľala ako obísť systém 🤷🏻‍♀️

anonym_a3b3be
19. feb 2026

Nikto ta na nic nema povinnost upozornovat, podmienky su nastavene pre vsetkych rovnako. Mala si ist do prace, nesla si tak sa ti bude pocitat ako predtym

melanta
19. feb 2026

Predstavme si situáciu, že ideš na materskú nie z rodičovskej, ale z práce. Materské by sa ti počítalo z príjmu z 2025, čiže by bolo úplne irelevantné, že od januára 2026 by si mala zvýšenú mzdu. Odvolať sa samozrejme môžeš. Na to nepotrebuješ súhlas žiadnej pracovníčka z SP.

mamina7070
19. feb 2026

je to fer, ak by si nastupovala na MD zo zamestnania tiez by sa januar 2026 nebral do uvahy

anonym_62bdcf
19. feb 2026

@anonym_autor Čiže ty si neopracovala ani 1 deň so zvýšeným platom?
Tak potom nebol dôvod navyšovať VZ. Pani úradníčka mala pravdu, zbytočne sa budeš odvolávať.
Len tak okraj, neviem v akej firme pracuješ, kde žene počas MD/RD sa zvyšuje plat. Totižto si vtedy v mimoevidenčnom stave.

sisa_s
19. feb 2026

Mas z prace podpisany dekret o zvyseni platu? Alebo iba zamestnavatel nahlasil vyssi vymer.zaklad?

melanta
19. feb 2026
@anonym_62bdcf

Tak potom nebol dôvod navyšovať VZ. Pani úradníčka mala pravdu, zbytočne sa budeš odvolávať.
Len tak okraj, neviem v akej firme pracuješ, kde žene počas MD/RD sa zvyšuje plat. Totižto si vtedy v mimoevidenčnom stave.

@anonym_62bdcf ak firma zvyšuje mzdy všetkým svojim zamestnancom plošne, tak zvyšuje všetkým, čiže aj ženám na RD/MD. To je štandard v každej serióznej firme.

A mimochodom, áno, ak sa žene na RD zvýši mzda, hoci nepracuje, tak môže mať druhú materskú vyššiu ako prvú. To sú dlhoročne platné podmienky SP a teda je normálne, že v prípade tzv. reťazovej materskej môže byť druhá vyššia ako prvá, hoci žena neodpracovala jediný deň. Takže nie je dôvod sa čudovať, ak človek ovláda podmienky SP.

autor
19. feb 2026
@anonym_62bdcf

@anonym_62bdcf zo sociálnej poisťovne chceli od zamestnávateľa nahlásiť vymeriavaci základ, tak im bol nahlásený ten zvýšený; keďže sa zvyšoval plat s dodatkom k zmluve v januári. Riešilo sa to cez účtovníctvo. Mne len bolo povedané, že tým pádom budem mať aj vyššiu materskú. A keď mi prišlo rozhodnutie, iba som sa informovala, že teda z čoho vyrátali. Nevedela som ako to majú v SP.

autor
19. feb 2026
@melanta

@anonym_62bdcf ak firma zvyšuje mzdy všetkým svojim zamestnancom plošne, tak zvyšuje všetkým, čiže aj ženám na RD/MD. To je štandard v každej serióznej firme.

A mimochodom, áno, ak sa žene na RD zvýši mzda, hoci nepracuje, tak môže mať druhú materskú vyššiu ako prvú. To sú dlhoročne platné podmienky SP a teda je normálne, že v prípade tzv. reťazovej materskej môže byť druhá vyššia ako prvá, hoci žena neodpracovala jediný deň. Takže nie je dôvod sa čudovať, ak človek ovláda podmienky SP.

@melanta takže by pomohlo odvolanie sa? Či to mám nechať tak? Pani zo sociálky mi povedala, že aj tak by som reálne ten plat nepoberala, keby nastúpim do práce. Neviem odkiaľ to zobrala. Stále si myslí, že to bolo účelové.

melanta
19. feb 2026

@zalka má nárok na materské z vyššieho VZ, ak došlo k zvýšeniu mzdy len teraz v januári?

melanta
19. feb 2026
@anonym_autor

@melanta takže by pomohlo odvolanie sa? Či to mám nechať tak? Pani zo sociálky mi povedala, že aj tak by som reálne ten plat nepoberala, keby nastúpim do práce. Neviem odkiaľ to zobrala. Stále si myslí, že to bolo účelové.

@anonym_autor oslovila som zalku, ona bude vedieť. Čo sa týka pracovníčky, s ktorou si volala, ona si môže myslieť čo chce. Ale počkaj si na odpoveď od zalky.

autor
19. feb 2026
@melanta

@anonym_autor oslovila som zalku, ona bude vedieť. Čo sa týka pracovníčky, s ktorou si volala, ona si môže myslieť čo chce. Ale počkaj si na odpoveď od zalky.

@melanta ďakujem veľmi pekne 🙂

anonym_58ac02
19. feb 2026

Rozhodujúcim obdobím na výpočet je rok 2025, z tohto príjmu budú počítať materské.

zalka
19. feb 2026
@melanta

@zalka má nárok na materské z vyššieho VZ, ak došlo k zvýšeniu mzdy len teraz v januári?

@melanta nie berie sa predosli rok 2025

autor
19. feb 2026

@anonym_autor tak ďakujem za objasnenie, nebudem podávať odvolanie, ja som len nevedela ako a z čoho sa počíta ta ďalšia materská. Keď nemám nárok z tej zvýšenej výplaty, je to pasé.

melanta
19. feb 2026
@zalka

@melanta nie berie sa predosli rok 2025

@zalka čiže tak ako som si myslela a ako som naznačila v prvej reakcii, že je to akoby pracovala. Ďakujeme za upresnenie.

anonym_5ac5a8
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak ďakujem za objasnenie, nebudem podávať odvolanie, ja som len nevedela ako a z čoho sa počíta ta ďalšia materská. Keď nemám nárok z tej zvýšenej výplaty, je to pasé.

@anonym_autor inac, neviem co robis ale navysenie 300 euro za par rokov, no wau. to sa mi az verit nechce.

melanta
19. feb 2026
@anonym_5ac5a8

@anonym_autor inac, neviem co robis ale navysenie 300 euro za par rokov, no wau. to sa mi az verit nechce.

@anonym_5ac5a8 preboha to vážne? Bežne som ľuďom o takúto sumu navyšovala mzdu a to 10 rokov dozadu. Veď množstvo ľudí robí kvalifikovanú prácu, kde zarobí 2500+ a tam je zvýšenie o 300 normálna záležitosť. Mala som pod sebou ľudí, ktorým som upravovala mzdu aj o 800-1000 eur. Nie každý robí za minimálnu či priemernú mzdu.

anonym_02a504
19. feb 2026

Podľa mňa za odvolanie nič nedáš. Ak to naozaj nie je účelové a zvyšovali tak všetkým.

melanta
19. feb 2026
@anonym_02a504

Podľa mňa za odvolanie nič nedáš. Ak to naozaj nie je účelové a zvyšovali tak všetkým.

@anonym_02a504 už bolo zodpovedané odborníkom. Čiže nie, nemá zmysel dávať odvolanie. Materské sa jej počíta z VZ za rok 2025 a VZ mala zvyšovaný až v tomto roku.

anonym_02a504
19. feb 2026
@melanta

@anonym_02a504 už bolo zodpovedané odborníkom. Čiže nie, nemá zmysel dávať odvolanie. Materské sa jej počíta z VZ za rok 2025 a VZ mala zvyšovaný až v tomto roku.

@melanta materské sa jej počíta z pvz za mesiac, v ktorom vznikol nárok na dávku, čiže predpokladám 1 alebo 2/2026. Keď v tom období boli reálne všetky mzdy navýšené, odvolať sa má zmysel. Je to 50:50. Myslím,že autorka je svojpravna a môže sa aj sama rozhodnúť či to zmysel má alebo nie. To,že píšem ako anonym, neznamená,že nie som znalá v danej oblasti a ani to,že odborník je iba zalka a to čo napíše je jednoznačne pravda. To posúdi ústredie SP pokiaľ autorka podá odvolanie a na to má možnosť. Osobne by mi to zvýšenie za napísanie jedného listu stalo a môže tým len získať

anonym_62bdcf
19. feb 2026
@melanta

@melanta sorry nedalo mi - ale hlavne, že ty tie podmienky SP ovládaš na 100%. Ale aj majster tesár sa utne.
✌️

anonym_5ac5a8
19. feb 2026
@melanta

@anonym_5ac5a8 preboha to vážne? Bežne som ľuďom o takúto sumu navyšovala mzdu a to 10 rokov dozadu. Veď množstvo ľudí robí kvalifikovanú prácu, kde zarobí 2500+ a tam je zvýšenie o 300 normálna záležitosť. Mala som pod sebou ľudí, ktorým som upravovala mzdu aj o 800-1000 eur. Nie každý robí za minimálnu či priemernú mzdu.

@melanta za 3 roky take navysenie? tak ja som videla mzdy v IT sektore a prepac, az take rozdiely to neboli....

melanta
19. feb 2026
@anonym_62bdcf

@melanta sorry nedalo mi - ale hlavne, že ty tie podmienky SP ovládaš na 100%. Ale aj majster tesár sa utne.
✌️

@anonym_62bdcf ja v tejto diskusii nevystupujem ani sa netvárim ako odborník na podmienky SP.

melanta
19. feb 2026
@anonym_5ac5a8

@melanta za 3 roky take navysenie? tak ja som videla mzdy v IT sektore a prepac, az take rozdiely to neboli....

@anonym_5ac5a8 takéto a aj výrazne vyššie navýšenie som dávala ľuďom 10 rokov dozadu aj za rok, ak bol dôvod. Nemusíš mi písať "prepáč", ty si tie mzdy videla, predpokladám, že ide o mzdy v nejakej konkrétnej firme. Ja som tie mzdy reálne ľuďom navyšovala, takže vychádzam z vlastnej skúsenosti. Sú ľudia v IT, ktorí zarábajú 2000 a ľudia v IT, ktorí zarábajú 6000 a viac. Sú manažéri, ktorí zarobia 3000 a manažéri, ktorí zarobia 6000 a viac. A tam je navýšenie o 300 eur navýšením o 5% alebo aj menej ako o 5%.

melanta
19. feb 2026
@anonym_02a504

@melanta materské sa jej počíta z pvz za mesiac, v ktorom vznikol nárok na dávku, čiže predpokladám 1 alebo 2/2026. Keď v tom období boli reálne všetky mzdy navýšené, odvolať sa má zmysel. Je to 50:50. Myslím,že autorka je svojpravna a môže sa aj sama rozhodnúť či to zmysel má alebo nie. To,že píšem ako anonym, neznamená,že nie som znalá v danej oblasti a ani to,že odborník je iba zalka a to čo napíše je jednoznačne pravda. To posúdi ústredie SP pokiaľ autorka podá odvolanie a na to má možnosť. Osobne by mi to zvýšenie za napísanie jedného listu stalo a môže tým len získať

@anonym_02a504 nikoho vystupujúceho pod anonynom neberiem vážne.

anonym_e778b1
19. feb 2026
@anonym_5ac5a8

@anonym_5ac5a8 ani ja tomu neverím. O 300 eur navýšia plat? Čo? Blbosť.

anonym_02a504
19. feb 2026
@melanta

@anonym_02a504 nikoho vystupujúceho pod anonynom neberiem vážne.

@melanta nemusíš, ja som sa vyjadrovala autorke a je mi v podstate jedno aký je tvoj názor. Sama píšeš,že nevystupuješ ani sa netváriš ako odborník na podmienky SP, takže vyjadrenie, že pani úradníčka si môže myslieť čo chce a že odvolanie nemá zmysel dávať, sú dosť odvážne. Autorka neuvádza podrobnosti o trvaní PP, plate, predchádzajúcich čerpaných dávkach, čiže nie je možné jednoznačne povedať či odvolanie má alebo nemá zmysel. Jej dávka sa aktuálne rozhoduje z PVZ a ak bol VZ navýšený primerane a všetkým zamestnancom na rovnakej pozícii, môže s odvolaním uspieť.

anonym_d58106
19. feb 2026
@anonym_e778b1

@anonym_5ac5a8 ani ja tomu neverím. O 300 eur navýšia plat? Čo? Blbosť.

@anonym_e778b1 v partnerovej firme plošne zvyšovali po troch rokoch bez zvyšovania všetkým 600 zamestnancom. Zvýšenie u každého bolo minimálne 400, maximálne 900 eur.
Manažérske pozície áni board nepočítam.
Nešlo o povýšenie.
Zahraničný zamestnávateľ, ktorému sa darí a chce si zamestnancov udržať. Bratislava.

Strana
z2