Mám 18 rokov, som tehotná a nárok na rodičovskú
Ahoj.Mám 18 rokov momentálne som v 9 tyždni tehotenstva . Som nezamestnaná a nie som ani evidovaná na uráde. Dva roky som žila v zahraniči. Odišla som ešte ako neplnoletá.Teraz ked som sa vrátila som zistila že som tehotna. S priatelom asi zostaneme na slovensku. Ale kedže niesom evidovana na uráde bojim sa toho či mi vobec DAJU NIEAKE PRISPEVKY NA DIETA A AKO TO BUDE S MATERSKOU..(dostanem ju vobec)? Tento alebo buduci tyžden sa chystam na urad zaevidovat sa..
..... aha no ja som sa len spytala lebo jedna znama mi hovorila že to može byt aj tak...neviem no ja som teraz na slovensku par dni tak sa informujem zatial takto 🙂
@siss5496 v zozname dlznikov ani nemusis byt uvedena, neviem ako casto aktualizuju ten zoznam, ale mne osobne sa stalo, ze mi prisiel papier po 26tke, ze ma stale eviduju ako nezaopatrene dieta(a to uz som mala dceru a boli tam od nej papiere aj od dr. aj z dalsej prace platene odvody) a chceli odomna papier o ukonceni skoly, tak som samozrejme zhanala v skole vypis, lebo uz som original nemala a dali mi doplatit nejakych 8 mesiacov co som medzi skolou a robotou nemala zaplatene...sice som vtedy robila ale vraj za mna odvody neboli platene 😖
Ahoj ja som nahodne zistila pri vybavovani ze po skole som nebola evidovana od septembra do decembra na urade prace a musela som doplatit vo vseobecnej dlzobu okolo 100 eur, na socialke nic
@siss5496 Fuha netuším ako je to ked nedokoncis školu.Aspoň čo viem ja je to tak ze pokial si študent platí za teba stat,to nie si nijako priradena k rodičom.a ked skončis školu, tak tvoja povinnosť je hlásiť sa do 7 dni na úrade práce.Buď ako nezamestnaná kde sa musíš hlásiť kazdy mesiac a preukazovať sa ze si hľadás pracu,alebo nastupis riadne do roboty a odvody platí za teba zamestnávateľ.Dlžníkom by si mala byť v zdravotnej poisťovni.
@siss5496 napis potom ako si dopadla, budem držať palce,snáď narazis na normálnu uradnicku.Na tu poisťovňu si zober dáky papier zo školy,( možno aj vysvedčenia preistotu zober)aby vedeli ze do kedy si bola študent a preistotu si to aj prefot,origináli nedavaj.Snáď som tí dobre poradila.Držím palce. 😉
@siss5496 na dlžník.sk nie sú aktuálne údaje, tie najaktuálnejšie nájdeš priamo na stránke sociálnej, resp. zdravotnej poisťovne. Prip. priamo v poisťovni. Ale predpokladám, že tam nebudeš evidovaná ako dlžník. Skôr, v poisťovni predpokladajú, že ešte naďalej si študentka (mne sa ozvali po 3 rokoch, keď som skončila prvý stupeň VŠ, že musím spätne preukázať, že som pokračovala na druhý stupeň) - čiže, keď sa prídeš hlásiť, vyrúbia ti spätne celé poplatky - ako dobrovoľne nezamestnaná do sociálnej nebudeš nič platiť, ale na zdravotnej ti vypočítajú dlžnú sumu za tie dva roky (a pravdepodobne až potom ťa budú evidovať ako dlžníka vo svojich zoznamoch). Ale aj keď budeš musieť teraz doplácať, choď tam čo najskôr, pretože každým mesiacom, tá suma môže rásť a poisťovňa to bude do budúcna riešiť exekúciou (minimálne pri pôrode ťa poisťovňa bude riešiť a budú sa pýtať na tie dva roky).
@ivanka12311 bude si musieť doplatiť iba toľko dní, koľko nie je poistená. stačí, ak sa pred odchodom do zahraničia odhlásila z ÚP a tým pádom aj zo zdravotnej a platila si poistenie v zahraničí. to isté som urobila aj.
@sis5496 odporúčam, aby si si zobrala so sebou všetky papiere, ktoré zdokladujú, čo si tie dva roky robia, či si platila nejaké poistenie a pod. a pokiaľ máš dlh v poisťovni, aktuálne informácie zistíš priamo v poisťovni. jej návšteve sa nevyhneš, budeš si musieť vybaviť preukaz poistenca.
Dakujem Vám za informacie zajtra idem na úrady ,dufam že všetko vybavim a potom Vam napišem ako som dopadla ...
nikdy nič nerobila, akurát zo strednej školy sa nechala vyhodiť a zdrhla za hranice... Na príspevky štátu si však nárokuje! Že jej hanby niet!
@siss5496 do ziadosti o vsetky prispevky sa vypisuje aj info o soc. postaveni oboch rodicov (ci su zamestany, szco..),potom stat. prislusnost, adresa tr pobytu ..od tohoto vsetkeho zalezi narok na prispevky....ale teraz t nic konkretne na urade nepovie kedze si na zaciatku tehotenstva a veci a ko pracovny pomer sa mozu do porodu zmenit tak potom je to uz zas o niecom inom
@velkacica : prosim ta a kde si zobrala to že som nikdy nič nerobila .. To že človek nema dokončenu školu neznamená že nemože pracovať... Pracovala som v Prahe a pre zaujimavost pracujem aj teraz,akurat že teraz robim pracu cez internet ( z domu )... A takisto som nepovedala že si narokujem na peniaze od štatu.Pre zaujimavost ja som sa opytala na to či ich dostanem alebo nie... ? A vobec sa nehanbím,..nemam prečo!!!
Vôbec ma nepoznáš,,,.a nechapem prečo sa vobec staraš o mna a prečo komentuješ ked neradiš..toto forum bolo založene kvoli tomu aby mi ostatne matky poradili..A nie preto aby ma tu niekto zhadzoval štylom že sa mam hanbit a že som nedoštudovala ....!!!!!! dakujem za pochopenie ale prosim ta staraj sa o svoje veci a svoje prispevky a nekomentuj tie moje !!!!!!!
@evittam Ďakujem,..ja som rada že aspom niekto ma pochopil a ma podobny nazor ako ja ... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 no tak asi mala tá kočka na to dôvod ..., 😀 😀 proste ja neviem ale ked vidim nieake forum alebo diskusiu ku ktorej nemám čo povedat tak tam nič radšej nenapišem a svoje si pomyslim... pokial teda neviem tej konkretnej nieak poradit ...
@siss5496 bola si na úrade, siss? vybavila si niečo? 🙂 veľa zdaru!
No tak baby ,na urade som bola.Vypisala som 4-stranovy papier.(Žiadost o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie) Dnes som bola ešte doložit na urád papier o škole..A všetko prebehlo hladko a jednoducho.Asi som natrafila na dobru pani na urade 🙂A dokonca som prekvapená že tým že ja som sa zaevidovala na úrade pride mojej mamine o 50-55e viac..Nieje to až tak vela ale aj maly peniaze pomože.,Myslela som si a obavala sa toho že budem mat problemy s tymy prispevkami na dietatko.Ale všetky prispevky by som mala bez problemov dostat.Pokial samozrejme budem navštevovat lekara a pokial nebudem mat v zdravotnej poistovni žiadny dlh 🙂 (ten dlh som zistovala a vyzera to tak že tam mam nezaplatene 3 mesiace) Tam posielam peniažky na buduci tyžden ..aby som s tym už mala pokoj 🙂 to je asi tak všetko
Ak mám pravdu povedat bála som sa,ze ten dlh bude väčší,ale nakoniec to dobre dopadlo.To som rada. 🙂
Poradite prosim aj mne? Este je mozno skoro ale aj tak, som 17. Tyzdni...studujem na VS externe a popritom chodim na absolventsku prax, cize som evidovana na urade prace. Co mam potom vybavit, aby som aj ja dostala aspon ten rodicovsky prispevok, kedze na matersku nemam narok??? Dakujem.
@radka1992 Ahoj,po narodeni dietata pôjdes na UPSVaR a vypises im ziadost o rodicovsky prispevok a rodinne pridavky. Po doziti 28 dnoch babätka este ziadost o prispevok pri narodeni k tomu potrebujes kopie rod.listu a este potvrdenie od gynekologa a pediatra,vsetky tlaciva su na nete. No a urcite pôjdes aj do SP.
Dakujem velmi pekne.
Aha....som sa nevyjadrila spravne.....ak sa nemylim a mam spravne info v hlavne....tak nemam narok na matersku dovolenku lebo nemam odpracovanych 270 dni, teda neboli za mna odvadzane odvody do SOC. POI. Ale mam narok na rodicovsky prispevok lebo to ma asi kazdy.....ak sa mylim opravte ma....

v sociálnej nič, ale treba ísť do zdravotnej poisťovne - tvoja mama musí mať tvoj zdravotný preukaz, nie? kým si študovala, platil za teba štát, tým, že neštuduješ a ani nepracuješ, musíš si platiť min. poistenie sama - pre tento rok to je 57,68 Eur mesačne - inak ťa neošetria u lekára, alebo ak aj ošetria tak si budeš všetko hradiť cash... keďže čakáš dieťatko, rátaj s častými návštevami gynekológa a možno aj hospitalizácia (bodaj by nie, ale človek nikdy nevie), určite sa ti oplatí si zaplatiť zdravotné poistenie ako všetky vyšetrenia hradiť z vrecka
keď sa malé narodí je to tak ako ti písali vyššie, rodičovský vypláca Úrad práce a soc. vecí