Mám nárok na materskú?
Od 28.03.2013 som mala uzatvorenú pracovnú zmluvu podľa §42 a nasl. zák. č. 311/2011 Z.z.
Zmluvu som ukončila k 3.8.2015
Za minulý rok 2015 som mala ako úhrn vyplatených zdaniteľ. príjmov 1324,45€ z tejto zmluvy. Popri tom som mala nejaké krátkodobé brigády.
Spolu som mala odrobených: 2 roky, 153 dní.
Od 1.12.2015 som znovu začala pracovať na túto zmluvu. Od januára 2016 mám k mesiacu júl vyplatených na základe tejto zmluvy 2050€ (čistý príjem).
Dieťa by som chcela mať niekedy budúci rok.
Jasnačka,.... a vie mi niekto povedať, že keď sú popri zmluve aj nejaké práce na dohodu, či sa to ráta?
@quixik Ak by si mala mať nárok na MD aj z dohôd popri HPP, tak z každej tej dohody musíš mať splnených 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom a ešte to aj musí byť dohoda o pravidelnom príjme- čiže taká kde sa odvádzajú odvody na NP, inak nie.
Ak nastúpiš na MD v r.2017 tak tvoj VZ pre MD bude príjem za r.2016 - ak by si si ho chcela zvýšiť tak sa treba zamestnať na novú zmluvu minimálne na 90 dní (pred nástupom na MD) bez PN a OČR - samzrejme na vyššiu mzdu ako máš - aby sa ti to oplatilo. 😉
@evittam Ahoj,ďakujem, si zlatá. No, ešte nie som tehotná, ale do konca budúceho roka by som už chcela mať bábo, čiže musím tento rok niečo poriešiť. Ak by som si našla inú prácu s vyšším príjmom a v podstate odišla z jednej práce a nastúpila do druhej, aj to sa mi ráta tých 270 dní, keď je to neprerošovane alebo to musí byť z jednej práce? Veľmi sa v tom nevyznám :(.
@majrab A inak prečo jej dali výpoveď? A vedeli, že je tehotná? Oznámila im to písomne? Lebo ak áno tak platí:
S tehotnou zamestnankyňou môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe len písomne a len z dôvodov, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom a takéto skončenie musí byť riadne odôvodnené.
@quixik musis mat za posledne dva roky od terminu porodu minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia. Tato doba nemusi byt suvisla, moze sa zratat dokopy. A dolezite je, aby si bud v case otehotnenia mala to nemocenske poistenie, alebo sa este pocas tehotenstvaniekde zamestnat. Keby si pocas tehotenstva prislao zamestnanie a mas splnenu podmienku 270 dni NP,tak si v ochrannej lehote a mas narok na matersku.
@jersey87 jasne, ako zatiaľ španielska dedinka, ale už tam začína svietiť trošku svetielka. Takže v 2 rokoch od pôrodu musím mať 270 dní NP. A keď budem tehotná, musí to stále plynúť. Materská sa vypočítava 70% z hrubého príjmu za predošlý rok. Ráta sa tam len TPP alebo dohoda, ak tam bolo tiež 270 dní platených NP. A ak by sa stalo, že by som prišla o prácu napr. tento rok, tak pre výpočet materskej budem mať nižší ten vymeriavací základ na materskú. Tak?
Asi som to v rychlosti nenapisala uplne presne. Musis byt nemocensky poistena minimalne 270 dni 2 roky pred terminom porodu. Dajme tomu ze by ti lekar urcil termin na 12.10.2017, tak od 12.10.2015 do toho dna musis byt 270 dni nemocensky poistena plus musis mat v case tehotenstva aktivne NP, t.j. musis byt zamestnana alebo dobrovolne poistena. Neviem ako je to presne v zakone, ale je to tam pekne popisane ako sa vypocitava zaklad pre matersku. Ak si nepretrzite zamestnana u jedneho zamestnavatela, mam pocit ze sa berie do uvahy tvoj normalny vymeriavaci zaklad, t.j. z hrubej mzdy 70%. Ak menis zamestnavatela a pracujes u neho menej ako 90 dni pri nastupe na MD, tak sa zaklad vypocitava priemerom za predchadzajuci rok. Toto si pozri v zakone, ruku do ohna za to nedam, ale takto nejako to je. Maju tam viacero alternativ na vypocet zakladu.
@quixik a este ma napada, ze ak by si bola zamestnana a aj si dobrovolne platila nejake NP, tak z kazdeho poistenia ti matersku vypocitaju zvlast. Tento zakon som luskala tento rok v marci, ale nie vsetko som si zapamatala. Takze aby si sa nepreratala, urcite si to over v zakone. Ked ho budes citat 15.-krat ako ja, aj to zacne davat vyznam. Ja som totiz pracovala 9 rokov, k 31.12.2015 som odisla zo zamestnania a otehotnela asi tyzden na to. A hold na matersku som narok nemala. Musela som sa zamestnat, aby som pocas trvania tehotenstva mala aspon par dni aktivne NP. A tak sa mi bude materska ratat priemerom z minuleho roka. Lebo som sa zamestnala naschval na menej ako 90 dni pred nadtupom na MD. Lebo keby som robila napr. 91 dni u noveho zamestnavatela, matersku by mi vypocitali z platu u noveho zamestnavatela.
Pisem z mobilu, tak dufam ze dost zrozumitelne, lebo sa mi to neda skontrolovat. 🙂
@jersey87 Dobre si to všetko napísala- len ešte dodám, že teda to NP musí byť aktívne alebo musí stihnúť ochrannú lehotu, ktorá je u tehotnej 8 mesiacov-čiže napríklad ak by otehotnela ja neviem 1.10.2016 a prepustili by ju 1.112016 - tak je v ochrannej lehote a nárok na MD bude mať. Čo sa týka nároku na MD aj z TPP, dohody alebo DNP - tak ak by chcela mať nárok z každého na MD tak z každého musí splniť podmienku 270 dní NP. Ale to som tu už tiež písala. 😉
@quixik
Ahojte, vie mi niekto poradiť...... či mám nárok na materskú alebo nie, aj keď si myslím že asi áno. Od 5.12.2013 do 29.4.2015 som pracovala, ale potom som bola (5,6 mesiac) na úrade práce, a od 1.7.2015 už mám zase pracovný pomer až doteraz, ale vlastne mi koncom septembra 2016 končí zmluva na dobu určite a asi mi ju ani nepredĺžia keďže mám termín pôrodu v novembri. Za pomoc vopred ďakujem 🙂
@ivanulienka8 nárok určite máš. To by si v posledných 2rokoch pred môrodom musela byť bez poistania dlhšie ako 15mesiacov, aby ti to nevyšlo. Materské sa vyráta akobysi na md išla v posledný den trvania prac.pomeru, tj. z obdobia 1.7.2015-31.8.2015, ak začal pp 1.7.15 a skončí v septembri a máš platené nem.poistenie aspon 90kalend. dní.
Nezabudni na prihlášku na soc.poistenu do 45dní od pôrodu, lebo podla zákona štátom si automaticky (bez prihlášky) poistená len počas trvania povinného poistenia zamestnaca a poberania maerského. A ty prvú podmienku nebudeš splnať. Aj keby to nahodili do pc tak, akoby si bola (moja skúsenost), oni to aj po čase môžu opraviť a ty nebudeš mať dôkaz, že prečo si nedala prihášku, tj. odporúčam dať do 45dní po pôrode a ako začiatok poistenia uviesť den pôrodu. urobiť pre seba kopiu a dať potvrdiť pečiakou prevzatie a založiť.
@evittam
@gapa dodám, že tých 90dní sa ráta do nástupu na md, najneskôr 6týž. pred termínom. A ešte som zabudla napísať, ak by si sa nezamestnanala po pôrode a na žiadala o materské po ukončení nem.poistenia, tak nárok na materské ti vznikne presne 6týž. pred termínom, čo ti lekár napiše do žiadosti o materské!!!! ani o den skôr!!! aj keby si bola PN pred požiadaním o materské. Nárok na nemocenské či očr máš. Ak by pn či očr začali neskôr ako 7dní po ukončení pp, tak treba od gynek. doklad o tom, že si tehotná a aj posledný den trvania prac.pomeru xx.xx.xx si bola tehotná. Alebo ak máš splnenú podmienku na nárok na podporu a nebudeš pn, môžeš sa evidovať ako uchádzač o zamestnanie aby si mala pokryté zdr.poistenie.
@ivanulienka8 ten príspevok vyššie bol pre teba (okrem tých 90dní)
gapa - ďakujem

Ked buduci rok tak sa ti bude ratat zaklad z roku 2016. 70% je materska z hrubeho prijmu.