Mám nárok na materskú?
Ahojte, potrebovala by som poradit, co sa tyka materskej. Robila som od Sept. 2007 nepretrzite do Aprila 2010. Odisla som od zamestnavatela dobrovolne a nato som v maji 2010 hned otehotnela. Mam narok na matersku, ked sa hovori, ze musim mat odrobene 270 za dva roky pred porodom? Mam moznost teraz v jednej firme byt zamestnana tesne pred odchodom na matersku, co by v mojom pripade bolo v polovici januara.
@kaktusik007 ahoj, ďakujem moc za ten polopatistickejší výklad, tomuto som už konečne pochopila, lebo inak je to pre mňa španielska dedina. Fajn, tak to minimum 14,47 by som neplatila, lebo keď som to prerátala, tak by som dostala niečo okolo 197 Eur mesačne, čo v podstate nie je veľký rozdiel, ak by som neplatila nič a dostala 190,1 Eur, že? No platiť maximum má už aj nejaký efekt, potom mi to vyjde cca 670 Eur, tak tá suma sa dá už aj vidieť 🙂
Tak teraz to už len naplánovať, aby to sadlo, že do dvoch rokov od začiatku platenia porodím. Keďže sa zatial nesnažíme, a ťažko dnes odhadnúť koľko to snaženie bude trvať než sa skutočne podarí, asi by som musela byť veštica, aby to sadlo. Ale tak, radšej viac ako menej, nie? Možno keby som začala platiť aspoň pol roka a potom zbytok počas tehotenstva, vyšlo by tých 270... no veď to už je len o tom naplánovaní.
Alebo ako píšeš, že skombinovať, že budem trebars platiť minimum a keď zistím, že som tehotná, začnem platiť maximum = fakt dostanem tú maximálnu výšku materskej alebo sa to potom dáko rozrátava?
No tak, tomu sa vraví plánované rodičovstvo teda ozaj 🙂
Ďakujem ti ešte raz za veľmi fajnú radu.
@baby2 heh 😅 pockaj si na odpoved na porade, resp. na hnonline 😀
ale mozem ti povedat moj nazor:
- ziadost o materske --- v podstate podavas dva krat, raz ako zamestnanec, a raz ako dnp... a podla mna sa kazda ta ziadost bude posudzovat osobitne...
cize - za zamestnanie --- nesplnas podmienku 90 dni poistenia, budu ti ratat podla vymeriavacieho zakladu v roku 2010, ak tu nemas ziaden vymeriavaci zaklad - ci ako zamestnanec ci szco, tak pojdes z minima
- a za dnp --- ak mas 26 tyzdnov pred maximum, malo by to byt z tohto maxima
no a na zaver obe davky scitaju, aby nepresiahli max. vymeriavaci zaklad 1116,75€, a z toho mas DVZ
ale to je moj odhad... ze takto by to podla mna malo byt... 😉
@veonka potrebujes ku dnu naroku na davku mat zaplatenych aspon 26 tyzdnov z maxima, a priznaju ti maximum.... je nepodstatne, ze si si to rok este predtym platila z minima 😉
takze.... je to na tebe, ak hrozi "nehoda" aj ked sa nesnazite planovane, radsej by som si to asi platila v tvojom pripade, pretoze ak uz zistis, ze si tehotna, uz je neskoro...... kedze nie si zamestnana a nik iny za teba odvody neplati 😉
@kaktusik007 áno, presne tak je to s nami, nehoda vítaná 😉 takže teraz by som platila to minimum 14,47 eur mesačne, čo prežijeme, a keď zistím že som tehu 🙂 tak musím zmeniť výšku aby som aspoň 6,5 mesiaca platila maximum. Myslím, že to bude tak najlepšie. Takže pojdem do sociálnej poisťovne, a poviem im, že si chcem platiť dobrovoľné nemocenské poistenie, je to tak správne?
uff ☹ máš so mnou trpezlivosť? ... si zlatá 🙂
@veonka 😀 pojdes do socpoist a podas prihlasku na dobrovolne nemocenske poistenie v minimalnej vyske.... teta za okienkom ti isto poradi.....
a dalsia vec, som zabudla - ak potom budes mat zaplatenych 270 dni, tak mozes ostavat na PNke - a budes mat tiez nejake peniazky... som to svojho casu ratala, celych 270 dni sa ti vrati ak budes na PNke 23 kalendarnych dni 😀 😝
@kaktusik007 aha, a ta PNka to myslíš, ako keď sa zamestnám keby sa napr. dlho nezadarilo (a už mám 270 zaplatených) alebo keď nastúpim po materskej do zamestnania? Potom sa mi to bude ešte stále rátať v prípade PNky? mmm, no tak to nie je na škodu. A tiež sa tu ovplyvňuje tá výška vzhľadom k tomu, koľko si platím, či to už je len platím/neplatím?
no vidíš 🙂 ešte zistím, že "ještě vydělám" 🙂 ... ale nie, no ale tak poteší to, že sa niečo vráti, veď sa v tomto štáte predsa len ťažko žije, nie? Tú materskú určite chcem, veď z toho rodičovského príspevku vyžiť, to je živorenie, a je to inak smutné, že rodičia musia takto počítať každú korunu práve keď príde mimi, resp. ešte pred jeho príchodom, či vôbec "môže" prísť.
@veonka nie, to myslim ze ak si proste zvolis teraz to maximum (nie minimum) a potom ak si uhradis 270 dni a ostanes chora (angina, horucky, cokolvek) tak ti lekar vypise pnku ako pracujucemu cloveku a tu si odnesies na socialku a tam ti z tohto dobrovolenho poistenia vyrataju kolko ti preplatia.... a pocas doby, kedy budes chora a budes mat pnku z dnp, tak nie si povinna platit - aj ked doba sa ti do doby poistenia samozrejme rata.
takze ano, toto je cesta, ako sa prihlasit hned z maxima a postupne si to potom od statu brat spat - lebo isto nemas problem ist na tyzden ci dva na pnku tak raz za dva mesiace, ze ano 😉
@kaktusik007 jasnačka, no, musím nad tým ešte tada pouvažovať, hlavne ktorú výšku si zvoliť, či platiť celý čas to maximum, alebo to teda skombinovať. Ak správne dedukujem, tak keď to s tými výškami skombinujem, tú PNku si uplatniť nemôžem, takže to z nich "nevytiahnem" naspäť 🙂. Ak budem platiť maximum, tak sa mi tie peniaze vrátia, ak budem potom počas roka 23 dní PN. 🙂
Ešte by ma zaujímalo, či má na to vplyv nejaké prerušenie toho platenia, napr. budem platiť tých 9 mesiacov= 270 dní, potom prestanem, urobím nejaké to PN = peniaze dostanem naspäť, pojdem na materskú= dostanem materskú ... to všetko napriek tomu, že som po 270 dňoch platiť prestala? Alebo to funguje zase nejak ináč...
@veonka ty platit neprestanes, pretoze si nepodas odhlasku v socialnej poistovni - to, ze si oslobodena od platenia, je ina vec 🙂 a ked opat prerusenie v plateni pominie (vyzdravies) tak opat zacnes platit ako predtym....
k tej pnke - aj ked si zvolis minimum, aj tak budes mat narok na preplatenie pnky po 270 dnoch, avsak budu ti pnku ratat z minima
@veonka http://moje.hnonline.sk/node/4697 dole mas info ohladne dobrovolneho poistenia, a je tam aj otazka na zmeny - to som ti zabudla povedat.. si to precitaj 🙂
@kaktusik007 aha, no a keďže mi ide o tú materskú, keby som si po zaplatení tých potrebných 270 dní maxima, (resp. kombinovane s tým že posl. 26 mesiacov maximum, skrátka tak aby som dodržala tú podmienku pre získanie maximálnej materskej) ukončila platenie toho dobrovoľného, čo sa stane? Nárok na materskú mi zostáva keď stihnem porodiť do 2 rokov od začiatku platenia, resp. ak by to nevychádzalo a bol by tam nejaký sklz musím počas tehotenstva doplatiť nejaký ten sklz, čiže keby som porodila 2roky a 2 mesiace od začiatku platenia, tak tie 2 mesiace musím ešte počas tehotenstva doplatiť. Ak to chápem správne, môže to byť aj takto prerušovanie, nie- že tých 270 dní platenia nemusí byť súvislá doba.
jach to je hotová veda... ale bolo by dobre aj pošpekulovať, aby sa z toho čosi vrátilo, veď nie som milionár.
Ale keby sa to nevrátilo cez tie pnky, tak ☹, no veď nefajčím, nepijem... tak si budem platiť toto, aspoň aby materská bola.
@kaktusik007 ďakujem, nuž len som to prebehla, budem to musieť ešte dôkladnejšie preštudovať... podľa všetkého sa to tým prerušením komplikuje,... no, zatial mi pripadne lepšie platiť to minimum, a keď zistím, že som tehu tak tých 6,5 mesiaca to maximum, aby vyšla maximálna materská ( a aby som ja nemusela prerušovať platenie, keď sa nám nebude dlho dariť v snažení, lebo dlhšie vydržím platiť 14,47 než tých 4X,XX a nebude to tak citeľné). Tá kompenzácia pnkou, je fajn nápad, to určite zneužijem, lebo tak aspoň niečo naspäť by sa patrilo a keď je možnosť, prečo nie. Keď mi to budú rátať z minima, bude to menej = takže treba byť pn častejšie 🙂 🙂
no musím podumať, ale každopádne ďakujem za tvoj čas, rady a vysvetlenia a že si mala so mnou trpezlivosť 🙂
zdravím, neviete mi poradit, som si myslela že rodičovský príspevok budu mať všetky matky 190 eur, ale mne dnes prisla materská a stále len 186 EUR aj s prídavkami, zdalo sa mi ze vraveli že netreba o nič žiadat, že sa to zvýši automaticky, mam teda o to požiadat, ked mi to nezdvihli? alebo zvýšná začne chodiť až od februára? dik 🙂
dobrý chcem sa poradit ,som zamestnana od augusta 2009, až doteraz na dobu neurčitú. TP mám na 20.7.2011, ale mám ísť od februára na PN. Dalo by sa keby som dala výpoveď a zemestnala sa nanovo u toho istého zamestnávateľa s max. VZ, a vo februári by som šla na PN , PN by trvala do materskej. 90 dni pred materskou by som stihla. Otazka je, ci sa do toho zarata, ked budem PN.e by som dala výpoved u toho is
Druhá možnost je že by som si terajší PP ponechala a k nemu pribrala nový PP s max VZ, a šla na PN?
Alebo sa zamestnala u nového zamestnávatela s max VZ, a šla na PN? PPby trval do porodu viac ako 90 dní,len neviem či sa to rata aj s PN...poradíte prosím 😉
ahojte, mám jednu otázočku. Platím si DNP od októbra 2009, zamestnaná som od septembra 2008 a 17.02.2011 mám nastúpiť na MD. Má nejaký vplyv na výšku materskej to, kedy nastúpim na MD?
@veonka ak sa prihlasis na DNP s akymkolvek vymeriavacim zakladom tak mam pocit, ze ho najblizsich 28 tyzdnov nemozes zmenit. Cize ak sa prihlasis s minimalnym VZ a po 2 mesiacoch zistis ze si tehtona tak si ho nebudes moct prehlasit na maximalny lebo neuplynulo tych 28 tyzdnov. Ale ista som si neni tak sa na to skus spytat alebo ma nieko opravte.
@kaktusik007 budem ta trosku citovat:
cize - za zamestnanie --- nesplnas podmienku 90 dni poistenia, budu ti ratat podla vymeriavacieho zakladu v roku 2010, ak tu nemas ziaden vymeriavaci zaklad - ci ako zamestnanec ci szco, tak pojdes z minima
Mozes mi to prosim vysvetlit. Ak sa zamestnam a nestihnem splnit podmienku 90 dni zamestnania, tak by mi mali brat prijem z roku 2010. V roku 2010 som bola zamestnana do 31.5. , ale prijem som nemala nakolko som bola na rodicovskej dovolenke. Budu brat predpokladany vymeriavaci zaklad, ktory by som dosiahla od 1.1.2010 do 31.5.2010 alebo jednoducho povedia za rok 2010 som nemala ziaden vymeriavaci zaklad a mam smolu materska sa bude ratat z minima nakolko nemam aspon 90 dni poistenia.
@alex21 obavam sa ze povedia to druhe, nemas vymeriavaci zaklad, mas smolu, materska sa bude ratat iba z minima......
@kaktusik007 dik aj ja si to myslim, a nemam nikoho kto by ma zamestnal na 90 dni s vacsim platom takze budem na rodicaku od zaciatku. Co uz. Hlavne, ze predtym som si platila 9 rokov odvody ako zamestnanec ale pocas prvej materskej firma skrachovala. 😖 Dobrovolne som si bohuzial nestihla platit.
mne uz prisla prva materska ale rozhodnutie zatial nie, je tam uvedene aj kolko budem dostavat ?
ahojte, ja sa chcem spytat ci sa zmeny ohladom materskej - vyssi vymeriavaci a dlhsia materska tykaju aj tych co odisli na MD v roku v 2010? konkretne ja som na MD od 7. decembra, rozhodnutie o vyske materskej mi prislo ale je to starom - mala by som o matersku poziadat znova aby to bolo podla akutualnych zmien ci to socialka spravi automaticky?
Ahojte.ja by som tiež potrebovala poradiť.som na materskej do marca tohto roku a tiež som na živnosti.teraz som zase tehotna a od dnes som na PN na rizikovom.neviem ako dalej či mam zrušiť živnosť alebo nie či budem dostavať nejake peniaze za PN aj ked som ešte na materskej s prvou dcerkou a zaroven na živnosti ked ju nezrušim.poradte mi čo mam robiť čo je najlepšie.
cafte..mozte aj mne poradit??
planujem odist z prace ( stahujeme sa) a mat babatko. .ked odidem z prace budem mat odpracovany
rok a 9 mesiacov. hrubu mzdu mam 500 eur., pracujem v statnom sektore takze odvody si platim.. aku by som mala matersku? stale nerozumiem ako sa to rata..
dakujem
@nyjamaja pre vznik nároku na materskú potrebuješ splniť 2 podmienky, musíš byť nemocensky poistená min. 270 dní pred pôrodom a v čase nástupu na MD musíš mať trvajúce nemocenské poistenie alebo byť aspoň v ochrannej lehote. Ak ešte nie si tehotná a nezamestnáš sa, prípadne nebudeš poistená ako DNPO, tak nárok na materskú ti nevznikne.
gapa,celiakia
Ahojte potrebujem poradiť. Do roku 2008 som bola nepretržite zamestnaná vo viacerých firmách. Od1.1.2009-3.5.2010 som mala nový PP. Od 4.5.2010 som na ÚP doposiaľ. Platím si DNP od 8.12.2009 doposiaľ z VZ 500EUR/t.j.22EUR/
Od 5.1.2009 som bola na PN 52 týždňov t.j. do 3.1.2010, kt. som dostávala od zamestnávateľa. Odrobila som v 1/2010 tri dni a išla som zas na PN. Samozrejme som dostala PN-ku zaplatenú len za tie tri dni v ďalšom mesiaci t.j. vo februári 2010. Nakoľko som sa prihlásila na DNP išla som hneď na PN-ku z DNP/ v 01/2010 mala so tam nejaký nárok aj keď smiešnu sumu a bola som až do 02.5.2010. Podotýkam že keď som bola PN z DNP aj tak som platila ten odvod mesačne 22 EUR.Nastúpila som na jeden deň do roboty /3.5.2010/a následne bola výpoveď. Od 4.5.2010 som teda na úrade. Chcela som sa spýtať
1.Keby som išla teraz od 1.3.2011/som tehotná/ na PN budem mať nárok na nemocenské?
2. Ak áno z čoho sa mi vypočíta a koľko dostanem?
3. Ako by som mohla získať v mojom prípade vyššiu materskú, ak je to ešte možné?
4.Či sa zamestnať a na akú dobu a aký brutto plat by mal byť?
Som v 10t tehotenstva
Ďakujem.

prosim o radu na porade mi zatial nikto neodpovedal.
Som nezamestnana, v marci rodime . V lete som ukoncila a zakladala nove DNP z max. vymeriavaceho zakladu . podmienku 26 tyzdnov platenia z maxima i 270 dni splnim .... otazka znie. Chcela by som sa buduci tyzden zamestnat i ked s min.mzdou a ist vo februari na matersku ako zamestnanec ... viem ze novelou tych 90 dni zamestnania nesplnam / znamena to ze budu ignorovat mojho zamestnavatela a matersku mi vyrataju z roku 2010 cize len z DNPO ? presnejsie / budu mi ratat matersku z max. vymeriavaho zakladu alebo spriemeruju moje platby do leta a po lete ked som robila odhlasku a nanovo prihlasku v inej vyske ? dakujem velmi pekne.