icon

Mám nárok na materskú a PN po skončení PP dohodou?

monky123
25. júl 2019

Dobrý deň dámy, chcela by som sa opýtať. Tento mesiac 31.7 končím PP dohodou. Moja otázka by znela ak som tehotna, ale na materskú idem až o niečo vyše tri mesiace platí aj na mňa OL? V prípade, že by dom išla teraz napríklad na PN. A ešte by ma zaujímalo ak by som teraz využila PN 2-3 mesiace či sa mi tým pádom bude krátiť materská (keďže ochranná lehota je 8mesiacov), alebo by som ju poberala celý čas?

Nezohra tu nijakú rolu fakt, že som tehotenstvo neoznámila písomne iba ústne ? Alebo to nemá na OL žiaden vplyv?

Čítala som zopar vašich príspevkov, no rada by som sa uistila či je to tak. Ďakujem vopred všetkým za vás čas a odpovede Emília K.
Čítala som si aj zopár vašich pv, no radoverila či som všetko pochopila správne. Ďakujem vopred.

evittam
25. júl 2019

@monky123 Mas narok na PN. Ak splnas hlavnu podmienku nároku na MD tak aj na MD. MD sa nekrati. PN je PN a MD je MD.
Forma oznámenia nemá vplyv na nic.
Ak splnas aj podmienky nároku na podporu tak po MD ziadat o podporu a RP na otca dieťaťa.

monky123
autor
25. júl 2019

@evittam ďakujem krásne odľahlo mi. Na SP mi pani ani na toto "nevedela" odpovedať (zrejme skôr asi nechcela). Takže môžem bez problémov čerpať PN. Zrejme je ešte nutné prihlásiť na Úrad práce kvôli zdravotnému poisteniu však? Aj keď bude plynúť PNka. Narok na podporu mi bohužiaľ nevznikne nakoľko som u zamestnávateľa niečo okolo 1,5roka.

evittam
25. júl 2019

@monky123 Pokial budes PN hned po skonceni PP tak netreba sa hlasit na UPSVaR.

monky123
autor
26. júl 2019

@evittam ďakujem krasne... a ak by bola PN od 5.8. až bola by nutne hlasit sa na UP? Alebo čo s tým rozdielom 4dni. To by bolo taktiež v poriadku?

Je skvele, že tu takto už roky radíte ženám 🙂

evittam
26. júl 2019

@monky123 Za tie 4dni si zaplat ZP. Neoplatí sa kvoli tomu vybavovat UPSVaR. Nakolko potom musis doniest potvrdenie ze si PN a potom každý mesiac.