icon

Mám nárok na materskú dávku alebo rodičovskú?

katika00
3. mar 2024

Dobrý deň, idem sa spýtať keďže sa v tom moc nevyznám. K 31.8.mi konci zmluva, ktoru mi urcite nepredlzia a na MD by som mala nastupit priblizne 19.8. Viete mi poradit ci mám nárok na materské alebo iba rodicak, ak mam odpracovane roky?

zuzkaa1991
3. mar 2024

@katika00 ano materskú mate lebo uz budete na materskej podla datumov...pocas MD vam.konci zmluva to nevadi bud po materskej budete cerpat podporu alebo pojdete na rodicak ;)

olimuc
3. mar 2024

Presne ak mas odrobene roky vycerpaj si podporu do 2 rokov od skoncenia PP … nie po skonceni RD, lebo to uz narok mat nrbudes. Na MD narok budes mat.

katika00
autor
5. mar 2024

@zuzkaa1991 mam na matersku narok celych tych 34 tyzdnov a potom mozem ist na podporu?

mima172
5. mar 2024

@katika00 Len doplním, že nárok na vyčerpanie podpory je 2 roky od ukončenia PP, ja som si ju nechala prepadnúť, no bola to len moja lenivosť. Dá sa to riešiť rôzne, pozisťuj si to (rodičák môže poberať manžel, ty si zatiaľ vyčerpáš podporu a následne sa vrátiš ty na rodičák).
A áno, máš nárok na riadnu materskú dávku a následne aj na vyšší rodičák.

katika00
autor
Autor odpoveď zmazal
eva233
19. mar 2024

@katika00 ak máte za posledne 2r 270 dní aktívneho nemocenského poistenia tak budete v 180 dňovej ochrannej lehote na otehotnenie. Keďže vy už 19.8. Nastupite na MD, samozrejme, že budete mať nárok na tehotenské aj materské a následne vyšší rodicak.
PP vám zanikne s tým, že buď vám vyplatia zvyšnú dovolenku alebo ju budete čerpať pred nástupom na MD.
Keďže vám PP zanikne 31.8. máte 2r na to aby ste vyčerpali podporu - teda do 31.8.2026.
Ak sa rozhodnete poberať podporu nemôžete súčasne poberať rodičovský príspevok. Vtedy je ideálne prepísať rodicak na otca dieťa. Ak pred tým nepoberal materské bude mať nárok na nižší rodicak (môže pracovať popri poberani RP) , ak pred tým bude poberať materské ( nemal by pracovať) bude mať nárok na vyšší rodicak (moze pracovať)