icon

Mám nárok na materskú po novom zamestnaní?

denpon
6. máj 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ci budem mat narok teraz na matersku ak moje zamestnania prebiehali takto : v roku 2019 som bola zamestnaná, dala som výpoveď, išla som v ochrannej lehote na PN pretože som potom zistila ze som tehotná. Narok na matersku mi vtedy vznikol keďže som mala odpracovane celé 2 roky. Po rodičovskej dovolenke v roku 2023 som sa zamestanala ( 1.10. ) ,ale pracovný pomer končil v skúšobnej dobe (1.12.) A následne bola PN až do Marca 2024.
1.3. Som nastúpila do prace v ktorej som teraz. Premýšľali sme nad dieťaťom ale chcem sa spýtať ci by mi vznikol nejaký narok na matersku a aké by boli podmienky aby mi mohol vzniknúť.

natalienka12
6. máj 2024

samozrejme, že áno

matullienka
6. máj 2024

Pokiaľ v tej práci vydržíš tak samozrejme, treba počítať, že potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia a aktívny PP, respektíve byť v ochrannej dobe

denpon
autor
7. máj 2024

@matullienka a tých 270 dni sa ráta od toho prvého zamestnania po rodičovskej dovolenke? Ci? Lebo chceli by sme sa snažiť o dieťa teraz niekedy , len niekde som čítala ze stačí mať odpracovane 3 mesiace v aktuálnom zamestnaní a potom materska bude schválená, len neviem co je na tom pravdy

bekiinka5
8. máj 2024

@denpon musíš mať 270dní za posledné dva roky

matullienka
8. máj 2024

@denpon musíš splniť podmienku 270 dní za posledné 2 roky, ak ju nesplniš tak nárok ti nevznikne

denpon
autor
11. máj 2024

@bekiinka5 dobre takže prakticky sa to rata od toho 1.10. 2023 nie ? ...lebo rodicovsky sa neráta do tých 270 dní.....a zahŕňa sa tam aj pn na ktorej som potom bola od decembra ?

bekiinka5
12. máj 2024

Áno od 1.10.2023 a počíta sa do toho aj pn 🙂