icon

Mám nárok na materskú po polročnej podpore?

nataly1405
12. okt 2025

Ahojte, prosim vás ak máte podobnú skúsenosť ako ja …. Celý rok 2024 som pracovala od januára do novembra… v decembri som odišla do rakúska kde som pracovala do konca marca 2025… krátko na to som sa dozvedela že budeme traja 🤭 (otehotnela som ešte počas pracovnej činnosti v rakusku ) nakoľko som ostala tehotná do prace ma už nikto nechcel vziať a tak som to riešila úradom prace a podporou… podpora mi tento mesiac konci a v októbri prechádzam na “materskú”… moja otázka znie mám vôbec na materskú nárok ak som pól roka poberala podporu a nebola zamestnaná?
Niekde totiž píšu že nárok nemám na sociálnej mi povedali že by som mala mať ale ak niektorá z vás prešla takouto situáciu bola by som vdacna za nejaké rady
Ďakujem

mimicka2013
12. okt 2025

@nataly1405 jak ti SP povedala ze by si mala mat? Bud mas alebo nemas a presne oni su od toho aby to urcili. Poberala si tehotenske? Ak sa na teba vztahovalo tehotenske budes mat aj matersku.
Pracu v Rakusku do toho neplet, ta sa ti nepocita, ak mas 270 dni nemocenskeho za 2 roky a otehotnela si 6 mesiacov od ukoncenia prace na SK tak narok mas

nataly1405
autor
13. okt 2025
@mimicka2013

@nataly1405 jak ti SP povedala ze by si mala mat? Bud mas alebo nemas a presne oni su od toho aby to urcili. Poberala si tehotenske? Ak sa na teba vztahovalo tehotenske budes mat aj matersku.
Pracu v Rakusku do toho neplet, ta sa ti nepocita, ak mas 270 dni nemocenskeho za 2 roky a otehotnela si 6 mesiacov od ukoncenia prace na SK tak narok mas

@mimicka2013 no ja keď som sa pýtala ešte informatívne tak vraveli v SP že by som mala mať sle nie je to na isto lebo papiere som si ešte nepodavala na materskú budem podávať až budúci týždeň… áno tehotenské poberám tam mi ešte vznikla ochranná lehota nakoľko som pracovný pomer na SK ukončila v novembri 2024… a otehotnela som v Marci 2025… len všade píšu že ochranná lehota pri materskej znamená že ak pôrodom do tých 6 mesiacov tak som z toho zmätená… preto som písala sem že ak ma niekto podobnú skúsenosť