Mám nárok na materskú z Veľkej Británie?
Ahojte, pls poraďte, ak viete. V UK som bola zamestnaná 8 rokov u jedného zamestnávateľa, 14.1.2025 som prácu ukončila, odvtedy som nezamestnaná. Vo februári som zistila, že som tehotná, a teda presúvam sa na SK, kde budem aj rodiť (v auguste), aj asi natrvalo zostanem. Mám nárok na materskú z UK? Ak áno, ako to mám vybaviť? Alebo mám požiadať o materskú na SK? Podľa slovenských zákonov asi splňam podmienky na nárok na materskú...Ďakujem.
@eee30 zavolaj si do SP a popis situaciu, poradia Ti. Matersku na SK nevyplaca zamestnavatel,ale SP. Tiez si, ale myslim, ze tu narok nemas pracovala si mimo unie. Musis si zistit ci mas narok z UK, tiez si nie som ista kedze si sa odstahovala, budes si musiet zistit tam.
@eee30 ak uz v uk zamestnana niesi tak neviem ci narok mat budes. Ja som brala kedze som bola zamestnana. Pracovny pomer som ukoncila az po konci materskej..
@slavomira236 kedze je na urade a predtym pracovala ma narok na maternity allowance ty si mala statutory maternity 🙃
@lenkakoc444 ale ona sa neodstahovala 😉
@ukgirls aha mas pravdu ja som to pochopila, ze uz je na SK. No jedine v UK vybavit co sa da.

https://www.nhs.uk/using-the-nhs/healthcare-abr... z uk mas narok maximalne na matternity allowance -treba si spravit kalkulacku ci splnas podmienky .. na sk na matersku narok nemas- matersku vyplaca zamestnavatel a toho ty predsa na sk nemas a do statu si tioez nic neodviedla